Vinst efter OT mot Färjestad
Publicerad: 2019-11-16
Gråmulet ute men färgsprakande i Vida Arena när vit, orange och blå mötte grön och vit och alla möjliga färger fanns representerade på läktarna. Det sprakade om spelet på isen med och efter likaläge så tog Växjö Lakers hand om extrapoängen i förlängningen

Första perioden började med en så kallad drömöppning eller smakstart eller vad man nu vill kalla det, Marcus Davidsson hittade Ilari Melart som med ett välriktat slagskott hittade maskorna bakom Markus Svensson i gästernas mål. Det tog bara 38 sekunder och i följande anfall var Ludvig Nilsson nära att sätta dit tvåan. 02:48 hamnade Melart och Sebastian Erixon i utvisningsbåset sedan de haft en intern uppgörelse. I de öppna ytorna som blev i spel 4-4 radade Växjö upp ett antal chanser och detta momentum fortsatte även efter det att båda lagen blivit fulltaliga. Färjestad verkade ganska lamslagna efter den intensiva matchstart som Lakers bjöd på. Fram till matchens första powerbreak var det Lakers som stod för det mesta över hela isen. Skott på mål stod 6-0 till hemmalaget. Andrén hade trots nollan inte varit overksam, men gästerna kom helt enkelt inte tillräckligt nära. Matchbilden fortsatt ända tills det återstod ca 4 minuter, då Färjestad fick till sitt första skott på mål som tog i ramen. I den efterföljande sekvensen blev Roman Horák utvisad för en tripping. Boxplay väntade och killarna på isen visade vad stort hjärta betyder, ”Shinni”, ”Josen” och Bohm offrade sig hänsynslöst och täckte skott, men trots allt fick värmlänningarna till en reducering bakom Andrén 18:40. Det var Jesper Olofsson som gjorde målet och våra hjältar blev fulltaliga igen. 19:27 visades Jonathon Blum ut för en fasthållning, och Lakers skulle få avsluta perioden i spel 5-4. En tuff och känslofylld period var över, där Färjestad som mestadels jobbade i uppförsbacke, fick till sitt första skott på mål efter över 15 minuters spel. Statistiken för denna period skrevs till 1-1 i mål och 8-3 i antal skott på mål. Utvisningarna fördelades till 2x2 minuter för vardera lagen.

Period två startade med spel i numerärt överläge 1:40 för Lakers. Men Färjestad var samlade och hade inga större svårigheter att freda sitt mål. Spelet på isen var allt annat än skönspel, kamp om varenda centimeter i varje situation.06:10 åkte Matthew Bodie ut för en tripping, och Färjestad som, inlett denna period bra fick chansen att ta ledningen i målprotokollet. Men denna gång klarades boxplay av och Bodie äntrade isen och fick så när tag på pucken men Svensson hann lägga sin plockhandske på trissan i sista sekund. Färjestad tog över i denna period, De skapade många vassa målchanser och vid flera tillfällen hade Lakers verkligen på millimetrarna på rätt sida. Powerbreak blev verkligen ett andningshål och möjlighet för killarna att snacka ihop sig. Om första perioden tillhörde Lakers, så gjorde definitivt gästerna anspråk på denna andra period. 19:02 fick Växjöbekanta Gustav Rydahl besöka utvisningsbänken för en hakning, och Lakers fick avsluta perioden i spel 5-4. När slutsignalen ljöd så kunde vi notera noll mål i perioden, skotten på mål 7-9 och 2x2 minuters utvisnings för vardera lagen

Tredje perioden sattes igång och nu var ju frågan vem som skulle ta kommandot denna gråa novemberkväll. Vi inledde med kvarvarande powerplay för Lakers, men det är ju inte lätt att få flow i spelet direkt efter en periodpaus, och det blev heller inte så mycket av det innan Rydahl var tillbaka på isen. Inledningsvis fick vi se chanser på båda håll, men bortalaget tycktes bita sig fast i lite längre anfall överlag. Men stundtals bet sig Växjö också kvar i anfallszon, och gjorde det svårt för Färjestad. Minsta lilla misstag nu i detta skede kunde få jobbiga följder, vilket Jonathon Blum fick erfara då han serverade en fin macka till Erik Josefsson som helt ren kunde slå in ledningspucken för hemmalaget 06:28. Strax efter målet så fick Shinnimin möjligheten och hur Svensson räddade den visste ingen i hela hallen, ytterligare chanser att få in trean fick Holmberg men pucken ville inte in denna gången heller. Lite senare kommer Shinnimin fri och fälls samtidigt som han tar med sig både puck och målvakt in i mål, men huvuddomaren gjorde wash-out. Situationsrummet tillkallade domarna på isen, och man tittade på sekvensen, men domarens bedömning på isen kvarstod till kraftiga burop och visslingar från publiken. Det återstod då mindre än 7 minuter av perioden. Strax därefter fick Ludvig Nilsson en klubba i ansiktet som domarna missade, och Färjestad hade tur som inte fick någon utvisning mot sig i den situationen. Istället får Färjestad med sig en kvittering 17:11 genom Johan Ryno och tog matchen till förlängning.

Period fyra i spel 3-3 och lagen bytte chanser med varandra och efter att Albert Johansson blivit nerdragen likt Shinnimin i tredje perioden, tilldömdes Färjestad ett straffslag, som Michael Lindqvist som missade. Med 40 sekunder kvar av förlängningsperioden så hittade Shinnimin, Pettersson som drog på sig försvarande back och la en fin passning till Miika Koivisto som stänkte dit sitt första mål i Vida Arena!

Matchens statistik skriver vi ihop som följer: 3-2 på måltavlan, skott på mål slutade 25-18, och utvisningsminuterna 4x2 minuter för båda lagen.

I nästa hemmamatch ska bästa småländska laget koras då HV71 kommer på besök, och visst ska vi överrösta gästernas klack så se till att säkra din plats torsdagen den 28 november kl 19:00: vlh.ebiljett.nu