Lakers vinner extrapoängen i Dalarna
Publicerad: 2021-10-23
Tegera Arena var scenen den här lördagskvällen när Lakers till skillnad från i torsdags tog med sig en extra bonuspinne hem till Småland efter seger mot Leksand med 2-3.

Lördagkväll, SHL omgång och match i Dalarna där Leksands IF tar emot Växjö Lakers i Tegera Arena. Initialt av matchen är det ganska jämt, låt säga de första 2-3 minuterna. Efter det börjar gästande Växjö Lakers spela alldeles för långsamt och mjukt. Vilket Leksand utnyttjar genom att öka pressen mot gärsternas backar. Lakers spelar för långsamt och man är inte riktigt på plats. Leksand vinner i stort sett alla lösa puckar och Lakers kör fast sig själva i egen zon.

Det brukar innebära mål bakåt om amn inte stoppar den blödningen så fort som möjligt. Och det är precis det som händer när Calle Själlin slänger iväg ett höstlöv från blålinjen som Jon Knuts kan st yra in mellan benen på Kalnins efter 6.08. Ett mål som kommer ganska logiskt.

Lakers har svårt att hitta längden i anfallsspelet och hemmelaget fortsätter att vara det lag som dikterar villkoren. Lakers börjar dock samta hitta något som ser bättre ut de sista 5 minuterna av perioden. Man får till lite bättre utgångar framför allt från egen zon. I den sista minuten vänder tredje linan på egen blå. Martin Lundberg får pucken i mitten, hittar ut på en framforcerande Toby Rieder på högerkanten.

Rieder kommer snabbt in i zon och hittar i sin tur över centrallinjen till Calof som direktskjuter in 1-1 efter 19.43. Ett psykologiskt mycket viktigt mål med 17 sekunder kvar av perioden. Trots en period med hemmalaget i förarsätet i större delen går vi till periodvila med 1-1 på tavlan och 14-12 i skott för hemmalaget.

Den andra perioden blir en total uppvisning från gästerna de första ca 15-16 minuterna av perioden. Spelmässigt är det fullständig överkörning och pucken är bosatt i Leksands zon. Och ett tag under inledningen av perioden undrar man nästan om det gått troll i pucken som inte vill in bakom Leksands duktiga goalie Kasimir Kaskisuo. Men när Joel Persson hittar till Häman Aktell utmed offensiv blå och den sistnämnde lägger en lagom ismacka på Kaskisuos bortre benskydd, så hittar Nättinen den returen till ledning för gästerna med 1-2 efter 9.36.

Nämnas ska också att Leksand bara 1.30 innan målet tar time out för att försöka få stopp på den blödning som nu Lakers rivit upp. Men det lyckades inte och då ringer det. Lakers har fortsatt många lägen under den sista delen av perioden, men lite troll är det i trissan trots allt. I slutsekunderna av perioden får vi en omdiskuterad situation där en Leksands spelare går omkull på väg in i slottet. I fallet tar han med sig både Kalnins och pucken in i nät.

På reprisen ser man att det inte är någon som drar omkull Leksandspelaren utan att han tappar skäret och glider in i Kalnins på eget grepp. Inget mål. Detta sker bara 6 skunder innan periodvila nr 2. Andra perioden slutar 0-1 och Lakers vinner skotten med förkrossande 8-19. Efter halva perioden var skotten 1-15.

Den sista ronden blir lite tvärtom inledningsvis. Gästerna står på hälarna och hemmalaget kör för att komma ifatt. Vilket brukar ge utdelning och den här gånge är inget undantag. Lakers slarvar i egen zon blir nedpressat. En sargretur hamnar framför Kalnins och till slut fångar Oskar Lang upp en retur och sätter 2-2 i öppen bur.

Efter 5.01 har Sam Hallam tröttnat på det killarna levererar på isen och tar en time out där han visar upp ett rejält missnöje med vad han ser där ute. Effekten blir inte omedelbar, utan istället ser vi matchens första utvisning efter 7.25 när Gynge åker för en hakning. Leksand har några halvchanser men är inte jättenära en ledningspuck. Perioden jämnar sakta men säkert ut sig. Lagen byter lite chanser.

Efter 16.07 får gästerna en jättechans att stänga den här drabbningen när Patrik Norén inte kan låta bli att flytta på Roséns klubba som ligger på isen vilket ger honom 2 minuer för en interference. En chans som Lakers helt kastar bort tyvärr. Och det är framför allt ingångarna i offensiv del som är för långsamma och ofokuserade. Det är de sista 30 sekunderna som man skapar nånting, annars var det inte mycket.

Tredje perioden slutar 0-0 och skotten går till hemmalaget med 16-12. Övertidsspel väntade där det bytes puck ganska frekvent. Hemmalaget hade kanske lite mer puck, men hade svårt att ta sig in och utmana Kalnins. I den sista övertidsminuten tar Koivisto upp pucken och in i offensiv zon där han släpper över pucken till Nättinen som prickskjuter hem bonuspinnen till Lakers den här kvällen. Skotten i övertidsspelet slutar 1-3 för gästande Lakers som också vinner matchen med 2-3.

Nästa match ser vi på torsdag när Malmö gästar Vida Arena. Glöm inte säkra dina biljetter för den hockeytorsdagen. Nedsläpp som vanligt kl 19.00.