Kuriosa: Hockeypucken
Publicerad: 2012-03-24

Säg ordet puck och man tänker på den där svarta runda, platta saken som ska in i mål på ishockeymatcherna. Längre än så tänker man inte. Fast vad är egentligen en hockeypuck mer än den där svarta gummisaken som ska in i målet? 

Historia

Under de första åren, ca 1860-1870, använde man en gummiboll att spela med i hockey. Men eftersom den studsade för mycket använde man ibland ett block av trä istället.

Det finns uppgifter om att pucken till en början var fyrkantig. Men i den allra första organiserade matchen användes i alla fall en platt träpuck, andledningen var att man var rädd att den skulle flyga av planen, vilket inte har någon som helst logik i sig eftersom träpucken troligtvis är lättare. 

Den moderna hockeypucken som vi använder idag formades ungefär 1875 och det finns två olika versioner om hur den uppkom. I den ena historien sägs det att det var några studenter vid Boston University som delade en gummiboll på mitten för att göra en puck. I den andra versionen skedde utvecklingen i Kanada, där Victoria Rink som ägde en av de första ishallarna också delade en gummiboll på mitten. I vilket fall som helst så användes den första platta pucken i Montreal 1875.

De tidiga puckarna började göras av gummi från framför allt bildäck då man limmade ihop två bitar till en puck. Nackdelen med denna konstruktion var att puckarna kunde delas när man träffade målet eller sköt. 

Vad är pucken gjord av?

Pucken gjord av vulkaniserat gummi. Det svarta gummit i pucken består av en blandning mellan naturgummi, tillantioxidanter, limningsmaterial och andra kemikaler för uppnå en balans mellan hårdhet och motståndskraft.

Hur gör man en puck?

Ovanstående blandning vrids i en maskin där medmetall rullar och där arbetare lägger till extra naturgummi för att se till att blandningen är jämn. Sedan tas det prover för att analysera så att gummit hårdnar vid rätt temperatur. Därefter skärs puckar i rätt storlek ut medan gummit fortfarande är varmt. Standard hockeypucken är 25 mm tjock och 76 mm i diameter. Den väger mellan 160 och 170 gram.

När gummit stelnat rengörs varje puck för hand för att få bort gummirester.
Under formningsprocessen läggs det på ett räfflat mönster för att öka friktionen och göra pucken enklare att behandla med klubban. En del puckar har logotyper på ovan och undersidan. 

För att minska att pucken studsar så mycket under matcherna fryser man in dem i en ispaketerad kylare, där de sedan hålls under matcherna. 

Varför heter det puck?

Det är ingen som vet riktigt hur hockeypucken fick sitt namn. Många tror dock att den fick namnet efter karaktären Puck i en av William Shakespears pjäser – En midsommarnattsdröm. Där karaktären är väldigt oberäknerlig, vilket en puck också är eftersom den ibland flyger i helt oväntade riktningar. Eller ofta rättare sagt.   

Fakta

* För närvarande görs puckar endast i fyra olika länder: Kanada, Ryssland, Kina och Tjeckien.

* Under en match kan puckarna nå hastigheter på ca 160 km/h eller mer. Denis Kulyash som spelar i KHL har det nuvarande världsrekordet i att skjuta så hårt som möjligt. 2011 mättes ett av hans skott till 177,58 km/h. 

"Käka puck"

* Det går att äta glassen puck, men går det att käka en riktig puck? Begreppet ”käka puck” är välkänt!

Kuriosa

Hittade ett citat som faktiskt var rätt kul:

”Det faktum att pucko samförekomer med puckad, med liknande betydelse, får mig att misstänka att det faktiskt finns ett samband med hockeypucken. Det går åtminstone att tänka sig en betydelsemässig koppling såtillvida att den som träffats hårt i huvudet av en sådan skulle kunna drabbas av nedsatt intellektuell förmåga.”

Jenny Jönsson