Viktig seger mot Oskarshamn
Publicerad: 2020-02-15
Otroligt viktiga poäng stod på spel när Växjö Lakers besökte Oskarshamn. Och alla 3 poängen tog man med sig hem till Kronoberg.

Ny bortamatch och denna gången dessutom ett nytt smålandsderby när IK Oskarshamn tar emot i Be-Ge Hockey Center. En lite trevande start från gästerna ser vi, med lite slarv som redan efter 1.08 resuterar i en utvisning på Josen för en fasthållning. Men Lakers spelar ganska bra i boxplay och IKO skapar som mest någon halvchans utan att få in trissan.

Och det känns då som att gästerna vinner momentum i matchen genom att man klarar av boxplayspelet. Man tar helt enkelt över taktpinnen och även om det sker en del klottrande med pucken i egen zon ibland så börjar man spela ett betydligt rakare spel. Och detta ger faktiskt resultat direkt genom att Linus Högberg kastar en puck mot mål där Marcus Paulsson är framme och styr in ledningspucken för gästerna redan efter 4.06.

Lite småoroligt ibland i egen zon när IKO lyckas sätta upp en hög press på Lakers. Men kommer man bara ur egen zon med bibehållen fart så är man så här långt jobbiga för hemmalaget. Och att det är lite extra kräm i benen visar även Shinnimin efter 10.28 där han flyger fram mellan backarna som till slut blir tvingade att dra ner Shinnimin som får straff. En straff som Karlström sätter bestämt i gubbhörnet.

Även hemmalaget får en straff tilldömda när vindsnabba Jochim Thelin åker ifrån Koivisto som tvingas haka Thelin. En straff som slås av Niclas Heinerö, men där Fasth inte ger Heinerö något nät att skjuta i. Första perioden vinns av gästerna med 2-0 medan hemmalaget vinner skotten med 11-10.

Om den första perioden var solid och riktigt bra från gästerna så får vi nog ge den rubriken till hemmalaget i den andra perioden. IKO kommer ut och har tydligt blivit tillsagda att sätta högre press på Lakers, sätta stopp i spelet så tidigt som möjligt. Vilket gästerna ha väldigt stora problem med. Hemmalaget vinner i stort sett alla kamper om pucken.

Och IKO:s reducering kommer ganska tidigt. Redan efter 2.24 kan Markus Modigs slå in en retur på skott från Oskar Nilsson. Inte riktigt den starten vare sig laget eller vi andra hoppades på. Den bästa chansen för Lakers under perioden får Josefsson när han frispelas av MicFlikier men tyvärr var inte Josens sikte rätt innställt utan han skjuter helt enkelt över.

Gästerna är inte alls med i den andra perioden utan IKO lyckas till fullo med sin taktik att sätta hård press mot Lakers och försöka sätta tidigt stopp i spelet. På detta sätt vinner hemmalaget i stort sett alla kamper om pucken. Att gästerna lyckas hålla rent bakom Fasth resten av perioden är också ganska anmärkningsvärt när man ser att hemmalaget vinner skotten med hela 17-5.

Att vi skulle få en nervig historia i den sista perioden var det nog inga höga odds på. Och nervepärsen börjar direkt med att Marcus Paulsson åker ut 2 minuter redan efter 38 sekunder och IKO får direkt möjligheten att spela fram en kvittering. Och kvitteringen kommer, dock 7 sekunder efter att Lakers blivit fulltaliga.

Och det är Johannes Salomonsson som frälser hemmalaget med 2-2 målet efter 2.45. Och efter detta är gästerna i klar brygga. Tillräckligt mycket för att Sam Hallam ska ta en time out efter 4.11, och detta i samband med att IKO har fullbordat vändningen och tagit ledningen med 3-2 genom Jonas Engström. Time outen ger energi och gästerna kan faktiskt kvittera direkt, efter 4.50 genom Pontus Holmberg.

Innan halva matchen är spelad så sitter Lakers riktigt illa i matchen när Shinnimin åker på 2 minuter och strax efter Ludvig Nilsson för boarding resp. hakning. 3 mot 5 kan i detta läge avgöra matchen. Men gästerna spelar uppoffrande samtidigt som hemmalaget sänker tempot lite, vilket brukar vara brukligt när man hamnar i nummerärt överläge. Man klarar både 3 mot 5 och efterföljande 4 mot 5, och detta ger tydligt momentumet tillbaka till gästerna som arbetar sig in i matchen igen.

Och efter 15.21 kommer avgörandet när Ludvig Nilsson jobbar fram pucken till Casey Bailey framför mål som gör en lång dragning och sätter 3-4 stolpe-stolpe in. Och i slutet tar hemmalaget ut sin målvakt och då gör Oliver Bohm sitt första mål för säsongen när han skickar den från blå in i öppet mål. 3 härliga poäng i säsongens sista match mot IK Oskarshamn.

På tisdag är det lika bra att vi kör nästa derby, då HV71 kommer på besök till Vida Arena. Se till att säkra din biljett till denna fest där pucken släpps kl. 19.00.