Trettioåtta minnen av #38
Publicerad: 2016-10-01
Bildspel

Ikväll väntar en historisk afton i VIDA Arena när #38 ska hissas i taket.
Vi laddar upp med trettioåtta minnen av #38 Johan Markusson.

 
    

Tomi Kallio, före detta lagkamrat
- Jag skulle kunna skriva mycket om Johan men bara ett minne är när han slutade och jag blev kapten. Då ringde jag honom om han skulle kunna träffa mig och ge lite råd.
Vi träffades och snackade länge, när jag frågade vad tycker han är den allra viktigaste saken som kapten svarade han: "tänk alltid vad som är bäst för laget". Det fastnade i mitt huvud och det har varit till hjälp många gånger framöver. Som kapten får man en del svåra frågor men det där svaret löser det mesta. Fantastik kapten Mackan!

     
   

Viktor Fasth, före detta lagkamrat
-
En kapten som ledde med exempel både på och utanför isen. Hans kämpaglöd/tjurighet på isen var enastående. Bonnastark så in i gudens...
Jag minns en sommar med Lakers, vi hade tränat hela sommaren. Johan hade kört rehab på grund av en skada och inte varit med oss andra och tränat. Vi hade tester och då kliver han in på gymmet utan ett enda riktigt styrkepass i kroppen (den sommaren) och fullständigt krossar alla i styrketesterna... Enough said!
Stort grattis till Johan Markusson som nu får sin tröja hissad i Vida, väl värt.

     
 

Coffe Mattisson, Lakej
- Minnena från Markussons alla säsonger i Lakers är många, så det är svårt att välja ut ett. Många avslagna klubbor, många hyllningar till Lakejerna och Sveriges största krigarhjärta! Men de tminnet som gång på gång kommer tillbaka är den magiska kvällen i Örebro när vi tog steget upp till SHL. Hela den säsongen var speciell, hela laget var som ett kompisgäng som skulle göra det tillsammans med alla Växjöfans! När vi i glädjeruset springer ut på isen och tillslut får ta del av Markussons segertal så vet man redan där att detta är ett tal man kommer bära med sig resten av livet. När Johan i talet lägger allt kredd på fansen som säsong efter säsong följt laget land och rike runt får man fuktiga ögon av att bara tänka på det. Det största man kan få tillbaka som ett Fan till Lakers förutom resultaten, är att spelare, förening och ledare tar sig tiden och uppskattar det man gör och tar med oss som en del av lyckan. Att då hylla Lakersfansen som säsong efter säsong funnits där ​efter talet så skanderar alla tillsammans spelare, ledare, fans samma ramsa för allt vad vi är värda. Det är en underbar känsla och ett underbart minne där vi tillsammans gjorde detta möjligt!
Det är Vår 38a, Johan du är och kommer ALLTID förbi vår 38a. Då, som nu för alltid förevigad! Stort hjärta!

     
   

Steve Saviano, före detta lagkamrat
- My favorite memory of Mackan is having an entire bar in Vaasa, Finland singing Marco's #38 song.
Favorite Marco quote: "Do I have a pear tree"

     
   

Nicklas Rahm, före detta lagkamrat och tränare
- Utan dig så vet-i-fan om Lakers hade varit där klubben är idag! Du har dragit loket flera år och stått för trygghet och hårt arbete som genomsyrat Lakers vandring till toppen. En känsla som du alltid förmedlade var att alla kände sig lika mycket värda, oavsett antal poäng eller speltid! Det var den genuina lagkänslan som jag kände direkt under min första tid i Lakers. Det är något jag tar med mig och försöker förmedla i de lag jag är i eller kommer att vara i framtiden.

     
   

Johan Andersson, före detta lagkamrat
- Finns många minnen tillsammans med Mackan efter alla år, matcher, träningar och resor tillsammans. Ett udda men lite roligt minne var när vi spelade frisbeegolf på en kickoff i början av våra Lakerskarriärer. Han och Martin Romö var i samma lag, jag och Torsten Yngveson i ett annat. Vi visste att Mackans lag skulle göra allt för att vinna oavsett fusk eller inte. Vi var inte bättre själva men tänkte att ska vi ändå fuska så gör vi det ordentligt. Kommer inte ihåg exakta siffror men men vårt resultat måste varit banrekord med bred marginal. Även Mackan hade ett grymt resultat men han blev ändå utklassad. Glömmer aldrig när han lämnar prisutdelningen med skakande och nedsänkt huvud. Efter detta konstaterade Mackan att hellre vinna när man fuskar än att fuska och ändå förlora...

     
   

Erik Josefsson, före detta lagkamrat
- Mackan och hans fru Emma hade köpt hus och skulle flytta ut från sin lägenhet i stan. Han frågade i omklädningsrummet efter en lördagsträning om det var någon som hade möjlighet att hjälpa till och bära lite lådor under eftermiddagen. HELA laget var där och hjälpte till. Det gick på 15 minuter. Det säger lite om hur omtyckt han var som person och hur uppskattad han var av alla i laget.

     
   

Henrik Evertsson, sportchef
- Mitt bästa Mackan-minne är från första perioden i bortamatchen mot Modo, kvalserien året vi gick upp.
Mackan täckte 6 skott i perioden och det sista tog så illa att han kröp av isen. Tänkte fan också, där tappade vi honom. Men han spelade givetvis period två och tre också...

     
   

Martin Romö, före detta lagkamrat
- Ett av de bästa minnena jag har är en inkilning av nykomlingar jag och Mackan planerade mitt första år som kapen. Då ställde vi till med en "husfest" hemma hos mig, tillsammans med våra familjer. Innan kvällen var slut hade vi bjudit våra grannar på tidernas tillställning. En tillställning de än idag pratar om! De fick ta del av allt vad vi hockeyspelare kan erbjuda. ;)

     
 

Lenny Anderlycke, massör
- Minnena av Johan är många då han tillbringade en stor del av sin tid i massagerummet! Han hade ibland lite svårt att lyssna både på mig och sin egna kropp. Men det kanske också var det som gjorde honom till en så omtyckt ledare/vän, han satte alltid laget framför jaget. Helt enkelt en person som man tycker mycket om då han alltid brydde sig om oss alla.

     
   

Fredrik Hellgren, före detta tränare
Fjällräven Arena 23 mars 2011 Kvalserien omg 4.
Vi är hårt pressade igenom hela matchen mot ett ES-lag som vi egentligen inte skulle kunna matcha enligt de flesta, men kvalserie är kvalserie och allt är möjligt. 
Vi håller 0-0 i 60 min, men 3,28 in i förlängningen avgör Niklas Sundström för Modo. Men det som har etsats fast i mitt minne händer i första perioden när Modos anstormning är som värst, Johan slänger ut ett ben och täcker ett hårt skott från en Modo forward, det tar illa det ser man på Johan, pucken studsar upp mot blålinjen till en Modo back som laddar för hela Ångermanland utan att tveka, vräker sig Johan in i skottlinjen och blockar det skottet. Nu har han riktigt ont och pucken wobblar upp mot blålinjen och backen som precis skjutit, så där retfullt mot honom som precis har blundat och hoppats att det skall ta på något ställe där man har skydd. Men backen som står på blålinjen pustar ut – jag får en chans till, han laddar om. Detta skott skall mot mål, då ser jag Johan resa sig på ett knä och med en push glida in i skottlinjen och blocka det skottet också. Pucken flyger ut i mittzon och Johan kan med stora smärtor ta sig till båset, där han rasar ned i passagen till omklädningsrummet och där och då trodde jag att han inte skulle spela mer den kvällen. Det tog en stund men, sedan dök det plötsligt upp en spelare från passagen, - jag är ok, jag kör, säger Johan. Det är den Johan jag alltid kommer att komma ihåg. Stenhård, laget först och en jävla skön kille.
Nu är det ett par år sedan Johan täckte de här tre skotten på bara några sekunder uppe i Ö-vik och för varje år som går så lägger jag på något skott, berättar jag mitt minne för någon nu så är jag uppe i sex-sju skott. Tänk vad många skott du kommer att täcka när jag sitter i gungstol och röker pipa och drar gamla rövarhistorier om Lakerstiden, jag tror faktiskt att om pucken hade studsat tillbaka till backen efter tredje skottet hade ni nkunnat stå där än, om backen hade orkat det.

     
   

Jonas Ljungdahl, fotograf
- Jag kommer ihåg en match mot Hammarby. Man märker att Mackan är förbannad på något, om spelet inte stämmer eller nåt. Han är helt skoningslös och tacklar stenhårt. Han sätter in en tackling precis vid fotopositionen på en Hammarbyspelare. Allt bara skakar, skulle kunna varit en bil som kört in i sargen. Hammarbyspelaren åker och byter, han är inte skadad eller så men han sitter och gråter. Har för mig att Växjö vann matchen med 10-1 och Mackan fick matchstraff efter ett slagsmål.

     
   

Robert Rosén, före detta lagkamrat
- Jag kommer ihåg en försäsong i Allsvenskan och vi var i Tjeckien. Vi åkte buss till matchen i ungefär 2,5 timme och han precis fram till uppvärmingen, så uppladdnungen var kanske inte den bästa. Vi spelade oavgjort och matchen skulle avgöras på straffar. Det gick ett antal straffrundor men inga mål när detvar Mackans tur. Jag tror till och med att detta är den enda straff jag sett honom lägga, men den gjorde defenitivt avtryck! Han tog fart, pucken låg på rödlinjen och när han var 1 meter innanför blålinjen så skjuter han ett (förmodligen världshistoriens hårdaste) HANDLEDS-SKOTT rakt upp i krysset. Målvakten hinner inte ens reagerar. Så jäkla skönt gjort och när han kommenterar målet säger han: "jag såg en lucka".

     
   

Serra Papamichaildis, Lakej
- Mitt bästa minne av våååår 38, är när Johan i sitt första år i Lakers ringer mig och frågar "vet du var i Växjö man kan käka nötkebab?"

     
   

Joakim Hillding, före detta lagkamrat
- En man kommer gåendes mot mig. 
Han var som huggen ur sten. Lika bred som lång och ett handslag som en bilkross. I den  halva sekunden innan han öppnade munnen funderade jag på om jag bara skulle ge honom plånboken eller lägga mig ner i sköldpaddepositionen. 
Det visade sig vara en av de mest ödmjuka och snällaste personerna jag träffat. 
En sann ledare som brydde sig om alla. En tasmansk djävul på isen, en vän utanför. Den bästa kaptenen jag haft. 

     
   

Roger Tagesson, Växjö Lakers Partner
- Johan Markusson kom in som en stormvind i mitt liv när han presenterades på Zeldas för många år sedan. Efter den dagen har han varit en god vän och en person som jag högaktar. Han har gett mig otroligt många glada minnen - allt ifrån fyrhjuling och skytte i Föreberg till den fantastiska matchen i Örebro där det stora steget togs. Han personifierar verkligen det som kallas för "Stort hjärta". Mackan är och förblir en legend i Växjös hockeyhistoria. Johan förtjänar all den uppmärksamhet som han kan få. Jag har sällan eller aldrig träffat en kille som han.

     
   

Christian Magnusson, före detta lagkamrat
-
Mackan såg till att alla kände sig delaktiga oavsett vem det var, kaptenernas kapten. Konstaterande: företaget som säljer det starka linementet Linnex har tappat en stor kund.

     
 

Marcus Johansson, före detta lagkamrat
Det finns mycket att säga om Mackan, allt från hur han visar de yngre vart skåpet ska stå när de kämpar med bänkpress i gymmet till hur man vaknat i en buss mitt i natten långt ute i ingenstans för att Mackan fått bussen till att stanna för att få några minuter med sin mormor, och även några påsar bullar. Han gillar fika vår 38! Mackan är en stor ledare och person som tar sig tid för alla och visar vägen med både tal och handling. Vår 38 är värd alla hyllningar han kan få! Grattis Mackan! #StortHjärta

     
   

Sebastian Nilsson, före detta lagkamrat
- Jag kommer aldrig glömma när jag fick vara DJ mot Mora borta sista kvalseriematchen.

     
   

Petra Sandahl, Lakej
-
Det jag kommer på är ju såklart talet efter Örebromatchen när vi blev klara för Elitserien och firandet på Stortorget. Annars är det jag tänker mest på med Markusson mer diffust som hur han var som person och spelare. Tjurskallig och envis, krigare som ger allt varje dag och kräver detsamma av laget men samtidigt så har han alltid varit en väldigt rättvis, ödmjuk och varmhjärtad person.

     
   

Jeramias Augustin, före detta lagkamrat
- Jag kommer ihåg när han kom in i gymmet på Atleticum och sträckte lite på sig och sen pressade han upp 150 i bänkpress lätt och gick därifrån.

     
   

David Åslin, före detta lagkamrat
- Oj, det finns så mycket att säga om den mannen, en helt fantastisk person, kanske det finaste och den med störst hjärta jag någonsin träffat. Han är en otrolig lagkompis och en spelare som offrade hela sin kropp för sina lagkompisar och för Växjö. Att Johan får tröjan hissad är någonting jag verkligen hade velat uppleva på plats. Väldigt välförtjänt! Nu är han en av dom stora, och det gör mig glad.

   

Dennis Rasmussen, före detta lagkamrat
-
Det finns väl egentligen många minnen från Mackan. Alla gånger han lett laget genom allt från tacklingar, skott-täckningar, brytningar, mål och så vidare. Men det bästa minnena man har är ändå hur respekterad ledare och lagkapten han var vid sidan av isen. Allt han sa och gjorde var facit som vi andra spelare alltid lyssnade på och tog efter. Jag minns att det ofta var hetsiga diskussioner om allt möjligt längst bak i bussen. Det var oftast jag, Mikael "Daggen" Eriksson, Björn "Bena" Karlsson, Erik "Josen" Josefsson och Niclas Lundgren iblandade. Mackan satt oftast fast i någon film eller serie med hörlurar på. Han ville nog inte höra oss yngre diskutera om oviktiga och värdsliga saker. Men när vi ibland hade diskuterat tillräckligt länge så kunde han pausa filmen, ta av lurarna och fråga vad vi egentligen diskuterade. Genast skulle alla då berätta och försöka övertyga Mackan om att sitt svar eller åsikt var den rätta. Han funderade ett tag och svarade alltid med ett övertygande svar som tog död på hela diskussionen. Det var aldrig någon som sa emot eller diskuterade mot det han sa. Hans svar var alltid rätt - Det var facit och det visste alla! Det är väl något som man alltid kommer att komma ihåg med Mackan. Hur respekterad han var av alla i laget och hur han lyckades få med alla på rätt sida och att dra åt samma håll.

     
   

Johan Eliasson, Lakej
- Du är och förblir en legend i mina ögon. Det finns så många minnen men ett av de är när du dök upp helt oväntat på Lakejernas 10-årsjubileum och överäckte en signerad matchtröja med lagets alla autografer på. Det var stort för alla oss som var där.

     
   

Daniel Åhsberg, före detta lagkamrat
- Har många minnen av nr 38, det jag tar med mig allra mest är vilken fantastisk ledare han var både på och utanför isen. Men det jag uppskattar mest med Mackan är vilken fin människa och vän han är. Fastän han är SÅ mycket äldre och gråare än mig så har vi delat många skratt ihop genom åren och jag hoppas det kommer fortsätta framöver. Och Mackan, "LOL" betyder "laughing out loud" inte "ler online" :)

     
   

Thomas Christoffersson, före detta matrialare
- Jag har såklart många minnen av dig, Mackan! Du var verkligen en materialares mardröm. När man fixade fram nya skydd till dig så klippte du bort allt som skulle skydda. Resultatet brukade sluta med en ordentlig hög på golvet och din kommentar.: "Jag måste ju kunna röra på mig!" Dum eller stenhård??? Stenhård såklart!!! Du är den största ledaren/krigaren med det största hjärtat jag har sett! Du är så värd detta!

     
   

Tom Linder, före detta lagkamrat
- Mina bästa minnen med Mackan är inte något specifikt! 
Det är alla underbara bussresor tillsammans. Påväg hem efter en lång bortamatch samlades vi alltid längst bak i bussen där Mackan satt. Vi delade roliga minnen och skrattade åt varandra. Men det slutade alltid med att alla låg dubbelvikta gråtande av skratt åt Mackans historier och framförallt hans livserfarenheter! Finns ingen som kan skapa så god stämning runt sig som #38. De stunderna och historierna kommer jag aldrig glömma!

     
   

Joakim Fagervall, före detta tränare
- När vi efter ett ispass i Oskarshamn kör ett rejält löppass i slalombacken, säger Johan till mig på vägen ner efter sista löpet: "Tror faktiskt vi orkat ytterligare ett" och log lite. Det året vann vi allsvenskan.

     
   

Anton Hedman, före detta lagkamrat
- Jag kommer ihåg en av mina första träningsmatcher med Lakers. Vi mötte Nybro i en turnering i Norge. Nybro hade värvat en nordamerikan som åkte runt och körde över folk till höger och vänster. Tillslut var det Mackans tur att få sig en jävel snett bakifrån så att han dundrade in i sargen med huvudet först. Riktigt fult. Skillnaden från övriga smällar nordamerikanen hade delat ut var att så fort Mackan nuddat isen så flög han upp och knockade den där killen. Allt i en rörelse och innan nån hade hunnit blinka. Jag stod bara och gapade i båset. Jag spelade två säsonger med mackan. Mycket av den tiden i samma line. Han var en underbar spelare och underbar kille utanför isen som alla såg upp till.

     
   

Erik Lindhagen, före detta lagkamrat
- Från och med mitt andra år i Lakers så fick jag förse Johan med filmer och dokumentärer längst bak i bussen. Trots den enorma ålderskillnaden på 8 år så lyckades jag och den gamla GUBBEN komma väldigt bra överens. Bäst var hemresorna från norra Sverige, då vi till filmerna fick färskt fikabröd av Johans mormor. Den äldsta men framförallt bästa kapten jag spelat med, 38 hör hemma i taket!

     
 

Christian Jakobsson, före detta lagkamrat
- Johan satte alltid laget före jaget. Hans inställning, aldrig 99% alltid 100% smittade av sig. Ödmjukheten tog honom ända upp i taket på VIDA Arena.

     
   

Niclas Lundgren, före detta lagkamrat
-
Ett skönt/roligt minne var när Mackan var så trött borta mot FBK i semifinalen. Det var övertid och han skulle bara dumpa pucken från mittzon och på något sätt så så sköt han i plexit så pucken studsa ut till Alexander Johansson som lägger in pucken i öppet mål. Ingen hade en aning om var pucken tog vägen men Alex lyckades hitta den i luften! Överlag är annars mitt minne av Mackan att han är en underbar människa och kapten. En kille som fick alla att må bra och brydde sig om alla. En kille som alla verkligen lyssna på och såg upp till. En kille som gav allt varje dag och för alla i laget! Man hade/har en oerhörd respekt för Mackans sätt att vara som människa!

     
   

Michael Marchal, ordförande
-
Jag minns åtskilliga matcher där 38 vevat igång laget, stört motståndarna och vänt matcher genom att dela ut sina härliga tacklingar. Minns också när 38 "lekte Steven Stamkos" genom att sätta ett stenhårt slagskott från blålinjen. Men mest minns jag nog Johans agerande under kvalserien 2011 både på och vid sidan av isen.

     
   

Alexander Johansson, före detta lagkamrat
- Starkaste minnet jag har med Johan, är när vi precis blivit utslagna i semifinalen 2014. Johan gjorde ledningsmålet i tredje perioden. Vi åkte ut på ett riktigt surt sätt och alla var deppig. Johan visste nog att det var hans sista match och med tårar i ögonen och gråt i halsen ställde han sig upp och sa: "Jag älskar er och det har varit en ära att fått kriga med er ute på isen." Sen stormade han ut ur omklädningsrummet och smällde igen dörren. Han är en stor ledare, att kunna frånse sin egen prestation och alltid se till lagets bästa. Enormt!

     
   

Anna Hammarstedt, Lakej
- Jag minns, och kommer nog aldrig glömma, matchen i Karlstad våren 2014. Vår 38 gör sin sista match på kontraktet och en oviss framtid om förlängning eller ej stundar. En slutspelsserie där vi mycket tack vare vår för evigt älskade kapten besegrar Luleå. Envishet, hunger och fokus som såväl laget som vi i klacken har kaptenernas kapten att tacka. Men Johan Markusson är inte ett minne, hans namn står något: Stort hjärta (för allt vad det innebär).

     
   

Andreas Sjöström, Växjö Lakers Partner
-
Inpeople hade förmånen att få göra 8-9 reklamfilmer med Johan och givet hände ju massor med roligt runt dessa. Allt från att Johan gjorde sin roll så proffsigt att det var svårt att skilja reklam från verklighet så att det blev tillfälligt sändningsförbud... Till att vid ett inspelningstillfälle när Johan hade fel färg på byxorna och vi knappt kunde hitta ett par nya brallor rätt storlek i hela stan så 100 kilo Johan kunde få ner benen.
Något ingen glömmer var när Johan höll ett tal i "Any given sunday" stil när vi gjorde en film i konferensmiljö... Alla, inklusive Johan, visste att vi skulle lägga på en speakerröst, så Johan la ut texten. Jag vet att vi alla ångrar att vi inte körde 38 Markussons original-ljud.
Johan, stort grattis du är så värd detta. Du är en stjärna på och utanför isen!

     
  Ryan Lasch, före detta lagkamrat
- The best memory I have is that every time we won a game the team would randomly starting the #38 Johan Markusson  chant. Which is by the sweetest chant. Still stuck in my head till this day.
     
  Daniel Enestubbe, journalist
- Det är handslaget jag tänker på när Johan Markussons namn nämns. Då tänker jag inte på att hans näve känns som ett stycke solitt stål när man hälsar på homom (det gör den). Nej, det jag tänker på är att Markusson inte någon gång under sin karriär använde sig av någon agent för att förhandla fram sina kontrakt. I en värld där till och med division 2-spelare anlitar förhandlare för att mjölka fram några extra kronor i kuvertet räckte det med ett handslag för Johan Markusson, sedan var han och Evertsson överens om att köra ett år till. Det säger en del, både om tillit och ärlighet. Som journalist, med Växjö Lakers som största bevakningsområde, visste jag alltid var jag hade Johan, vad han gick för och vad han stod för. Han fanns alltid där, gömde sig aldrig, hur dåligt det än gått för laget eller honom själv. Aldrig otrevlig, alltid brutalt ärlig och uppriktig i varje liten kommentar och aldrig besvärad. Nummer 38 kommer för alltid att förkroppsliga den slogan Växjö Lakers gjort till sin: stort hjärta.
PR & Kommunikation Carolina Toresson