Torsdag Tor 16 September Sep
Lördag Lör 18 September Sep
Torsdag Tor 23 September Sep
Lördag Lör 25 September Sep
Torsdag Tor 30 September Sep
Lördag Lör 2 Oktober Okt
Tisdag Tis 5 Oktober Okt
Torsdag Tor 7 Oktober Okt
Lördag Lör 9 Oktober Okt
Tisdag Tis 12 Oktober Okt
Torsdag Tor 14 Oktober Okt
Lördag Lör 16 Oktober Okt
Torsdag Tor 21 Oktober Okt
Lördag Lör 23 Oktober Okt
Idag 28 Oktober Okt
Lördag Lör 30 Oktober Okt
Tisdag Tis 2 November Nov
Torsdag Tor 4 November Nov
Lördag Lör 6 November Nov
Torsdag Tor 18 November Nov
Lördag Lör 20 November Nov
Torsdag Tor 25 November Nov
Lördag Lör 27 November Nov
Tisdag Tis 30 November Nov
Torsdag Tor 2 December Dec
Lördag Lör 4 December Dec
Torsdag Tor 9 December Dec
Lördag Lör 11 December Dec
Tisdag Tis 28 December Dec

Steen: "Finns härligt drag och intresse..."

10 maj 2014 08:54

Sommarträningen har dragit igång för Växjö Lakers och nye målvakten Stefen Steen är på plats och trivs redan.


Målvaktstalangen Stefan Steen blir en av två målvakter i Växjö Lakers nästa säsong.

– För att göra en lång historia kort så snackade jag med Sam (Hallam), "Ankan" (Anders Svensson) och Henrik Evertsson och fick ett bra intryck, och på den vägen är det. Det kändes väldigt bra helt enkelt, säger Stefan Steen.

– Det första jag tänker på angående Växjö är ju publiktrycket som man fick se i slutspelet och som man upplevt när man varit här innan. Det är riktigt bra drag och intresse i stan. Det är en ung klubb på uppgång, det känns hur intressant som helst.

21-åringen - som tidigare lirat med David Åslin i Leksands juniorled - gjorde sitt första seniorår säsongen som gick. Trots en riktigt stark försäsong med Skellefteå så fick han dock få chanser i SHL och till slut blev han utlånad till Oskarshamn i HockeyAllsvenskan.

– Det var mitt första seniorår så man fick lära sig mycket om hur saker och ting fungerar. Det gick riktigt bra på försäsongen med Skellefteå, men sedan blev jag utlånad till Oskarshamn. Där fick jag känna på lite motgångar, det var en omställning att spela seniorhockey och man fick lära sig mycket, men efter jul gick det riktigt bra. Sedan kom jag tillbaka till Skellefteå och var kvar hela våren.

Blev du besviken att du inte fick chansen i Skellefteå efter den starka försäsongen?
- Jo, det blev jag väl, men samtidigt så behövde jag matcher och det var nog bra med utlåningen. Så här med facit i hand är det svårt att klaga, nu sitter jag här i Växjö och är jättenöjd. Men det är klart att just då i höstas var jag lite besviken.

Det var inte givet att du skulle få matcher i Oskarshamn, ändå tog du förstaspaden?
- Så var det ju. Och det är väl ändå ett kvitto på att man gör något bra. Mitt mål var hela tiden att ta mig tillbaka till Skellefteå, så det var bara in och köra och försöka göra sitt bästa.

Nervöst att spela seniorhockey?
- Absolut, de två första matcherna gick man som på rus, man var i extas. Man behövde några matcher för att komma in i det. Man får inte vara för laddad, det är en balansbräda, och det lärde jag mig mycket om i vinter. Det gäller bara att lita på sig själv och gå ut där och dansa (haha).

Stefan Steen har alltid varit målvakt.

– Jag var yngst i familjen och då fick man stå i mål när vi körde innebandy. Men jag hade inget emot det, jag tyckte att det var förbannat roligt, berättar han.

Är du aldrig rädd när du står där?
- Nej, det är ganska lugnt, man har ju många skydd. Däremot kan jag inte förstå dem som är målvakt i fotboll eller handboll, där har man inga skydd.

Målvakter är kända för att vara speciella. Ibland udda. Stefan Steen ger dock intrycket av att vara en helt vanlig kille som gillar att snacka.

– När jag inte är på isen så försöker jag slappna av och vara mig själv. På isen så är jag helt inne i mig själv. Jag är ingen som åker runt och pratar med folk, i så fall har jag blivit riktigt, riktigt arg och det händer inte så ofta. Jag måste slappna av vid sidan av isen för att orka ha fokus när det är träning och match, säger han.

– När det blir tävling så kommer vinnarskallen automatiskt. Så är det både på träning och match. Det får inte bli ploj och laban på träning heller, då är det lätt att man tar med sig det på match. I alla fall för mig. På isen är det alltid fullt fokus, oavsett läge. Men sedan, efter en minut i omklädningsrummet, så är det lugnt igen, då slappnar jag av. Det känns som att jag har hittat ett sätt som fungerar bra för mig.

Hur är du när du släpper in mål då, rinner det av direkt eller ältar du saker?
- Man vill att det ska rinna av direkt. Sedan kan det vara svårt ibland. Det har med rutin att göra. Med adrenalin och hetta där ute på isen så kan man bli extra förbannad ibland, men oftast så tycker jag att jag lyckas få sådana där saker att rinna av.

Stefan Steen är en stor keeper: 187 cm lång.

– Jag är en butterfly-målvakt, men försöker mer och mer att stå på skenorna så länge som möjligt och läsa spelet istället för att bara sitta ner. Jag ska inte säga att jag är någon hybrid-målvakt, men jag försöker bli bättre på att läsa situationerna, berättar Stefan som - sin ålder till trots - börjat samla ihop mycket erfarenhet från flera målvaktscoacher.

– Det är jättebra. Precis som alla målvakter har sina egenskaper så har också målvaktstränarna det. Man vill hitta nya tankar och infallsvinklar hela tiden och jag har redan börjat träna på nya saker här i Växjö. Det ska bli spännande och inspirerande att se vad "Ankan" har att lära mig.