NoFall - Tillgänglig is för alla
Publicerad: 2020-05-03
Nyhet
Inför säsongen utrustades Växjö Ishall med NoFall, en svensk innovation för tillgänglig is för alla. En rundbana med hoppsele tillgänglig för barn och äldre med funktionsvariationer samt teknikträning för konståkare. Växjö är den första staden i Småland att utrustas med selen.

Tack vare medel från Allmänna Arvsfonden, Växjö Kommun, RF och Växjö Lakers har Växjö Ishall under säsongen som gått kunnat utrustats med NoFall-selen som möjliggör is för alla!

- Det känns fantastiskt att kunna erbjuda is för alla i och med installationen, säger fastighetsansvarige Roger Johansson.

- Växjö kommun är glada att Växjö Ishall kan erbjuda en mer inkluderande isyta, där fler kan få chansen att lära sig åka skridskor. För oss är det viktigt att föreningar jobbar med att inkludera personer med funktionsvariationer i sin verksamhet och med hjälp av hoppselen finns nu möjligheten till detta, fyller Jessica Råhlin och Jacob Gustafsson från Växjö Kommun i.

Barn och ungdomar med funktionsvariationer saknar oftast möjligheten att delta i idrottsaktiviteter, som för många andra är en självklarhet. Utbudet av aktiviteter är begränsat och exempelvis möjligheten att åka skridskor på egen hand, utan att riskera fallskador, saknas. Med anpassade hjälpmedel är detta dock numera möjligt. Fallskydd på is är bra om man har svårt med balansen, har en eller flera svaghet i muskulaturen eller är osäker på sin fysiska förmåga. I USA har man på vissa håll skapat möjligheten till aktivitet, men med personalkrävande hjälpmedel, begränsningar i hur man kan röra sig och fortsatt risk för fallskador. NoFall ger här helt andra förutsättningar för faktisk tillgänglighet till isen.

– Växjö Lakers lokalprojekt är ett bra exempel på hur man kan inkludera och engagera barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning. Tillsammans får vi nya idéer att växa för ett samhälle där alla kan delta på lika villkor. Runt om i Sverige finns det många goda idéer men oftast saknas pengar. Därför finns Arvsfonden, säger Mattias Axelsson, pressansvarig på Arvsfonden.

Under säsongen har elever från Ljungfälleskolan med funktionsvariationer varit på plats och åkt skridskor med hjälp av NoFall. Selen används dessutom dagligen under Växjö Konståkningsklubbs träningspass för att kunna utveckla åkarna.

Konceptet har utvecklats för att optimera träningseffekten och tekniken för alla typer av åkare, från nybörjare till elit. Samtidigt elimineras risken för fall och fallskador. Konståkare och tränare kan åka runt hela isen, i båda varven, samt träna hopp i serie direkt in i och ut ur kurva. Ett träningsredskap i världsklass och mycket värdefullt för konståkarnas utveckling.

NoFall rekommenderas av Svenska Konståkningsförbundet som det överlägset bästa fallskyddet vid teknikträning för konståkare.

- Selen betyder mycket för vår verksamhet då utvecklingen går fortare när det gäller att lära in svårare moment. Det ger oss möjlighet att hålla jämna steg med andra klubbar som haft tillgång till sele länge. Vi använder främst NoFall-selen som fallskydd samt att ge åkaren känslan av mer "airtime" för att hinna rotera fler varv i luften vid inövning av svårare moment, förklarar Erika Svahn från Växjö Konståkningsklubb.

PR & Kommunikation Carolina Toresson