Skön vändning gav 3 poäng
Publicerad: 2022-12-08
En händelserik match där Växjö hamnade på efterkälken inledningsvis, men svarade för en fin vändning med två snabba mål i början på tredje. Man befäste ledningen genom Jakub Stancl och Kalle Kossila som spikade resultatet i tom målbur

Catena Arena var platsen för dagens holmgång mot hemmastarka Rögle. Det höll på att börja riktig illa då hemmalaget fick tag på en dålig passning och kom nästan två mot 0, men Emil Larmi var på bettet och nöp pucken. De gröna fortsatte att spela bra i matchinledningen, och öppnade också målkontot när Adam Tambellini kom rätt på bortre under ett flygande anfall och kunde slå in pucken som lite tursamt hittade hela vägen fram till hans klubbtejp. Knappa minuten efter fick Lakers chansen i powerplay då Victor Stjernborg blev nergjord av William Wallinder. Lakers spelade bra i powerplay, och skapade ett par fina lägen men fick ingen utdelning.

I spel 5-5 var det ganska jämt och lagen turades om att trycka på offensivt. Växjö snurrade runt bra i offensiv zon, och hittade sätt att trycka tillbaka hemmalaget ett par gånger om. Framför allt snurrade förstalinan med Sexton, Kossila och Hugo Gustafsson upp det ordentligt och satte tillsammans med Joel och Hardy bak upp ett par riktigt bra chanser. Även Rögle hade flera bra lägen, ofta kom man ganska nära inpå Larmi i snabba spelvändningar, men båda målvakterna stod upp bra och nekade frågorna som ställdes. Vi gick till pausvila efter en fartfylld period med få avblåsningar med följande siffror: 1-0 i mål, skott på mål landade på 9-8 och 1x2 minuters utvisning för Rögle.

Andra perioden startade lite liknande som första, Växjö tog kontroll över pucken, tryckte ner hemmalaget ganska djupt i zon, men Rögle återtog pucken, kom i en snabb spelvändning med Daniel Zaar i spetsen som med en backhand upp i nättaket satte 2-0 efter knappa 2 minuters spel. Fortsatt högt tempo, och lite slarviga passningar eller bra checkning gjorde att det böljade fram och tillbaka nästan som på centercourten i Båstad.

Tiden rullade på snabbt, i kampen om pucken vid varje situation, och halva perioden var snart passerad. Det var dock en ganska bra period just här för Växjö, som etablerade spel i anfallszon. Men Rögle kämpade frenetiskt för att freda eget mål, och täckte skott i tid och otid. Calle Clang i målet fick också kämpa på, och göra några fina ingripanden.

Med ca 7 minuter kvar av perioden fick Lakers åter spela i powerplay, efter en utvisning på Riley Sheen för en målvaktsinterference. Växjö gjorde även denna gång ett bra powerplay, Kalle Kossila hade en i utsida stolpen, men med bara 10 sekunder kvar åkte Martin Lundberg ut för en slashing på målvakten i sin iver att få in pucken. Boxplay för första gången ikväll alltså, och man kom undan med blotta förskräckelsen, sedan Marco kasper missat öppet mål på bortre, hade varit svettigt med 3-0 där. 2-1 innan periodpaus hade ju smakat bättre, och det tyckte också Lukas Bengtsson, som med bara 17 sekunder kvar på egen hand lurade brallorna av hela Ängelholm, innan han satte 2-1 bakom Clang. Vi stängde perioden med 1-1 i mål, skotten på mål 6-6 och 1x2 minuters utvisning för vardera laget.

Tredje perioden tog vid med ett powerplay för Växjö, sedan Cam Abbott fått en tvåa för abuse of officials i samband med avblåsningen i andra. Men som vi vet är det svårt att etablera något tryck direkt efter pausvila, och så även denna gång. Rögle hade nästan total puckkontroll under den första minuten, men sen kom Växjö äntligen in i zon, Hardy Häman Aktell la ett skott på mål och Clang lämnade retur och landslagsaktuella Martin Lundberg kunde peta in returen till 2-2. 39 sekunder senare hade Växjö Lakers vänt helt på skutan. Comebackande Glenn Gustafsson drog iväg en backhand mot mål, pucken ändrade riktning på en Rögleskridsko och ställde Clang och vi hade 2-3 på tavlan efter bara 02:14 spelat.

Halvminuten senare åkte Lukas Klok ut för en hakning, och tvingade därmed hemmalaget till ytterligare ett boxplay. Växjös powerplay bar inte frukt, utan vi spelade åter med lika antal spelare på isen. Oskar Stål-Lyrenäs kom halvt fri i en 2-1 situation och satte pucken klockrent i ramen, nära en kvittering där. Mitt i perioden kom nästa Röglechans, där Larmi var illa ute men lyckades tillsammans med Lukas Bengtsson på mållinjen få undan pucken. Jakten var nu i full gång från hemmalaget. Bra tryck från de gröna.

Det blev lite öppnare ytor nu när Rögle forcerade offensiven, och det gav Växjö möjligheter att komma i snabba spelvändningar. Dock var hemmalaget snabba i backcheckingen, så det blev inga rena lägen. Men varje sekund i anfallszon betydde ju färre sekunder med risk för baklängesmål. Ett jagat lag tar ofta stressade beslut, och lite slarv i uppspelsfaste kostade när Växjö etablerade lite uppställt spel, Joel Persson laddade från blå och unge Jakub Stancl styrde in 2-4 och noterades därmed för sitt första SHL-mål, grattis till det Jakub. Med 3 minuter kvar visades Häman-Aktell ut för en interference, Abbott plockade ut målvakten och spelade 6-4 från start. Lakers klarade utvisningen, och i spel 6-4 spikade Lakers igen kistan genom mål av, jodå, så klart han skulle noteras för ett i tom kasse. Vi sammanfattar matchens siffror till: 2-5 i mål, 28-26 i skott på mål och 4x2 minuters utvisning för Rögle, respektive 2x2 minuter för Växjö.

På lördag den 10/12 är tiden för nästa match, borta mot Brynäs, matchen startar kl 18:00, kan du inte vara på plats följer du matchen på Cmore alternativt via Växjö Lakers sociala medier.