3 poäng mot svårslagna Luleå
Publicerad: 2018-02-24
Ikväll kunde Växjö Lakers kassera in ytterligare poäng trots hårt motstånd från Luleå HF. Växjö åkte upp till Coop Norrbotten Arena och vann med 1-3.

Första perioden i Coop Norrbotten Arena startade där Lakers nygamla bekanting Dennis Rasmussen klev in mellan Kiiskinen och Pettersson. Miele, Welsh och Viktor Fasth saknades fortfarande efter OS-äventyret. Luleå kom som alltid ut taggat och hade ett riktigt farligt skott redan efter 20 sekunder. Men Lakers hade också ett par farliga lägen framför Filip Gustavsson som fått förtroendet för hemmalaget ikväll. Lakers mål vaktades ikväll av Viktor Andrén, som också han fick göra ett par svettiga ingripanden i första halvan av perioden. Efter 09:15 gör Luleå kvällens första mål efter en rörig situation. Carl Fabricius var det som kastade sig och fick bladet på pucken som med knapp styrfart passerade mållinjen bakom Andrén. Ett par byten senare hade hemmalaget ytterligare en mycket vass chans framför Lakers mål men Daniel Rahimi fick dit sin klubbspets i sista sekunden och avvärjde det hela. Spelet i första perioden präglades av vassa chanser framför båda målen. Inte så mycket uppställt spel eller fasta situationer alltså. Med 19 sekunder innan periodslut så åkte Andrew Calof ut för en hakning i samband med en tekningssituation, och Luleå fick avsluta perioden i powerplay. En period som slutade 1-0 till hemmalaget, skottstatistiken 5-8 och en utvisning för Lakers.

Period två startade med 1:41 sekunders boxplay, och Luleå var så nära att peta in en puck men Andrén räddar tre-fyra gånger på rad trots en mycket tilltrasslad situation. Calof kom tillbaka i spel efter utvisningen och Lakers hade klarat av detta boxplay som släpade sen förra perioden. Luleå störde ut Lakers uppspel ganska effektivt i långa stunder, och VLH hade svårt att komma till avslut. Däremot hade Luleå flertalet anfall där de bet sig fast i anfallszon och skapade stor oreda framför Viktor Andrén som storspelade och var den som höll kvar Lakers i matchen så långt. Men när 6 minuter återstod av mittperioden så etablerar Lakers lite spel i anfallszon, och passningarna höll hör kvalitet och fart, och efter ett triangelspel framför Gustavsson så stänkte Elias Pettersson upp pucken i vänstra krysset, mycket vackert framspelad av Kiiskinen, tid 14:12. I efterspelet till Lakers mål, skapade VLH ett par tre chanser till, och fick med sig en utvisning då Oskar Engsund åkte ut för en fasthållning 16:52. Flera bra chanser skapades i powerplay, men också slarv, då LHC bjöds på ett friläge i boxplay efter att VLH drällt med pucken. Period två slutar 0-1, skotten 5-5 och en utvisning för Luleå..

Tredje perioden drog igång och båda lagen såg lite mer avvaktande ut nu än tidigare ikväll. Just innan feminutersstrecket skulle dras så hade Lakers en puck som dansade på mållinjen, men Gustavsson klackade ut den helt omedvetet, närmare mål än så kommer man nog inte hur man än gör. Fortsatt lite avvaktande spel, men det är ändå Luleå som producerar flest farligheter. Lite slarv här och var på isen skapar en del farligheter. Med knappa 9 minuter kvar så åkte hemmalaget på en utvisning då Emil Larsson gjorde sig skyldig till en Interference. Powerplay för VLH, men dessvärre lyckas Lakers inte överlista Gustavsson, trots ett par försök, och Luleå blev åter fulltaliga. Fortsatt avvaktande spel, när det blev läge skapade båda lagen farligheter, men man låg också ganska avvaktande på egen blå. 14:39 på matchklockan gör Daniel Rahimi ledningsmålet för Lakers, framspelad av Robert Rosén och Andrew Calof. Och i bara farten så gjorde Linus Fröberg på egen hand 1-3 bakom Gustavsson och det blev ganska tyst i en nästan fullsatt Coop Norrbotten Arena. 15:58 visas Oliver Bohm ut 2 minuter för en fasthållning, och Luleå väljer att bänka Gustavsson för att spela 6-4 under utvisningen. Men LHF har svårt att skapa något, och Lakers bara lägger ut pucken mot det tomma Luleåmålet. Två minuter kvar sedan Lakers blivit fulltaliga, och Gustavsson kom åter tillbaka i Luleåmålet. Tiden rann ut för Luleå och Lakers säkrade ytterligare tre poäng i jakten på seriesegern.

Nästa hemmamatch i SHL är tisdagen den 27 februari mot Rögle. Säkra din plats: vlh.ebiljett.nu