Dags för smålandsderby
Publicerad: 2011-10-07

Under lördagen är det dags för säsongens första smålandsderby då Växjö Lakers gästar HV 71 i Kinnarps Arena i Jönköping.

Matchen blir givetvis speciell.

- Det är klart att det ska bli skoj, säger Växjö Lakers-tränaren Janne Karlsson.

- Derby är derby, men framförallt är det en match och en möjlighet till poäng, precis som alla andra matcher. Skillnaden är väl att det blir lite mer fokus runtomkring.

Går det att jämföra ett sådant här derby med ett derby mot Troja eller Tingsryd?
- Det är omöjligt att säga innan vi spelat ett elitseriederby. Som sagt: det är först och främst en match med möjlighet till poäng.

HV 71 inledde säsongen med tre raka förluster, men har efter det radat upp sex raka segrar och parkerar på tabellens fjärdeplats med 16 inspelade poäng.

- De har mycket energi i laget och vändningen mot AIK (från 2-7 till 8-7) var fantastisk, säger Janne.

- Jag tycker att HV71 är ett lag som har enorm fart och som är skickliga i skridskoåkningen. Sedan har de också mycket tyngd och fysik i laget, och gillar att spela fysiskt. Det är ett jobbigt lag att möta.

Växjö Lakers kommer till spel med dubbla segrar i bagaget efter att ha slagit Brynäs med 3-1 på hemmaplan och sedan straffbesegrat Färjestad med 3-2 under torsdagskvällen. Laget är åtta i tabellen med 13 inspelade poäng.

Vid seger mot HV 71 kan Växjö Lakers alltså klättra upp på samma poäng som de flerfaldiga svenska mästarna.

När det nu har spelats åtta-nio omgångar går det också att dra slutsatser av statistiken. Den säger bland annat att Växjö Lakers skjuter minst av alla lag i Elitserien.

- Vi skjuter när vi har målchans, skrattar Janne.

- Skämt åsido, jag tycker att vi behöver skjuta mer. Vi har många tillfällen där vi letar pass istället för att nypa iväg ett skott.

Är det så enkelt som att säga till spelarna att skjuta mer?
- Det är mer komplext än så. Man får påpeka det och hela tiden var på spelarna att ta skott, men det måste komma naturligt. Vi har mindre tid på oss i Elitserien jämfört med HockeyAllsvenskan. Man har inte tid att titta upp, du måste lära dig känna av när du har ett läge och ta lite fler "blinda" skott.

Växjö Lakers håller på att vänja sig vid det tuffa spelschemat och har enkla medel för att hålla truppen fräsch.

- Vi kör kortare träningar, men försöker hålla högt tryck när vi väl kör. Sedan handlar det helt enkelt om att äta och sova rätt, menar Janne Karlsson.

Två raka bortamatcher är också en rejäl utmaning.

- Varje match är unik och man får vara jättenöjd när man tar poäng borta. Vi har två tuffa bortamatcher, men nu tog vi två pinnar mot Färjestad vilket ger energi till laget, och nu ser vi framåt och hoppas nypa tre pinnar mot HV 71.

Laget tas ut efter värmningen på matchdagen (lördag). Matchen sänds i Canal+ Sport 1 med start 15.55.

Redaktör Jonas Gustavsson