Lördag Lör 1 Maj Maj
Måndag Mån 3 Maj Maj
Torsdag Tor 6 Maj Maj
Lördag Lör 8 Maj Maj
Måndag Mån 10 Maj Maj
Tisdag Tis 10 Augusti Aug
Torsdag Tor 12 Augusti Aug
Torsdag Tor 19 Augusti Aug
Fredag Fre 27 Augusti Aug
Söndag Sön 29 Augusti Aug
Fredag Fre 3 September Sep
Söndag Sön 5 September Sep
Lördag Lör 11 September Sep
Torsdag Tor 16 September Sep
Lördag Lör 18 September Sep
Torsdag Tor 23 September Sep
Lördag Lör 25 September Sep
Torsdag Tor 30 September Sep
Lördag Lör 2 Oktober Okt
Tisdag Tis 5 Oktober Okt
Torsdag Tor 7 Oktober Okt
Lördag Lör 9 Oktober Okt
Tisdag Tis 12 Oktober Okt
Torsdag Tor 14 Oktober Okt
Lördag Lör 16 Oktober Okt
Torsdag Tor 21 Oktober Okt
Lördag Lör 23 Oktober Okt
Torsdag Tor 28 Oktober Okt

Draftkollen med Patrik Hall

23 juli 2021 12:30
Nyhet

I natt är del årliga NHL-draften och vi kör en favorit i repris - Draftkollen med assisterande sportchef Patrik Hall som uppdaterar oss.


För de som inte har koll på vad en NHL-draft innebär, kan du förklara lite kort?
- I korta drag är det ett system som finns för att hålla ligan någorlunda jämn. Grovt förenklat så vänder man på tabellen från säsongen och så väljer man i turordning från årets kull av spelare som har fyllt 18 år. På så sätt får de lagen som placerar sig sämst bra förutsättningar att bygga om och vara mer slagkraftiga kommande år. Natten mot lördag är första rundan där det är mycket ståhej kring varje val, runda 2-7 på lördagskvällen svensk tid i lite raskare tempo.

Vilka spelare är det som är tillgängliga för draften?
- Varje ny draft är för spelare som hunnit bli 18 år när NHL-säsongen börjar och ännu inte blivit tingade. Detta år blir främst för spelare födda 2003 och sent födda år 2002, men också spelare som inte blivit tingade föregående år och haft en bra utveckling. Det är ganska vanligt att det tingas lite 19-20-åringar också som blommat ut ytterligare, Pontus Holmberg och Filip Cederqvist är Lakers-bekanta exempel på spelare som inte tingades av någon klubb i sin egen kull men blev valda efter ytterligare utveckling.

Du har själv varit NHL-scout och vet hur det vanligtvis fungerar. Hur har det varit att genomföra den här processen utan att kunna resa, se matcher och träffa spelare?
- Redan ifjol var det annorlunda med draft via videokonferens istället för som brukligt är, fullsatt arena, och många av de träffar man normalt gör inför draften genomfördes via videomöte. Det som gjort det ännu svårare med årets säsong är att vissa ligor ställts in helt eller delvis, precis som i de svenska juniorserierna så det har varit speciella förutsättningar för alla talanger runtom i världen vad gäller träning och matchspel. Precis som var fallet hos oss blev många utlånade för att få matchspel i seniorhockeyn. Vad gäller själva scoutingen så var det först mot slutet av säsongen som scouter tilläts närvara, så det har varit en stor omställning från NHL-scoutingen som är väldigt noggrann med många anställda som reser runt och ser matcher live. Det har istället blivit mycket att se matcher på video och samla information på andra sätt än hur det ser ut under ett vanligt år. Det har gjort att årets draft känns extra oviss eftersom det varit olika förutsättningar för alla, färre matcher än vanligt, så det blir ännu svårare än vanligt att försöka förutse vilka spelare som kommer ha störst chans att ha bra NHL-karriärer.

Vilka är de spelare som väntas gå bland de första?
- Owen Power, som en del kanske såg i VM med Canada, är den som väntas gå först, även om det inte är lika givet som det har varit på förhand en del andra år. Annars är lite av snackisen i år att valen i top-10 är väldigt oförutsägbara, både på grund av att alla ligor och turneringar inte spelats, men normalt sett är det lite mer samstämmigt kring vilka som kommer att gå top-3 eller top-5. Det är alltid tycke och smak när man ska försöka spå långt fram i tiden för spelarna såhär och ännu mer så med denna kullen.

Är det några Växjö Lakers-killar som kan komma att gå i år?
- För de som följer SHL-matcherna så är det främst Victor Stjernborg som varit med där, och han har förstås stärkt sina chanser med vad han gör i Växjö och med landslaget på olika turneringar. Det brukar ofta vara en del skrällar som lagen gärna vill ligga lågt med i de senare rundorna, så det är möjligt att det blir ytterligare någon.

Vilka svenskar pratas det mest om i övrigt?
- William Eklund i Djurgården och Jesper Wallstedt i Luleå är två det pratas mycket om och som vi stött på i SHL-matcherna. De två och Simon Edvinsson (Frölunda/Västerås) och Fabian Lysell (Luleå) är de som ofta har varit högt upp på listorna som media och bedömare gjort inför draften.

Bara att ställa klockan på 02.00, natten mot fredag?
- Absolut! Sånt här har jag alltid tyckt varit väldigt roligt att följa vare sig det relaterat till yrket eller inte, så det är alltid kul att se var olika spelare hamnar och vem som gillat vilka. Det blir nattsudd.

I samarbete med palmabygg.se