Pesonen sköt 2 poäng till Växjö
Publicerad: 2018-01-18
Luleå HF besökte Växjö Lakers och VIDA Arena under torsdagen. En match som var tillknäppt och som gick hela vägen till straffar. Väl där klev Janne Pesonen fram och avgjorde och en 2-1 vinst till Växjö Lakers.

Kvällens omgång inleds ganska så avvaktande från bägge lagen där man känner lite på varandra. Fram till matchen första powerbreak finns det inte mycket att rapportera egentligen mer än att närmast att spräcka målnollan var Växjös Eric Martinsson med en farlig styrning på egna målvakten Viktor Fasth, men Fasth är bra med och nekar Martinsson den och förhoppningsvis sista gången. Perioden tickar på utan större lägen, men efter 16:45 får Växjö ett powerplay sedan Joonas Jalavanti gör sig skyldig för en hakning och får vila 2 minuter. Här skapar hemmalaget ett bra tryck och har ett par bra chanser genom Elias Pettersson och Dominik Bokk, men Filip Gustavsson i Luleås mål är bra med och Jalavanti tillbaka i spel igen. Det var ungefär vad som fanns att berätta efter 20 spelade minuter, där vi har helt rättvist 0-0 på tavlan. Skotten slutar 6-5.

Efter 16 sekunder av 2:a perioden åker hemmalagets Martin Lundberg ut 2 minuter för hög klubba och Luleå får sitt första powerplay i matchen. Luleå skapar något farligt läge i powerplayet, men Viktor Fasth är tät och dom 2 minuterna går ganska så fort och Lundberg tillbaka på isen. Spelet blir lite öppnar i 2:a perioden än den var i 1:a, det skapas ändå någon chans lite här och där, men inget av lagen tar tag riktigt i taktpinnen. Men även i denna perioden känns det som om bägge lagen åker runt och väntar dom dom andras misstag. Efter 17:27 får vi en dubbelutvisning efter Linus Fröberg och Isac Lundeström stått och dragit lite i varandras visir, och spel 4 mot 4. Lite större ytor på isen ger också lite högre fart, men vi får inte se något mål denna perioden heller och fortsatt 0-0. Skotten i 2:a slutar 9-8. I samband med att hesaFredrik ljuder så luktar Linus Fröberg och Johan Harju på varandras handskar och domarna väljer att ge bägge herrarna 2+2 för detta tilltaget.

Andrew Calof får ett kanonläge efter 1:30 in i 3:e perioden, men avslutet går tätt över Gustavssons ribba. Minuten senare kommer Janne Pesonen och Pontus Netterberg i en 2 mot 1, Pesonen släpper pucken perfekt, men Netterbergs avslutsförsök mellan benen på Gustavsson läses av Filip som stänger igen. Men efter 3:47 smäller det ändå bakom Filip Gustavsson och 1-0! Brendan Shinnimin tar in pucken till höger i offensiv zon, skickar sen den rakt igenom Luleås försvar till vänstersidan där Andrew Calof siktar in sig och skickar in pucken i första krysset. Martin Lundberg noteras även han för en assist. Det märks verkligen att Hallam har skruvat upp farten på hemmaspelarna i pausen. Andrew Calof har ett nytt bra läge i bytet efter målet, men denna gång vinner Gustavsson den kampen. Efter 6:13 åker hemmalagets Eric Martinsson ut 2 minuter för fasthållning. Och Luleå skulle behöva 32 sekunder för att kvittera till 1-1. Robin Kovacs ger Petter Emanuelsson ett bra läge, Fasth räddar det avslutet men släpper en retur, och där framme håller sig Johan Harju och vispar in pucken bakom en överspelad Fasth vid tiden 6:45. Brendan Shinnimin och Oscar Engsund får varsin 2:a efter 10:09 och på nytt spel 4 mot 4. Men inget av lagen utnyttjar dom större ytorna och spel med 5 mot 5 igen. Men det kommer krävas förlängning för att skilja lagen åt denna kvällen då vi har 1-1 efter 60 spelade minuter. Skotten i 3:e slutar 12-11. 3:e perioden var den klart bästa från bägge lagen!

Förlängningen bli som vanligt väldigt öppen med enorma ytor på isen. Bägge lägen skapar bra chanser för att avgöra, men både Fasth och Gustavsson gör vassa räddningar, och det kommer krävas straffar! Skotten i 4:e slutar 4-4.

Väl på straffar så avgör Växjö! Andrew Calof och Janne Pesonen sätter sina straffar, medans Einar Emanuelsson är den enda som överlistar Viktor Fasth. Växjö besegrar därmed Luleå för första gången denna säsongen. Nu väntar ny hemmamatch redan på lördag då Linköpings HC kommer på besök. Pucken släpps 15:15, vi syns väl där?!