• Huvudsponsorer

Matchens profil: Per Hållberg

27 september 2011 11:40

För Per Hållberg är tisdagens gäster i VIDA Arena välkända. Modo är 33-åringens moderklubb och han har gjort tio hela a-lagssäsonger där.


– De har bytt ut ganska många men det blir speciellt att möta sin gamla klubb, säger Per som så sent som i kvalserien spelade med Modo mot just Växjö Lakers.

– Det var inte så länge sedan. Det var lite tugg om de matcherna när jag kom till Växjö, men det är det inte längre utan nu ser vi bara framåt.

Framåt ser man också i Modo. Fjolåret var en stor missräkning som alltså slutade i kvalserien där man först i den sista omgången kunde säkra kontraktet via vinst mot Södertälje.

Per Hållberg har fått svara på många frågor om vad det var som gick snett i Örnsköldsvik ifjol.

– Det är som jag sagt tidigare: rollfördelningen har inte fungerat de senaste säsongerna i Modo. Sedan ser man hur viktigt det är att ha en bra målvakt också, det ger en helt annan trygghet. Det har kanske Modo saknat de senaste åren. Här är det annorlunda med Martin (Gerber) och Oscar (Alsenfelt) här i Växjö, det känns väldigt tryggt.

Hur är rollfördelningen i Växjö Lakers då?
– Sedan jag kom till Växjö så har alla fått och tagit sin roll och den håller man sig till. Man gör det man är tillsagd att göra och försöker att inte sväva ut för mycket från ramarna.

Hållberg, som vunnit både SM- och VM-guld, är värvad som en rutinerad och stabil back som framförallt ska inrikta sig på defensiven.

– Försäsongen tycker jag fungerade jättebra för min del men inledningen av säsongen har varit både upp och ner, och så brukar det vara. Spelet brukar komma efter ett tag, menar Per.

Försvarsspelet har varit bra hittills?
– Det är viktigt för en nykomling att försvarsspelet fungerar i början av säsongen. Chanser framåt får man alltid, vi har killar som kan sätta dit lägena. Vi måste bara bli bättre på att hålla oss på banan och inte tillbringa tid i utvisningsbåset.

Det är första gången du spelar för en nykomling, märks det?
– Nej, det tycker jag inte. Det skiljer inte så mycket mellan lagen. De andra lagen har lite fler gubbar som är vana vid det här, men det går snabbt för många att växa in i serien eftersom vi har så bra spelare.

Men tillbaka till Modo: Per Hållberg har svårt att sia om sitt gamla lags chanser den här säsongen.

– Det är jättesvårt att säga. De har många nya killar både i laget och i ledningen så de försöker börja något nytt. Det är svårt att säga hur det kommer att gå. Det har varit upp och ner för dem i början, säger Per.

Vad blir viktigast för Växjö Lakers i matchen mot Modo?
– Vi måste hålla oss till vår plan i matcherna, försvara oss bra och ta tillvara på de chanser vi får. Så måste vi alltid spela.