Det blev en poäng med från Luleå
Publicerad: 2022-01-18
En roadtrip tog sin start på tisdagen för Växjö Lakers som gjorde det bra i spelet 5 mot 5. Men special teams blev avgörande till förmån för Luleå som vinner på övertid med 4-3.

Efter den ganska svaga insatsen hemma mot LHC i lördags så startade Lakers en roadtrip genom att ta flyget upp till Luleå. En tuff borta match där det inte kommer att bjudas på mycket. Matchen börjar intensivt med att gästerna först får till en halvchans, att Luleå sedan vänder spelet och skapar nått riktigt vasst läge i nästa anfall. Starten bådar gott för en riktigt spännande kväll i Norrbotten.

Men i samma skede som Luleå skapar farligheter i sitt första anfall åker Ludvig Claesson på en utvisning för en hög klubba. Men Lakers spelar bra i boxen och vi får bara några halvdana chanser från hemmalaget. Lakers reder ut kvällens första PK på ett riktigt bra sätt. Efter utvisningen jobbar sig gästerna in i matchen och tar över initiativet mer och mer.

En ny komponerad kedja med Rieder tillsammans med Rosén/Gynge är den som lyser allra mest under inledningen. Efter 7.38 ringer det bakom Wallstedt i Luleåkassen när Rieder och Rosén hittar Gynge som stänker dit 0-1. Och Lakers fortsätter att driva matchen och Luleå får endast korta sekvenser i Lakers zon. I den 12:e minuten hittar Lakers ett sånt där tungt anfall igen där Luleå inte kommer ur egen zon.

Och det är åter igen Gynge som är sist på pucken efter att Rieder hittat upp till Peter Andersson, som lägger pucken på mål där hemmalaget helt glömt Gynge som snyggt styr in 0-2 efter 11.16. I slutet av perioden får Luleå åter chansen efter att Joel Kellman lite märkligt åkt på en utvisning för tripping. Men gästerna reder ut utvisningen fram till periodpausen ljuder. Det återstår då 35 sekunder av utvisningen som får avslutas i den andra perioden. Skotten vinner gästerna med 8-15.

Den andra perioden blir totalt sönderryckt av utvisningar. Lakers lyckas döda de sista 35 sekunderna av den utvisning som drabbade Joel Kellman i slutet av första perioden. Men bara 5 sekunder efter den går ut åker hemmlaget på en utvisning. Det är Pontus Andreasson som åker ut för en tripping. Men Växjö Lakers PP lyser verkligen med sin frånvaro den här kvällen uppe i Norrbotten.

Man får i stort sett ingenting gjort under de 2 minuter man fick. Man satte inte Wallstedt på några prov alls. Såg ganska lojt ut och utan puck såg det ännu värre ut. Istället är det åter dags för en Lakers utvisning efter dryga 3 minuter. En utvisning som hemmalaget förvaltar på bästa sätt. Och det är Linus Omark som lite turligt hittar femte hålet på Åhman i ett vinkelskott. Reduceringen kom efter 4.08.

I spelet 5 mot 5 är Lakers denna kväll så långt det bättre laget. Men utvisningarna fortsätter att hagla. Och det är gästerna som får chansen två gånger om när Jack Connolly och Daniel Sondell åker på två raka tvåor. I det stora hela så får inte Lakers många farliga avslut mot Wallstedt även om det andra av de två försöken var aningen bättre. Vi har totalt 10 utvisningsminuter de första 10 minuterna av den andra perioden. Lakers har 3 stycken med sig och 2 emot sig.

Luleå är 100%-iga i den andra perioden. För när Hardy Häman Aktell åker ut efter 9.57 så passar även Linus Omark på att bli två målsskytt när han tar sin egen skottretur. Det är det sista som faktiskt händer i protokollet i den andra perioden. Gästerna har mattats en aning även i spelet 5 mot 5, men spelet är lika jämt som resultatet är efter 2 perioder. Lakers vinner skotten även i den andra, dock med mer beskedliga 7-9.

Och det visar sig att utvisningar och och dagens boxplay, och givetvis det otroligt svaga PP spelet till slut blir avgörande. Trots att Pontus Holmberg trycker dit 2-3 pucken efter 12.58 så ska just utvisningarna vända detta till Luleås fördel. Först åker Martin Lundberg tillsammans med Erik Gustafsson på en dubbelutvisning efter en intern batalj mellan dom. I spelet 4 mot 4 åker sedan Joel Persson ut för en knätackling på Tyrväinen.

Då får hemmalaget chansen i spel 4 mot 3 och då kan just Juhani Tyrväinen sätta 3-3 pucken efter 15.01. Matchen rinner ut och vi får spel på övertid. Där somnar gästerna in direkt vid tekning och tappar en fri Pontus Andreasson på offensiv blå som Linus Omark hittar med en lobb. Andreasson lyckes turligt få in pucken bakom Åhman efter bara 16 sekunders spel av övertiden.

Efter att gästerna lett skottstatistiken klart genom hela matchen vänder Lukleå även den delen och vinner till slut i totalen med 29-28. Det blev en poäng med sig till fortsättningen av denna roadtrip. På torsdag väntar ny match borta mot Leksand. Matchstart kl 19.00.