Uddamålsförlust i Göteborg
Publicerad: 2021-04-02
En viktig match för hemmalaget och mindre viktig för gästerna. Vilket syndes. Men Lakers gav det en bra chans i den tredje perioden med 1-18 i skott. Men 3 pinnar till Frölunda.

Omgång 51 står alltså för dörren när Växjö Lakers åker från Gävle till Göteborg där Frölunda väntar i Scandinavium. En match som inte resultatmässigt betyder någonting för Lakers, mer än möjligheten att skapa sig goda vanor inför ett analkande slutspel dryga veckan bort. Det är Frölunda som startar starkast men om man ser till matchbilden så är det egentligen som vanligt. Motståndaren tillåts skapa sig långa stunder med puck i Lakers zon. Gästerna jobbar bara med att hålla hemmalagets spelare på utsidan så mycket som möjligt.

Framåt är Lakers alltid farligt, men det märks också att Frlunda vill sätta stopp i det spelet väldigt tidigt i banan, vilket också ger gästerna en del möjligheter. Och gästerna kommer in i matchen mer och mer, och till slut så tvingas Viktor Ekbom till en fasthållning i en närkamp med Marre Lundberg. Men detta blir faktiskt starten på en sämre period för Lakers. PP spelet blir det egentligen ingenting alls av. Man lyckas inte sätta upp det etablerat en enda gång under dessa 2 minuter.

Och man ser ganska tydligt att hela laget har tappat i tempo och fokus. Vilket gör att när väl Frölunda blir fulltaliga igen så tar man över taktpinnen fullt ut. Lakers spelare står nu mer stilla och har tappat allt tempo i det man ska göra. Och det märks tydligt i slutet av den 18:e minuten när Jan Mursak får rinna igenom hela Lakersförsvaret. Christian Folin tvingas haka upp honom och Frölunda tilldöms helt riktigt ett straffslag.

Ett straffslag som förvaltas på bästa sätt om man håller på Frölunda genom unga talangen Theodor Niederbach, som lurar Viktor Fasth ordentligt. 1-0 till Frölunda efter spelade 17.58. Även de sista 2 minuterna går i indianernas tecken och den där utvisningen på Frölunda var inget bra för Växjö Lakers, det var tydligt. Perioden slutar 1-0 och 9-6 i skott.

Den andra perioden blir till 80% en ofokuserad period från gästernas sida, med en hel del övermod och långsamt agerande. Lite som matchen startade fast kanske ännu lite sämre. Man är inte alls lika kvicka med att sätta igång spelat utan drar ut på det och med den lilla segheten så fastnar man hela tiden i Frölundas press.

Efter 5.40, efter en sådan Frölunda press där gästerna sätter sig i egna svårigheter hela tiden, så blir det lite heta känslor efter avblåsning och Melart och Rosseli Olsen får vila i 2 minuter och spel 4 mot 4. I detta spel ställer Lakers till det för sig i parti och minut, trots att man har trissan under kontroll och faktiskt kan göra något bra med den.

Och med exakt en sekund kvar i spel 4 mot 4 och efter ett återkommande lyckat presspel från hemmalaget så ringer det åter igen bakom Viktor Fasth. Denna gången är det Aners Grönlund trycker in 2-0 pucken efter 7.39.

Matchbilden fortsätter några minuter att vara densamma men man ser nu att gästerna har börjat inse att det krävs lite mer från dom. Och under de sista 5 minuterna har man kommit upp i banan och spelar en helt annan aggressiv hockey än tidigare under matchen. Och det kunde mycket väl stått 2-1, då Erik Josefsson skjuter mot öppet mål men räddas av inåkande egna spelaren Marre Lundberg, och pucken går utanför istället. Flyt förtjänar man och det krävs nog mer av detta för att Lakers ska kunna komma ikapp.

Period 2 slutar även den 1-0 till hemmalaget, som även vinner skotten med 7-6.

I den sista perioden steppar äntligen Lakers upp och spelar verkligen för att vända det här. Och redan i den 4:e minuten ringer det när Calof och Pettersson lirkar upp Frölunda försvaret och till sista hittar Calof pucken i luften och vevar in den på volley efter en stolpträff från Pettersson. Reduceringen till 2-1 kommer efter 3.19.

Resterande del av perioden blir ett fullständigt bombardemang från gästerna som sätter allt på ett kort för att vända runt detta. Bästa målchansen har nog Pontus Holmberg efter en fin passning från Stjernborg. Men Pontus får inte upp pucken utan träffar Mattsson som kommer lågt i sin sidledsförflyttning, och Pontus träffar benskyddet.

Trycker är så stort från gästerna att Roger Rönnberg begär time out redan efter 5.31. Men det hjälper inte jättemycket, trots att hemmalaget även får ett PP med sig i mitten av perioden. Det blev egentligen bara en paus i Lakers offensiv. I slutet plockar gästerna målvakten och sätter ett jättetryck mot Frölundas kasse. Men med facit i hand, det räcker sällan att bara nöja sig med en bra period på den här nivån. Matchen slutar 2-1 till Frölunda, men skotten i den sista perioden slutar hela 1-18 till gästerna som vinner skottstatistiken med 17-34..

Ny match imorrn, sista grundseriematchen, mot Malmö Redhawks i Malmö Arena. Nedsläpp kl. 15.15.