Ny nolla för Viktor Fasth och tre poäng
Publicerad: 2021-01-07
Ett nytt back-to-back möte när Skellefteå kom till Vida Arena för match. Efter en stark andra period tar hemmalaget tre poäng och Fasth en ny nolla.

Back-to-back möte nr 2 på kort tid när Skellefteå AIK kommer på besök till Vida Arena. Ett lag vi skördat många framgångar mot historiskt sett (2 SM Guld). Men på senare tid har laget från Västerbotten varit ett problem för Lakers, sett till resultaten. Två möten så här långt den här säsongen, med två inkasserade förluster.

I tredje mötet så ser hemmalaget åter igen lite trögt och ofokuserat ut initialt i matchen. Allt går lite för sakta i framför allt egen zon, och passen som är för långsamma är dessutom av sämre kvalité. Så i inledningen så är det gästerna som styr och ställer och får de längre besöken i offensiv zon.

Efter dryga 13 minuter får Häman Aktell besöka botbänken efter en hakning. Och detta blir nog ett PP som väcker hemmalaget lite grann i alla fall. Och väckarklockan står Emil Forslund för som blir den första Lakersspelaren i kväll som rejält ökar trycket under skridskorna och i numerärt underläge skrinnar förbi Skellefteå försvaret.

Tyvärr lyckas inte Forslund måla, och inte heller när han tillsammans med sina tre kolleger håller kvar pucken och skapar ytterligare farligheter. Men det genererar en utvisning på gästerna och spel 4 mot 4 och senare 5 mot 4. men i 5 mot 4 spelet tappar man åter fart i allt man gör och kör fast i både egen zon och i mittzon, vilket till slut ger ytterligare en utvisning på Drury för en tveksam tripping.

Perioden förlöper utan några mål. En sådär period från hemmalaget som ändå lyckas vinna skotten med 10-9.

Den andra perioden börjar väl mer eller mindre som den första slutade. Jämt mellan lagen, sa,tidigt som båda lagen slarvar väldigt mycket i spelet med puck. Och det är precis vad som ger oss matchens första mål. Ett misstag. Och det är gästerna som slarvar med pucken i egen zon. Joel Persson läser spelet bra, blir kvar lite längre ner och smyger upp och bryter gästernas spel ut ur zon. Han hittar Ludde Nilsson som blivit kvar ännu längre bak och han hittar femte hålet på Söderblom efter 8.00.

Och när det gäller hemmalaget så var det nog målet som behövdes för att väcka benen i laget. För efter det så började man åka ännu mer skrdskor, och då kom även synkningen i presspelet. Man vinner snabbt tillbaka pucken, och detta har skett när Rosén får pucken av Melart, och som sedan hittar Gynge i en överlappning. Gynge kommer in i favoritläget och gör inget misstag. 2-0 på tavlan efter 9.24, bara 1.26 efter 1-0 målet.

Lakers fortsätter att spela med en högre intensitet och har en hel del chanser att utöka ännu mer. Men när man efter 15.02 får en utvisning med sig så tappar man tempo igen. Vilket resulterar i ett ganska dåligt PP och snart även en utvisning emot sig när man slarvar med pucken i uppspelsfasen och Gynge tvingas till en utvisning. En lite sämre period de sista minuterna, men man lyckas hålla tätt bakom Fasth.

Man vinner skotten med 8-5 och med 2-0 på tavlan sitter man i förarsätet inför den sista perioden.

Den tredje perioden blir en jakt från gästerna. Men Lakers spelar bra. Man stänger ytor och gör det väldigt svårt för västerbottningarna att komma in och skapa dom där riktigt farliga chanserna.

Dessutom för hemmalaget tre gånger om i denna sista rond chansen i numerärt överläge. Efter 13.01 och 15.25 är det gästernas Nowick som får vila för ovårdat spel. Och Lakers har klart bättre PP än tidigare i matchen, dock med ett stort undantag, för få avslut på mål. Man spelar runt pucken i tid och otid och när väl skotten kommer går dom i blocket.

Efter 16.34 åker Häman Aktell och Nowick dessutom ut för fighting och får lämna banan. Detta efter att Nowick kört på Fasth i målet och PP för hemmalaget igen. Men man har inte det som krävs idag för mål i PP. Istället får vi nästan 2.30 med hjärtat i halsgropen. Skellefteå tar ut målvakten och skapar ett konstant tryck mot hemmalagets mål.

Men man gör det bra, och gästerna kommer inte in där det är som varmast. Fasth håller nollan intakt och tre friska pinnar in på kontot denna afton. Retur på lördag när lagen åter drabbar samman i Skellefteå Kraft Arena. Nedsläpp kl. 18.00. Nästa hemmamatch ser vi på torsdag när svåra Rögle BK kommer på besök. Matchstart kl 19.00.