En bra insats räckte inte mot Malmö
Publicerad: 2019-10-03
Kvällens batalj i Vida Arena var i stort sett målvakternas match, där Malmö till slut gick segrande ur striden efter en intensiv tredje period.

Första perioden i Vida Arena började Växjö Lakers piggt, man etablerade ett starkt anfallsspel och gästerna från Malmö fick försvara sig ordentligt från start. Malmö lyckades stå emot denna första anstormning och fick tag på pucken och kunde vända och man hotade Fast två gånger om. 06:20 fällde Axel Wemmerborn Emil Pettersson med sin klubba och fick två minuter för detta tilltag. Lakers gjorde ett bra powerplay, och skapade ett par besvärliga situationer framför Oscar Alsenfelt i Malmömålet. Gästerna blev fulltaliga och fick lite momentum efter powerplayet och fortsatta spela bra mot Malmös kasse. Runt halva perioden avklarad när Malmö skapade lite tryck framåt. Komarek och Mattsson hade ett par riktigt farliga närmanden mor Fasth som bland annat svarade med en blixtsnabb benparad och matchens första målskytt fick vi vänta med att kora. Denna första period innehöll långa spelsekvenser med få avblåsningar i alla fall till den sista tredjedelen av perioden. Lite snöpligt fick Malmö ett ledningsmål 16:05 genom en olycklig studs på ett benskydd och helt otagbar för Fasth. 16:30 kom kvällens första Växjö-utvisning då Jonas Engström fick sitta två minuter för en tripping. Eller två minuter, tyvärr blev det bara 24 sekunder då gästerna såg till att effektivt utnyttja powerplay och vi hade 0-2 på tavlan när perioden stängdes. Skott på mål 9-11 och 1x2 minuter utvisning för vardera laget.

Period två startade lite likt första med puckfördel till hemmalaget under de första 5 minuterna. Men man kom inte tillräckligt nära inpå, och fick inte fram så många puckar mot Alsenfelt. Publiken i Vida bjöds på en ganska intensiv och tät hockey i denna mittenperiod, kamp om varje puck och snabba omställningar varje gång chansen erbjöds, och det var gästerna som kom till de vassaste avsluten. Både Fasth och Alsenfelt spelade bra och gjorde flera bra ingripanden, trots att de inte hade fullt upp att göra då få skott nådde hela vägen fram. Men känslan var ändå att Malmö var det lag som skapade lite vassare chanser, och var lite snabbare i omställningarna i denna period. Lakers tog några kliv mot slutet av perioden, och började producera lite mer anfallszon, framförallt Horák, Gynge och Forsbacka-Karlsson, Lundberg och Högberg såg till att ge Alsenfelt lite mer att göra de sista minuterna av perioden, en period som framförallt fick tillskrivas två bra målvakter, och som vi kunde summera till 0-0, 11-7 i skott på mål och inga utvisningar.

Tredje perioden sattes igång och nu var vi många som ville se lite puckar bakom mr 100% i Malmö-målet. Emil Pettersson visade vägen med ett par farliga avslut tidigt i perioden, men efter 5 spelade minuter var det endast två skott som nått fram. 06:39 korades en ny målskytt i matchen, det var Richard Gynge som utmanade och fick hål på ”väggen” i gästernas mål och 1-2 på jumbotronen var ett faktum. Kunde detta få Alsenfelt att darra lite på manschetten? Anfallet efter hade ”fel” Sylvegård ett skott i stolpen, och bara minuten senare (08:07) åkte Bernhardt på en trippingutvisning och det momentum som kanske skulle kommit efter reduceringspucken uteblev och istället fick Malmö en bra chans att ta död på matchen. Men det var ändå hemmalaget som skapade två rejäla farligheter genom först Shinnimin och Josefsson och lite senare Horák, men Lakers sågade i alla fall itu Malmös powerplay och var snart fulltaliga igen. 12:28 var det dags för nästa utvisning, denna gång var det Jesper Jensen som fick 2 minuter på botbänken för en hakning. Lakers gjorde ett bra powerplay, men lyckades inte få till något mål. Skottstatistiken 11-4 i skott så här långt visade ändå på att man bet sig fast och tryckte på hårt framåt. Men Malmö fick sätta avgörandet i tom bur sedan Sam plockat av Fasth i ett sista försök att rubba skåningarna. Man gjorde även 1-4 i samma tomma målbur. Niklas Arell och Jesper Jensen Aabo noterades för de två sista målen och vi stängde matchen enligt följande: 1-4 i mål, skotten på mål slutade 36-24 och utvisningsminuterna fördelades 2x2 minuter för vardera laget.

Nästa hemmamatch är den 12 oktober och den ska ju upplevas både live och i med- och motgång, så se till att säkra din plats: vlh.ebiljett.nu