En kväll som började i dur, men slutade i moll
Publicerad: 2021-11-20
I ungefär 37 minuter dikterade Lakers allt i matchen mot Frölunda och ledde med 0-2. Göteborgarnas forcering i sista perioden gav till slut hemmalaget segern med 5-2.

Efter den svaga instatsen i Västerbotten i torsdags så hoppades vi på att ett gäng rasande tigrar skulle gå på isen i Scandinavium på lördagseftermiddagen. Och det fick vi också. Vi fick se ett Lakers med en helt annan agenda kändes det som. Ett gäng spelare som inte alls var nöjda med vad man presterade senast.

Man ser redan från första nedsläpp att de vita från Småland är påkoppladeoch redo att ta striden. Trots detta så får man ändå en tuff inledning då Forslund åker på en ganska tveksam tripping redan i den 3:e minuten. Men det känns oerhört stabilt i boxplayspelet och man neutralisera Ryan Lasch ganska ordentligt och gör det svårt för honom att hitta sina patenterade instick framför målet.

Forslunds utvisningstid går ut och han sätter skenorna åter i banan samtidigt som Lakers har vunnit pucken i egen zon av Koivisto. Finnen spelar en kort passning till Holmberg på vänsterkanten som ser en utåkande Forslund och friställer honom. Forslund gör en kort dragning till höger och lägger pucken retligt mellan benen på Tomkins och första målet blir småländskt denna afton.

Den första perioden dikteras till fullo av gästerna som vinner perioden med 0-1. Och där finns gott om chanser för både ett och två mål till. Man vinner dessutom skotten med komfortabla 1-9.

Frölunda gör en gansla slätstruken första period samtidigt som gästerna gör det oerhört svårt. Så känslan inför den andra perioden var väl att hemmalaget skulle komma ut hårt och ställa mer obehagliga frågor till gästerna. Men det blev faktiskt tvärtom, igen. Det är Lakers som kommer ut och diktera vilkoren på isen. Och efter 4.06 kommer utdelningen genom att hemmalaget tvingar sig till en utvisning genom en tripping från Sundström på Josefsson.

Klart bästa PP spelet i den här matchen men ändå ingen utdelning. Bara 20 sekunder efter Frölunda blir fulltaligt får vi en märklig situation där Nicklas Lasu kör in klubban mellan armarna på Martin Lundberg, som i sin tur försöker spela vidare eftersom pucken ligger vid hans skridskor. Lundberg släpper t.o.m sin övre hand från klubban för att försöka komma loss. Domaren blåser och tar Lasu för en hakning och Lundberg för en fasthållning av klubban. En märklig situation där domaren borde lyft armen direkt på Lasu för hakning.

Spel 4 mot 4. Men det blev bara i knappt minuten, när Simon Edvinsson i hemmalaget drar på sig ytterligare en utvisning för Göteborgarna och Laker får nu chansen i spel 4 mot 3 i över 1 minut. Efter lite trevande i PP spelet hittar man till slut en etablering i spelet, och Joel Persson tillsammans med Holmberg kan triangelspela sig fram till Olle Lycksell som direktskjuter in 0-2 efter 8.04.

Gästerna fortsätter att kontrollera det mesta ute på banan och känslan är god om man håller på Växjö Lakers. Men de sista 2-3 minuterna så hamnar man mer och mer på hälarna och börjar ge hemmalaget mer ytor och mer turn overs i egen zon. Under dessa minuter lyfter Frölunda sina skott från blygsamma 3 till 8, och en del av chanserna är riktigt vassa. Gästerna lyckas dock hålla hemmalaget borta från nätet bakom Kalnins och perioden slutar 0-1 och vi har totalt 0-2 på tavlan efter 40 min. Lakers vinner skotten även i den andra med 7-12 och totalt är det 8-21.

Ett Frölunda som lyfte sista minuterna av den andra. Ska dom nu starta sin jakt efter Lakers i den tredje. Svaret på den frågan är JA, ett rungande JA. Redan i den andra minuten lyfter domaren armen för en avvaktande utvisning när det är kaos i Lakers zon. Hemmalaget drar Tomkins i målet och han hinner väl knappt fram till båsdörren förrän Christian Folin hänger pucken från bakplan, högt bakom Kalnins.

2 minuter efter målet tar Hallam en time out som till en början ser ut att få effekt. Men då går bara drygt 2 minuter till efter time outen innan Joel Lundqvist hittar Jan Mursak, åter igen i bakplan som lägger en isare i Kalnins bortre stolpe och matchen är kvitterad efter 6.15. I det läget förstå nog alla var monetum ligger och vi har 14 minuter kvar att spela. Och redan efter 10.27 ringer det åter bakom Kalnins när Frölunda åter hittar spelar inkommande från bakplan. Denna gång är det Lasch som hittar Grönlund som bombar in 3-2.

Lakers försöker i mellanåt att hitta tillbaka men man har blivit väldigt små helt plötsligt i sin egen zon och allt går helt enkelt för sakta. Man skapar lite halvchanser lite då och då, och man får även något längre anfall. Men spiken i kistan sätter Mats Rosseli-Olsen när gästernas försvarsspel är för blött och svagt, och Mats vinner lös puck, slänger i väg ett skott som vobblar på en Lakersklubba och går i en båge över Kalnins till 4-2 efter 15.57.

Samma norrman får även avsluta denna mangling i den tredje perioden med att lägga 5-2 i öppen kasse efter 17.28. En kväll som länge gick i dur förvandlades ganska hastigt och mindre lustigt till moll. Lakers vinner skotten totalt med 26-30 men Frölundas kross i tredje ser man även på skotten som slutade 18-9 i sista.

Ny match på tisdag då laget åker till Tammerfors i Finland för andra mötet med Tappara i CHL slutspelet. Och på torsdag gästar IK Oskarshamn Vida Arena för smålandsderby. Glöm inte att säkra din biljett till denna kväll, nedsläpp kl. 19.00.