Vinst efter OT mot Linköping
Publicerad: 2021-02-25
Långa skadelistor och flera sjuka var förutsättningarna i kvällens möte mot Linköping, en ganska sömning tillställning i två perioder, där båda lagen kämpade till sig vars ett mål i tredje, och vi fick se ett avgörande i OT från Fredrik Karlströms klubba.

Växjö stod upp bra på egen blå redan från start, och höll gästerna på utsidan. Det var också Lakers som fick spela matchens första powerplay, efter att Jonas Junland visades ut efter 04:54 för en hakning. Man fick till ett uppställt spel i powerplay, och man testade också SHL-debuterande 18-åringen Hugo Ollas i Linköpingsmålet vid ett par tillfällen. Ollas hade god hjälp av sina utespelare och lyckades stå emot under utvisningsperioden.

Linköping tuffade till sig lite mitt i perioden, och man skapade ett par lite farligare lägen framför Fasth. Efter 09:21 fick man också med sig en utvisning på Robert Rosén, som fick vila 2 minuter för en hakning. Växjös box var tät och bra, vilket tvingade gästerna att mest spela runt pucken på utsidan, innan Rosén var tillbaka på isen.

Lakers trummade på, och spelade ganska kontrollerat. Med 06:56 kvar så visades Joshua Ho-Sang ut för delaying the game i samband med en offensiv tekning till vänster om Fasth. Växjö ställde upp bra men missade någon passning vilket gjorde att Linköping kunde hålla i pucken ett antal sekunder. När väl Lakers fick tag i pucken igen så hann man inte få till något organiserat spel innan utvisningen var över. En ganska avvaktande första period tog slut och vi hade 0-0 inför fortsättningen.

Andra perioden inleddes även den i ett ganska lågt tempo, lite kantigt och osynkat kändes det som, och dessutom med en hoppande puck. Vi behövde få in lite fart i denna match, och det var några som försökte, bland annat Emil Forslund och Fredrik Karlström som trampade på bra varje gång de fick tag på pucken. I Linköping var det oftast Morley och Little som stod för gästernas avancemang över zonerna.

Powerbreak, 09:50 kvar, och det stod 4-4 i skottstatistiken på mål i perioden. Inte mycket att tala om med andra ord. Gästerna hade lite mer speltid nu i andra, och satte upp en del spel i offensiv zon, men de tilläts inte komma in i farligt område framför Växjös målbur, utan man spelade mest runt på utsidan. Växjös offensiv bestod mest i spelvändningar, som dock saknade en del speed för att bli riktigt farliga.

Med 04:30 kvar som kom Växjö i en omställning, där Calof serverade en macka till Emil Pettersson, och kvällens första ramträff ekade i Vida Arena. Strax därefter åkte Hardy Häman Aktell ut för en fasthållning, och kvällens andra boxplay var ett faktum. Den farligaste målchansen stod dock Erik Josefsson för, som fick en fin passning av Martin Lundberg i slottet framför Ollas, men den unge debutanten klarade sig, denna gången. Närmare mål är Petterssons ramträff kom vi inte i andra perioden heller och alltjämt stod det 0-0 på mediakuben och vi avvaktade tredje perioden.

Tredje perioden började med ett bra anfall av firma Gynge/Rosén som för kvällen hade Ludvig Nilsson med sig, men den där lilla svarta ville bara inte in. Inte heller ville den in när Viktor Stjernborg fick ett kanonläge någon minut senare. Vem skulle få kliva fram och överlista puckens nycker och samtidigt bli matchhjälte ikväll, det frågade vi oss. Den fina offensiven kom av sig lite då Ilari Melart visades ut 03:56 för en fasthållning. En riktigt dyr utvisning visade det sig då Ho-Sang lyckades pricka nätet bakom Fasth efter bara 9 sekunders powerplay.

Efter 07:33 klev Joel Persson in i banan, bröt en passning från Linköpingsbacken och tog sig ganska obehindrat in framför mål och placerade pucken utom räckvidd för Ollas och vi hade 1-1 på tavlan. Nu blev det en helt annan fart under skridskorna från båda lagen, två snabba mål bröt dödläget. Matchens sista powerbreak kom med 07:38 kvar av perioden.

Med 05:10 kvar fick Tim Erixon en klubba i ansiktet och Frycklund fick sitta två minuter på utvisningsbänken. Spel i powerplay och en bra chans till att ta ledningen i denna match. Lakers ställde upp ett ok spel inledningsvis, men Linköping fick tag på pucken ett par gånger om och rensade undan vilket betydde många sekunders tapp för hemmalaget, och ganska snart var gästerna fulltaliga igen. Växjö tryckte på och Josefsson noterades också han för en ramträff. När dryga minuten återstod åkte Växjö på en avvaktande utvisning, och Linköping tog ut målvakten och spelade 6-5 en god stund. Utvisningen på Rosén verkställdes med bara 41 sekunder kvar, och LHC tog time-out inför anstormningen mot tre poäng, men Lakers höll undan och förlängning väntade.

I OT spelade gästerna 4-3 i 01:19 på grund av utvisningen, där ett massivt tryck mot Fasth inleddes, men Lakers klarade av utvisningen och i spel med lika antal spelare så var det Växjö som hade mest puckinnehav, och Växjö gjorde också det avgörande målet genom Fredrik Karlström som åter igen straffade sitt forna Linköping och säkrade bonuspoängen till Lakers. Matchen i siffror slutade så här: 1-1 i mål, 2-1 efter OT, 20-27 i skott på mål och 4x2 minuters utvisning för Lakers, respektive 3x2 minuter för Linköping.

Nästa match är på lördag den 27/2 kl 15:15 då Luleå kommer till Växjö, följ gärna matchen på Cmore eller via sociala medier.