Förlust trots väl utfört arbete
Publicerad: 2020-10-03
Coop Norrbotten Arena var platsen för dagen då Växjö Lakers mötte Luleå i en tät och jämn match. Hög intensitet, flera målchanser och bra målvaktsspel gjorde det hela ovisst in i det sista, och avgörandet kom inte förrän i den sista minuten.

Första perioden inleddes i ett som väntat högt tempo. Luleå som öppnat säsongen bra kändes heta men Växjö stod upp bra och störde hemmalagets uppspel inledningsvis. Efter 04:07 hamnade Robert Rosén på botbänken då han gjorde sig skyldig till en slashing under ett vasst Luleåanfall. Lakers boxplay var aggressivt och hindrade effektivt Luleå att sätta upp några riktigt farliga försök. I spel 5-5 var det väldigt jämt och båda lagen lyckade skapa tryck när de kom in i anfallszon. Kedjan med Holmberg, Karlström och Sylvegård rörde runt ordentligt i grytan när de var inne på isen. Båda lagen gjorde bra ifrån sig i mittzon, och många stunder var det spel mellan de blå linjerna. 15:24 var det dags för Lakers första powerplay sedan Ilomäki dragit på sig en offensiv crosschecking. Lakers skapade flera vassa avslut under spel med en man mer på isen, men 17-årige Jesper Wallstedt som stod mellan Luleås stolpar gjorde bra ifrån sig och såg till att det fortfarande stod 0-0 när hemmalaget blev fulltaliga. Med bara 54 sekunder kvar av perioden fick Rosén sätta sig på utvisningsbänken igen, även denna gång för en slashing. Trots ett par rejäla försök från Luleå lyckades Fasth tillsammans med en hårt arbetande box hålla undan och vi gick till pausvila med 0-0, skott på mål slutade 8-4 och utvisningsminuterna fördelades med 1x2 för Luleå och 2x2 för Växjö.

Andra perioden började Växjö med en man kort i ytterligare dryga minuten, men Luleå kom aldrig till något uppställt spel utan det var snart alla man på isen igen. Lagen byttes åt med chanser, men efter 04:50 spelat så tog Luleå ledningen genom Oskar Engsund som lade pucken mot mål och Fasth var helt skymd och kunde inte stoppa den utan den letade sig in vid vänstra stolpen. Strax därefter tvingade Gynge fram en utvisning på målskytten Engsund och Lakers skulle få möjligheten i powerplay att kvittera. Och man skapade också flera riktigt bra lägen, men det där lilla sista saknades, och hemmalaget blev fulltaliga igen. Växjö tuggade på bra även efter Luleås utvisning, även om Luleå satte upp ett par riktigt farliga flygande anfall. 12:17 åkte Luleås Filip Hållander ut för en hög klubba, och Växjö satte upp ett riktigt fint uppställt spel, och kom närmare med avsluten. Luleå drog på sig ytterligare en utvisning på Engsund 14:25, vilket gav ytterligare möjligheter, men den farligaste chansen under denna utvisningen stod Luleå för, då man läste och blockerade passningarna i Lakers powerplay och kom i en 2-1 mot Fasth. Lakers fortsatte dock att ligga på högt, men Luleå kröp ihop runt sin målvakt och var ruskigt täta bakåt. Med bara 45 sekunder kvar kom det ytterligare en Luleåutvisning då Karl Fabricius skickade upp armbågen i ansiktet på Rosén, men Växjö hann inte göra något mål innan periodslut. 1-0 i mål, 7-12 i skott på mål och 4x2 minuters utvisning för Luleå, ingen utvisning för Lakers.

Tredje perioden drog igång med en man mer på isen för Växjös del, och det tog bara 13 sekunder innan Wallstedt fick kapitulera då Robert Rosén firade sin 300:e match i Lakerströjan genom att sätta kvitteringen. Spelet fortsatte att vara jämt och böljade fram och tillbaka. Efter 04:48 fick Marcus Davidsson sitta två minuter för en boarding, och dessutom fick han 10 minuter personligt straff. Återigen gjorde Växjö en riktigt bra insats i boxplay. Fasth agerade lugnt och tryggt och släppte inga returer. Intensiteten i matchen steg ytterligare efter Lakers utvisning var avklarad. Det var jämt och spännande, och väldigt ovisst när det bara återstod 10 minuter av ordinarie tid. Nils Lundkvist gav Växjö en möjlighet med ca 8 minuter kvar, då han gjorde sig skyldig till en interference och fick kliva in i utvisningsbåset. Men ett uppoffrande spel från hemmalaget gjorde Lakers powerplay mållöst, och de 50 personerna på läktaren fick bita på naglarna lite till. Inget av lagen föll tillbaka utan det var fortsatt full fart på isen. Helt klart var det att vi hade två lag som ville avgöra detta på ordinarie tid. Det blev hemmalaget som drog det längsta strået då Linus Klasen klev in och satte pucken med endast 29 sekunder kvar. Sam tog time-out och drog upp taktiken för den sista halvminuten. Men det blev inget mer mål, surt som tusan efter en så bra insats. Vi summerar matchen till 2-1, skott på mål 24-21 och 6x2 minuters utvisning för Luleå och 8x2 minuter för Växjö.

Nästa match är på torsdag den 8/10 kl 19:00 mot Leksand, följ gärna matchen på Cmore eller via sociala medier.