Lakers tar ledningen i finalserien
Publicerad: 2021-05-01
Äntligen är det finaldags mellan de två bästa lagen i Sverige. Och det blev en holmgång med flera ansikten, där Pontus Holmberg blev matchvinnare med ett ursnyggt backhandmål.

Äntligen är vi där igen, i SM final och första matchen i Vida Arena. Motståndare denna gång är inte Skellefteå AIK utan Rögle BK. Ett riktigt bra lag och vi förväntar oss alla en härlig SM final mellan dessa kombatanter.

Och det är gästande Rögle som sätter an tonen initialt. Lakers verkar aningen tagna av stunden, samtidigt som man är noggranna med positionsspelet, och att ligga rätt, och inte ge gästerna öppna kontringar fråmn halvdistans. Men efter halva perioden har gästerna 0-5 i skott, även om de där riktigt joibbiga chanserna inte uppkommit så långt.

Hemmalaget visar dock ganska tydligt att man är supergiftiga när man kommer ur egen zom på ett kontrollerat sätt. Då går det fort. Ganska tidigt i matchen får vi ett sådant läge där man spelar sig ur pressen otroligt snabbt och får nästan ett friläge. Ett mål får vi till slut i den första perioden. Jack Drury lägger pucken på mål, där Richard Gynge har checkat in på kontoret, tar med sig pucken med handen och kan lägga in 1-0 under benskyddet på Rifalk efter 13.09.

Direkt efter målet hamnar hemmalaget lite på hälarna, vilket genererar en till synes lite enkel utvisning på Tim Erixon för en interference. Men i efterföljande boxplay spelar Lakers riktigt bra och uppoffrande och kan tillsynes ganska enkelt reda ut det första numerära underläget. Rögle är fortsatt det spelförande laget och hemmalaget har svårt att få till längre anfall. Men man går till första periodvilan i ledning med 1-0, men gästerna vinner skotten ganska klart med 2-8.

Den andra perioden blir raka motsatsen till den första, på alla plan faktiskt. Lakers lyfter sitt spel ordentligt, och gör precis allt betydligt snabbare och med bättre precision. Efter 10.20 får hemmalaget åter igen en lite märklig utvisning på Ludvig Nilsson, när han i Duell med Ekeståhl-Jonsson smäller på i sargen. Ekeståhl-Jonsson tappar skäret och brakar in i sargen lite otäckt. Men Nilsson får vila, av nån anledning, för en boarding.

Åter igen spelar hemmalaget väldigt bra i sitt boxplay, och Rögle får egentligen ingenting att stämma i sitt PP spel. Hemmalaget väljer hela tiden rätt läge att sätta press, vilket ger gästerna stora problem. Precis som i slutet av den första perioden så hamnar Lakers under en enorm forcering från gästerna i slutminuterna och har svårt att ta sig ur zon. Man blir passiva och slarviga och till slut så ringer det bakom Källgren när Moritz Seider lyckas lobba över Källgren när klockan stannar på 18.58.

Kändes som en onödig kvcittering och nedgång i prestationen från hemmalaget, när man i storts ett ägt hela den andra perioden. I detta läge hade Lakers vänt skotten till ledning med 15-13. Men den sista minuten stormade Rögle mot Lakers och det kunde lika gärna stått 1-2 till gästerna. Rögle vänder på en minut tillbaka skotten till ledning 15-17. Men skotten i den andra vinner hemmalaget med 13-9.

Hemmalaget fortsätter att spela smart, stänga ytor och ta alla lägen man får när Rögle slarvar och tappar puck. Men man är också rädd om pucken och spelar med stort tålamod. Den tredje perioden hemmalaget att vara det laget som styr tempot i matchen, och man ger inget gratis till Rögle. Brendan Gaunce får en jätte chans i inledningen när han frispelas, men får inte kontroll på pucken och läget rinner ut i sanden.

Runt den 10:e minuten iscensätter Lakers en vändning i spelet runt egen blå. Sylvegård och Holmberg väggspelar igenom mittzon. Väl inne i zonen, hittar Sylvegård tillbaka till Holmberg med en liten flippmack och Holmberg trycker upp en ursnygg backhand i närmsta krysset och hemmalaget tar en välförtjänt ledning med 2-1. Växjö har allt i sina händer och med 3 minuter kvar tar Cam Abbott time out vid en tekning i offensiv zon. Man plockar Rifalk och försöker gå för det.

Man har sina halvchanser med chanspucker in från blå. Men Källgren står där och motar allt, och Växjö Lakers vinner match 1 i denna SM final efter mål av Richard Gynge och Pontus Holmberg. Man vänder till slut även skotten i den sista perioden, som man vinner med 12-7 och totalt med 27-24.

1-0 i matcher, och ny drabbning väntar på måndag i Vida Arena. Nedsläpp kl 20.00.