Växjö Lakers vinner serien 2020/2021
Publicerad: 2021-03-31
Växjö Lakers åker upp till Gävle för att säkra seriesegern, vilket man gör på ett övertygande sätt när Brynäs slås tillbaka med 1-5 i Monitor ERP Arena.

Ny match, nya förutsättningar, men med en sak som lockar lite extra. Idag kan Växjö Lakers säkra ligatiteln via 3 poäng i besöket hos Brynäs IF i Monitor ERP Arena i Gävle. Och det känns i inledningen som att laget är på tåna. Det ser stabilt ut på isen genom hela den första perioden där Lakers är nära att ta ledningen i första anfallet för kvällen när Mikka Koivisto följer med och frispelas men skjuter via Samuel Ersson och utanför.

Brynäs får till ganska långa anfall men gästerna ligger riktigt bra i sitt positionsspel och ser till att hålla hemmaspelarna på utsidan. Vid en för Lakers offensiv tekning i den elfte minuten håller Oula Palve fast Roséns klubba och utvisas 2 minuter. Då sätter Lakers upp ett riktigt bra PP spel som till slut ger utdelning när Rosén spelar in pucken framför mål och Brendan Gaunce gör mål för tredje matchen i rad när han styr in pucken med skridskon efter 11.05.

Fortsatt under perioden så är det hemmalaget som har mest tid med puck i offensiv zon, men man kommer fortsatt inte fram till nånting alls egentligen. Och man är bleka även när man får chansen i PP efter 17.17 när Emil Pettersson åker för en crosschecking i offensiv zon. Lakers klarar av boxplayspelet ganska enkelt och man vinner perioden med 0-1, och skotten med hela 1-10.

Gästerna ser lika pigga ut när dom kommer ut till den andra perioden. Man tar tag i spelet, och man får också en fantastisk start på perioden när Gaunce hittar sin andra poäng för kvällen när han hittar Tim Erixon som vänder runt snyggt och lägger pucken mot Robert Rosén som väldigt snyggt styr upp trissan i Erssons vänstra kryss. En smakstart som sagt med 2-0 redan efter 53 spelade sekunder av perioden.

Växjö fortsätter agera smart i egen zon, visar stort tålamod. Och när man vinner puck så attackerar man blixtsnabbt. Knappa 3 minuter efter 0-2 så hittar Vainio till Emil Pettersson, som i sin tur lägger pucken över centrallinjen på en inåkande Häman Aktell som prickskjuter in 0-3 efter 2.49.

Även om Brynäs utan tvekan lägger fler puckar på mål i den andra, så känns man så långt ganska ofarliga. Man får chansen att komma in i det när Juuso Vainio får vila 2 minuter, knappa 2 minuter efter målet från Aktell. Men hemmalaget har svårt att komma till dom där riktigt heta chanserna. Efter en bra tackling från Sylvegård, går Rödin in och spänner musklerna mot Marcus och båda får vila sig 2+2 för fighting efter 8.18.

Starx efter fighten drar B Marcus Björk på sig en interference, och då styr firma Calof/Rosén och Joel Persson upp PP spelet på ett magnifikt sätt. Hemmaspelarna rusar lite väl häftigt i sin box vilket gästerna utnyttjar på bästa sätt. Och det är Joel som utökar till 0-4 när han får åka in ochj prickskjuta, ungefär som Häman Aktells mål. Och målet faller efter 9.31. Vi ser en utvisning under den andra halvan av perioden på hemmalagets Kristoffer Berglund, där Lakers åter skakar fram ett par riktigt bra lägen.

Perioden slutar 0-3. Skotten bli jämnare under den andra, men det är ändå gästerna som vinner den med 8-10.

I den sista ronden för dagen ser vi ett kontrollerande Lakers som ändå skapar väldigt mycket chanser genom i stort sett hela perioden. Brynäs får väldigt få chanser överlag. Men i mitten av perioden kommer ändå en reducering när Marcus Björk hittar Adam Pettersson som får fri gata fram till Källgren och vallar pucken in via honom. Målet faller 9.52.

Men det är gästerna som håller i taktpinnen och har så gjort under hela matchen. Trots utvisningar på både Robert Rosén och Andrew Calof i den tredje akten så är det gästerna som är starkast. Hemmalaget gör ett försök i slutet men då passar istället Christian Folin på att roffa åt sig trissan i egen zon och därifrån i tom bur göra sitt första SHL mål efter 17.40.

Och det är Folin som fastställer slutresultatet till 1-5 och därmed heter SHL:s seriesegrare säsongen 20/21 Växjö Lakers Hockey. Gästerna vinner även skotten tydligt med 19-33. Nästa match ser vi på långfredagen när våra krigare gästar Göteborg för match mot Frölunda igen. Nedsläpp kl. 15.00 i Scandinavium.