Matchens profil: Marcus Johansson
Publicerad: 2011-12-05

Backen Marcus Johansson är inte den store offensive stjärnan - men han är klippan som alltid levererar.

"Macke" är inne på sin tredje säsong i Växjö Lakers och kom till klubben 2009.

Och snacka om att det handlade om tillfälligheter att han hamnade i klubben. Säsongen innan hade han spelat i division ett med Karlskrona, men var så sent som i augusti 2009 kontraktslös och funderade på framtiden. Han kollade bland annat läget i olika division ett-klubbar.

Eftersom framtiden var oviss började han nytt jobb i augusti och jobbade nattskift. Efter en vecka på jobbet kollade han på hockey i Växjö.

- Jag var i ishallen och tittade på Karl Oskar-cupen och då sprang jag på Viktor (Fasth). Sedan var jag hemma hos honom under kvällen och dagen efter pratade han väl med Henrik Evertsson om att jag bodde i stan, och efter det blev jag inbjuden till träning, berättar Marcus som spelade till sig ett kontrakt. 

- Det var riktigt skönt. Jag vet vad jag kan så det var bara att gå in och köra sitt vanliga spel, men visst halkade jag in på ett bananskal. Min arbetsgivare sade att jag var en av hans sämsta investeringar, eftersom jag slutade på det nya jobbet efter bara en vecka, skrattar Marcus.

På den vägen är det.

Sedan dess har Marcus Johansson imponerat med sitt lugna och metodiska defensiva spel.

Det sägs att det spelar ingen roll om 32-åringen ställs mot en division 4-spelare eller Jaromir Jagr... han löser situationen ändå.

- Så är väl lite av min spelstil, säger Marcus.

- Jag försöker spela defensivt, minimera misstagen och bara köra på. Man får ha sina grunder samtidigt som man läser av spelarna man möter, men framförallt handlar det om att hålla sig till lagets system.

Vem är den svåraste spelaren du mött?
- Jag vet inte... jag har ärligt talat dålig koll på dem vi möter.

Marcus är också nöjd med Växjö Lakers höst.

- Jag tycker att det har rullat på ganska bra. Vi började riktigt bra och har hållit hyfsat jämn nivå, men det gäller att plocka lite extrapoäng nu inför jul, säger han och håller med om att kraven ökat på laget efter den fina säsongsstarten.

- Ja, det var lite blandade tips inför säsongen men jag tycker att vi har visat att vi hör hemma i den här serien. 

Marcus Johansson har fått blandat med istid under hösten.

- Det är klart att man vill spela mer, men det är mitt första år i Elitserien så man får väl ta sitt hundår och kämpa på, menar han. 

- Det är klart jag erkänner att det är tufft. Man är här för att spela ishockey men man får bara acceptera rollen och köra på. Men vi har så bra fart på träningarna att jag inte tycker att det är några problem att kliva in och spela när jag väl får chansen.

På fritiden är det fokus på familjen:

- Jag leker med min son och umgås med min hund, säger Marcus.

Är din son en ny storback?
- Nja, han är bara 17 månader så det är mest innebandy hemma och det är mest tv:n och hunden som får smaka på klubban (haha).

Redaktör Jonas Gustavsson