Förlust efter OT och straffar i premiären
Publicerad: 2020-09-24
Efter en skakig inledning i dagens SHL-premiär mot Färjestad tog Växjö Lakers tag i taktpinnen i andra perioden, men i tredje blev det en ständig jakt för båda lagen. En jakt som ingen vann utan matchen gick till förlängning och även till straffläggning.

SHL-premiären inleddes med en samstämmig och röststark publikskara som lät betydligt mer än förväntat då den endast bestod av 50 personer. Bra jobbat! Spelmässigt tog bortalaget en tidig ledning i ett flygande anfall där Daniel Wiksten dundrade in pucken bakom Erik Källgren redan efter 01:03. Bortalaget var lite vassare inledningsvis och Växjö hade en hel del bekymmer med att komma ur egen zon. Efter 05:20 kom matchens första utvisning då Vojtech Motic fick sitta två minuter för en slashing. Följande powerplay inleddes med en bra chans då Joel Persson lossade kanonen och Robert Rosén så när fick tag på returen. Det var väl vad man lyckades skapa framåt i det powerplayet, istället lyckades Gustav Rydahl i bortalaget åka sig till ett friläge och Jack Drury backcheckade men drog på sig en slashingsutvisning samtidigt som Färjestad blev fulltaliga. Lakers boxplay fungerade dock bra och man blev fulltaliga igen strax innan periodens powerbreak. Färjestad fortsatte att dominera spelmässigt efter avbrottet, och Växjö hade svårt att få upp någon fart under skridskorna. Richard Gynge åkte även han ut för en slashing efter 14:16 spelat, men denna gång fungerade boxplay återigen bra. Första premiärperioden tog slut, och mycket fanns att önska inför andra perioden. Vi summerade första perioden som följer: Mål 0-1, skott på mål 7-9, utvisningar 2x2 minuter för Växjö Lakers, 1x2 minuter för Färjestad.

Andra perioden började Växjö helt klart i ett raskare tempo, och Färjestad tvingades till misstag i egen zon. Först fick Rosén ett bra läge men lyfte pucken strax över, Lakers behöll dock pucken i sin ägo och Emil Pettersson la en hög puck mot mål och Gynge knackade ner pucken i isen och Haukeland var chanslös. 1-1 efter 03:17. Lakers trummade på och skapade ett par fina chanser till, men efter 07:50 visades Linus Nässén ut för en fasthållning, och Karlstadslaget skulle få spela powerplay. Men vi kunde bocka av ytterligare ett väl utfört boxplay, och Källgren stod bra placerad mellan stolparna och kunde ta hand om de puckarna som kom igenom boxen. Efter utvisningen återtog Färjestad lite av spelet, och man fick till ett långt anfall som slutade med en utvisning på Joel Persson 13:01 för en tripping. Denna gången blev Lakers box överspelad och Färjestad gjorde 1-2 genom Jacob Peterson 14:42. Gästerna återerövrade en del av isen efter ledningsmålet, men inte alls med den dominans man hade i första perioden. Helt klart en bättre period från Växjö, med ett litet tapp mot slutet, men vi skriver ihop periodens siffror så här: 1-1 i mål, 7-7 i skott på mål och 2x2 minuters utvisning för Växjö, medans gästerna lyckades hålla sig ifrån botbänken.

Tredje perioden drog igång och Lakers inledde med att skapa ett riktigt bra anfall och satte hård press mot gästernas mål, men man lyckades inte få in pucken. Efter 4:55 åkte Ejdsell ut för en tripping, och Lakers skulle göra ett ganska bra powerplay, med ett par målchanser, men man fick ingen utdelning i målprotokollet. Man tryckte dock på ganska bra och fick med sig ytterligare en utvisning strax därefter och denna gången betalade det sig när Gynge åter klev fram och tryckte dit ett direktskott på en smörpassning från Rosén. Tid för målet 08:03. Tim Erixon åkte på en slashingutvisning strax efter kvitteringen, och gästerna skulle få ett bra tillfälle till att återta ledningen. Lakers boxplay var riktigt bra och man hade inga större problem att hålla området framför Källgren rent. Matchens sista powerbreak kom precis när Växjö blivit fulltaliga, och man fick en möjlighet att justera det sista inför jakten på tre poäng. Med 5:26 kvar på matchuret så åkte Rosén ut för en interference, men Lakers box var återigen lyckosam, och såg effektivt till att stoppa alla Färjestads försök innan Rosén åter fick vara med på isen. De sista minuternas jakt på ett ledningsmål blev fruktlösa för båda lagen. Matchen slutade därmed oavgjort och gick till förlängning. I OT var det riktigt nära då Gynge passade Rosén på bortre och pucken gick i stolproten, men det var det närmaste mål som skedde i förlängningen och straffläggning stod på schemat.

Straffläggningen vanns av Färjestad då Daniel Viksten blev den enda som satte sin straff.

Matchen i siffror då: 2-3 efter förlängning och straffar, 26-27 i skott på mål och 6x2 minuters utvisning för Växjö respektive 3x2 minuter för Färjestad.

Nästa match är på lördag den 26/9 kl 15:00 mot Linköping, följ gärna matchen på Cmore eller via sociala medier.