Växjö Lakers straffade Linköping
Publicerad: 2021-02-02
Idag gick Växjö Lakers buss till Östergötland och Linköping. En match med mycket puckinnehav för gästerna fick avgöras på straffar där bonuspinnen landade i Småland.

Tisdagskväll och första matchen för februari månad detta nya år. Och på menyn stod Linköping HC och SAAB Arena. En ganska blek första period sett med ett opartiskt öga. Rent spelmässigt är det helt klart gästerna som driver spelet och har taktpinnen. Även om vi inte har några siffror på puckinnehav så kan det nog med stor säkerhet sägas att den går tydligt till Lakers.

Men vi ser lite samma tendenser som senast mot IKO. Ett spel man förlägger bekvämt mest på utsidan i hemmalagets zon. Ingen tar riktigt det där initiativet och smutsar ner sig lite, utan man transportera mycket puck i långa sekvenser i offensiv zon, ibland utan ett enda skott på mål.

Och vi ser också detta när vi tittar på skottstatistiken efter den första perioden som hemmalaget vinner med 11-9 trots det markanta spelövertaget från gästerna. Båda lagen åker på varsen utvisning och båda lagen spelar bra i sina PP, och uppenbarligen även i boxplay då vi efter 20 minuter har 0-0 på tavlan.

I den andra perioden steppar gästerna upp ytterligare, och har nog ännu mer puckinnehav. Och man lyckas även på utdelning, när man utnyttjar Linköpings slarv i egen zon. Gynge stänger vägen för hemmalaget att rensa, och fångar upp pucken. Levererar ett pass in till Pontus Holmberg som distinkt trycker in 0-1 bakom Niklas Lundström.

Men laget är fortfarande alldeles för bekväma, framför allt i offensiv zon. Man får även ett PP till när Junland åker ut för en interference 2 minuter efter målet. Och några bra chanser har man, men den där riktiga attacken som behövs för att få nätrassel är inte där. Linköpings riktiga målchanser i den andra perioden är ganska lätträknade på sina 5 avlossade skott mot Fasth.

Men för hemmalaget räcker det egentligen med EN rejäl sekvens med tryck i gästernas zon för att man ska få utdelning. Med bara 41 sekunder kvar av perioden tillåter gästerna hemmalaget att etablera ett rejält tryck. Och trots flera möjligheter att ta pucken ur zon, så lyckas man inte och till slut får Markus Ljung en autobahn in mot skottsektorn och skjuter otagbart för Viktor Fasth. Ett till synes onödigt mål sett till periodens helhet.

Vi vinner skotten, men får bara iväg ett skott mer än i första perioden. Skotten slutar 5-10.

Den sista perioden blir i stort en kopia av den andra. En period där det faktiskt inte händer någonting. Förutom att själv spelövertaget för gästerna kvarstår och med några halvchanser från båda lagen så går vi ifrån en period utan att kunna rapportera någonting.

Overtime är ganska jämn, men där hemmalaget är dom som skrapar fram någonting som i alla fall liknar en målchans. När det gäller gästerna så ser det stundom lite lojt ut och man får egentligen ingenting uträttat. Matchen går till ett straffavgörande. Och det blir ett maraton med bara ett par bra straffar. Karlström har en stolpträff och Markus Ljung sätter en backhand i ribban.

Annars blir den totalt 27:e straffen av Joel Persson som blir avgörande när han distinkt trycker in pucken till vänster om Niklas Lundström. Niko Ojamäki fick en chans med straff nummer 28 men Fasth har stängt butiken och bonuspinnen följer med hem till Småland.

Nästa match spelar vi hemmai Vida Arena på torsdag när Leksands IF kommer på besök. Nedsläpp kl. 19.00.