Johan Markusson: "Nu är det slut..."
Publicerad: 2014-06-10

Lagkaptenen, trotjänaren och tacklingsmaskinen Johan Markusson kommer inte att spela i Växjö Lakers kommande säsong. 

Johan Markusson är en institution i Växjö Lakers. 

Men nu är resan slut för den 34-årige lagkaptenen. 

- Vad ska jag säga? Jag ska inte spela någon ishockey i Växjö Lakers mer och troligen blir det ingen mer hockey alls. Förmodligen inte. Nu är det slut, säger Johan Markusson. 

- Det är många faktorer som spelar in i beslutet. Det skulle ta två timmar att gå igenom det, men summan av det och magkänslan säger att det räcker nu. Jag har en hälosstatus som kanske inte är hundra för att spela ishockey på elitnivå men det handlar inte bara om det, utan det är summan av många saker. 

Får en tid sedan gjorde Johan Markusson en axeloperation, men den operationen är inte hela anledningen till att han lägger av. 

- Jag kan inte svara på hur mycket det spelar in. Svårt att svara på. När man kliver ur rampljuset så vet jag inte vad man tjänar på att prata om sina krämpor egentligen, men det har inte förbättrat oddsen för att spela om man säger så. 

Det känns som du varit hänsynslös mot din kropp?
- Nja, jag vet inte. Elitidrott är inte hälsosamt på något sätt och ska man hålla på så får man på något sätt leva med det. 

Har du förstått att karriären är över?
- Det har jag absolut inte. En del av mig tycker att det är fruktansvärt, en annan del av mig kittlas av att testa något nytt. Jag har spelat ishockey så länge jag kan komma ihåg och har haft förmånen att spela ishockey på heltid de tre senaste åren. Det är både spännande och skrämmande att göra något annat. Det är blandade känslor men magkänslan säger att det är nog nu. 

Johan Markusson kom till Växjö Lakers från Oskarshamn 2005 och har sedan gjort nio säsonger och 417 matcher i klubben. 

Han har varit med och spelat upp klubben i SHL och också lett klubben till första SHL-slutspelet någonsin. 

- Tiden här har varit fantastisk och jag är otroligt tacksam för allt. Att allt varit så bra är en stor anledning till att man hållit på så pass länge som man gjort, trots vissa motgångar. Det har varit en fantastisk tid och jag kommer vara stolt över allt när jag tittar tillbaka på det.

Bästa minnet?
- Det blir två: avancemanget till SHL och slutspelet i år. 

Slutspel i år och du gjorde en riktigt bra säsong, du slutar på topp?
- Det gör det ytterligare svårare, men hellre så än att blir utknuffad. 

De sex senaste åren har Johan Markusson varit lagkapten i Växjö Lakers, en roll som han hyllats över, inte minst bland sina egna lagkamrater. 

- Jag är bara otroligt tacksam över att det har blivit som det blivit. Rollen som lagkapten är något om vuxit fram genom åren. Jag vet inte om jag förtjänar all cred som jag har fått men jag är otroligt tacksam. Jag vet inte hur jag ska fylla det tomrummet i mitt liv, men jag hittar säkert någonting.

Varför tror du att du varit en bra lagkapten?
- Det är svårt att säga saker om sig själv, men det handlar om att vara så rak och ärlig som möjligt. Att vara sig själv helt enkelt. Man måste ha ett öppet sinne för att alla är olika. 

Slutligen riktar Johan Markusson en hälsning till fansen i Växjö: 

- De är bäst i Sverige. Så enkelt är det. 

Växjö Lakers vill passa på att tacka Johan Markusson för alla hans fantastiska insatser i klubben!

Redaktör Jonas Gustavsson