Förlust i Smålandsderbyt
Publicerad: 2021-11-25
Smålandsderby i VIDA Arena, bra tryck på läktaren och alla förutsättningar för en spännande drabbning. Och det blev både spännande, jämt och tight. Växjö inledde bra, och saknade egentligen bara det där lilla sista. Oskarshamn tog initiativen i mellanakten, och offrade sig hänsynslöst i tredje och säkrade därmed 3 poäng med minsta möjliga marginal.

Lakers tog emot Oskarshamn ikväll och det var Växjö som inledde med mest inspiration och fart, de första 2-3 minuterna vaskade man fram ett par riktigt vassa avslut mot Joe Cannata i gästernas mål. Växjö fortsatte att diktera villkoren på isen, och Oskarshamn hade fullt upp med att freda sig och det var först i sjätte spelminuten som gästerna lyckades etablera tryck i Lakers zon, och det gjorde de med besked. Växjö var illa ute flera gånger men man offrade sig helhjärtat och täckte skott för att minimera puckar ända fram till Adam Åhman.

Klar uppryckning av Oskarshamn mitt i perioden, man hittade enklare vägar genom mittzon och kunde komma med fart in i Lakers zon och man utjämnade också antalet målchanser innan periodens powerbreak blev verklighet med 07:39 kvar. Dryga minuter efter powerbreaket kom matchens första utvisning då Erik Josefsson fick en tvåa för en tripping. Boxplay spelades av riktigt bra, Oskarshamn spelade uppställt men tilläts inte komma alltför nära och Josefsson kom in på isen igen. Det svängde ordentligt fram och tillbaka med chanser på båda håll, även om Växjö vaskade fram de absolut farligaste men vi stängde perioden mållöst, skott på mål 8-8 och 1x2 minuters utvisning för Växjö.

Andra perioden inleddes med en tidig utvisning på Kim Rosdahl för en boarding i offensiv zon. Powerplay så pass tidigt i perioden brukar inte vara så lätt att få till, och det strulade en del för Växjö och när man väl fick ordning på pucken så var gästerna strax fulltaliga. Men Växjö kunde ändå hålla lite ånga uppe, även om Oskarshamn inte alls var passiva så hade Växjö 8-0 i skott på mål under de första 7 minuterna.

Men trots att Växjö förde mycket av spelet, så kom gästerna på en del genombrott och när Patrik Karlkvist kom tillsammans med en lagkamrat i en 2-1-situation så gjorde han inga misstag utan gav ledningen till gästerna efter 11:16 spelat. Dryga två minuter senare åkte Växjö på ett lagstraff för felaktigt byte, och gästerna fick chans i powerplay att utöka sin ledning, vilket man också gjorde genom ett tungt backskott från David Quenneville 14:37. Efter en sämre inledning, avslutade Oskarshamn perioden riktigt bra, och vi gick till pausvila med 0-2 på tavlan, 12-7 i skott på mål och 1x2 minuters utvisning för respektive lag.

Tredje perioden handlade så klart om jakt, första målet, kvittering och ev ledningsmål, allt de skulle jagas ikapp. Tobias Rieder var helt på det klara med det när han satte 1-2 efter bara 57 sekunder. Drömstart alltså och alla förutsättningar för att jaga fatt på resten. En viss tempohöjning efter målet, men det var inte så att Oskarshamn slog av på offensiven, utan det böljade bra fram och tillbaka med målchanser åt båda håll.

Matchens sista powerbreak och 09:11 kvar på klockan. Nu måste Lakers forcera fram en kvittering utan att släppa till något bakåt, det är inte enkelt men det är absolut görbart. I synnerhet som att Växjö i det här skedet gick på bra i närkamper och fick fast pucken flera gånger i anfallszon. Oskarshamn stod dock på näsorna för att inte släppa ifrån sig ledningen. I ett flygande anfall från gästerna drog Juuso Vainio på sig en hakningsutvisning med bara 8 minuter kvar, men Växjös boxplay tillsammans med Adam Åhman svarade för en stabil defensiv insats.

I spel 5-5 kunde så jakten återupptas, och Lakers plockade ut målvakten med 3:15 kvar för spel 6-5, men Oskarshamn offrade sig hänsynslöst och med bara halvminuten kvar slog gästerna en puck till icing, Sam Hallam tog time-out och mönstrade de hetaste han hade att tillgå, och det var så nära så nära, flera avslut som smet strax utanför eller touchade något på vägen fram, men till slut ljöd hesa Fredrik och räddade Oskarshamn som avgick med vinsten ikväll. Vi summerar hela tillställningen som följer: 1-2 i målprotokollet, 27-23 i antal skott på mål och 3x2 minuters utvisning för Växjö, respektive 1x2 minuter för gästerna.

Nästa match är på lördag den 27/11 kl 15:15 då Färjestad gästar VIDA Arena, och hockey ska ju ses live så säkra din plats: (http://vlh.ebiljett.nu) eller följ matchen på Cmore alternativt via sociala medier.