Äntligen seger på Hovet
Publicerad: 2021-02-06
Sista matchen och sista resan innan landslagsuppehållet gick till svåra Hovet i huvudstaden. Och äntligen åker Lakers där ifrån med 3 poäng efter seger 2-3.

Ett sista stopp innan landslagsuppehållet, och hållplatsen heter som sagt Hovet, Stockholm. Djurgården i ett läge där desperationen brukar synas, och är precis det vi ser i den första perioden. Djurgården vill, man spelar för varandra och sätter fart i spelet. Man hittar lösningar och tar pucken framåt.

Gästande Växjö fortsätter ungefär på samma sätt som det sett ut den senaste tiden. Man ser loja, ofokuserade och faktiskt t.o.m ointresserade ut stundtals. Allt går i snigelfart vilket gör att hemmalaget bara behöver slänga ner puckarna och åka efter. Gästerna tar sådan tid på sig i egen zon att dom omgående vinner tillbaka puckarna.

Efter 17.07 får ändå gästerna en stor chans att ta sig in i matchen när Simon Johansson får vila två minuter för en fasthållning på Pontus Holmberg. Men Lakers oinspererande och viljelösa hockey fortsätter tyvärr även i PP spelet, och man spelar så naivt med pucken att Wandell får loss pucken och kommer fri.

Andrew Calof hinner ikapp och drar på en slashing så hemmalaget tilldöms ett straffslag. Som tur är så har vi ligans bästa målvakter och det spelar ingen roll om det är Viktor Fasth eller Erik Källgren som står där. Dick Axelsson hittar ingen lucka på Källgren. 5 skott lyckas gsäetrna få iväg i denna första period på Armalis i Djurgårdens mål. Hemmalaget vinner skotten med 10-5.

Den andra perioden börjar med att Folin åker på en utvisning redan efter 32 sekunder. men Lakers spelar riktigt bra i sitt boxplay, och hemmelaget har inga jättelägen i sitt PP. Efter detta så steppar faktiskt gästerna upp. Man börjar åka betydligt mer skridsko än vad man gjort på ett par matcher nu faktiskt. Detta gör att Djurgården hamnar i tidsnöd i egen zon.

Och i den 9:e minuten bär gästerna frukt av detta när William Eklund stressas till ett misstag på sin egen blålinje och Karlström snor pucken och sätter 0-1 distinkt bakom Mantas Armalis. Målet kommer efter 8.17.

Och Lakers fortsätter att spela bra och man plockar upp puckar, vinner närkamper och hemmelaget hamnar konstant i turovers i egen zon, pga av gästernas hårda press.

Men med ett målsöverläge krävs inte mycket förrän det kan vara kvitterat. Och det är precis vad som hände med mindre än 5 minuter kvar av perioden. Lakers sätter fast Djurgården konstant i egen zon. Men samtidigt ligger Dick Axelsson och fiskar i mittzon, vilket Joel Persson missar, och Dick får en rensning på bladet från egen zon och hänger den högt i friläge med Källgren till 1-1 efter 15.26.

Inte alls rättvist sett till andra perioden, men sett till matchen totalt över 2 perioder så är det väl fullt rättvist kan man tycka. Djurgården styrde det emsta i första och Lakers har den andra. Lakers behöver dock jobba på både sin skotteffektivitet, men även antalet skott sett till ett spelmässigt övertag. Trots övertaget i andra så får man bara 8 skott på Armalis, vilket är för lite om man vill ha mer utdelning. Lakers vinner skotten med 6-8.

I den tredje perioden ser vi lite smartness komma tillbaka i Lakers. Man är lite noggrannare med det mesta man gör. Man lägger hellre ut när man är pressade. Och när chansen till offensiv kommer så är man inte sen att göra det också. Annars börjar perioden nästan som den andra med en Lakers utvisning efter 2.42 på Holmberg.

Men man håller tätt och spelar riktigt bra i sitt boxplay. Lakers är nu mer påslagna och villiga att ta kampen där ute, det syns tydligt. Och då kommer belöningen ganska snabbt. Återigen en turover på offensiv blålinje. Väl inne i zon hittar Gynge fram Emil Pettersson över centrallinjen och Emil gör inget misstag. 1-2 på tavlan efter 6.47.

6 minuter senare åker Karlström ut lite onödigt i offensiv zon för en tripping och då hittar Robert Nardella nätet bakom Källgren ganska omgående efter tek. Skottet kommer från blålinjen och letar sig hela vägen in.

Men Växjö Lakers har nog ikväll bestämt för, trots en ganska dålig inledning att nu ska trenden på Hovet brytas. Och det är åter igen Emil Pettersson som är glödhet. Han hittar ett inspel från Calof där Emil hittar en lucka vid första stolpen. 3-2 efter 16.01. Och även om det blir lite jobbigt i slutet med ett par chanser för hemmalaget att kvittera så håller vi ut hela vägen. Vi förlorar skotten med 27-20 men vinner tre poäng hem till Småland!

Nu tar vi uppehåll för landslag. Önskar Pontus Holmberg, Emil Pettersson, Joel Persson, Viktor Fasth samt Juuso Vaini och Miika Koivisto lycka till i respektive landslag. Nästa match spelas borta mot IK Oskarshamn tisdagen den 16/2 med nedsläpp kl. 19.00.