Vinst i Smålandsderbyt
Publicerad: 2021-10-16
Smålandsderbyt var inledningsvis en ganska jämn kamp i ett högt tempo, där Växjö började koppla greppet ordentligt i andra perioden. Hemmalaget försökte studsa tillbaka lite men i sista perioden kramade Lakers åt greppet hårdare och man blev till slut för tunga för Oskarshamn.

Första perioden inledde båda lagen piggt, ivrigt påhejade i ett fullsatt Be-Ge Hockey Center. Lakers kom till spel med flera frånvarande, och bland annat en hel juniorkedja som backup. Adam Åhman vaktade kassen och hemmalaget såg till att testa Åhman omgående med ett par fina lägen. Växjö å andra sidan var och oroade framför Joe Cannata i hemmamålet. Bra tempo och få avblåsningar och halva perioden var spelad i ett nafs. Båda lagen spelade fantastiskt bra i spelet utan puck, och man var rätt placerade vilket ledde till att man bara bytte puckinnehav men sällan kom igenom hela vägen. Dock tog hemmalaget ledningen genom ett skott utifrån och en skymning/styrning framför Åhman vid 11:32 spelat. Det var Joakim Thelin som var sist på pucken och hela Hockeyladan exploderade.

Ett par minuter senare så kom matchens första utvisning och den drabbade hemmalaget och Tomas Zohorna. Växjö ställde upp men lyckads inte alls få till något bra powerplay, Oskarshamns box var riktigt effektiv och fick man fick håll på pucken och slog undan flera gånger, och Lakers fick starta om. Hemmalaget blev fulltaliga och då tog Mika Koivisto ett par skär in mot mitten och vispade iväg ett skott på mål och nätet rasslade bakom Cannata. Richard Gynge både skymde framför mål och styrde in pucken, och gjorde sitt nionde mål för säsongen! Lite senare kom Olle Lycksell fri och blev nergjord och fick med sig ett straffslag som han själv tog hand om, och gjorde 1-2 till Växjö med bara 30 sekunder kvar av perioden, som vi stängde med: 1-2 i mål, 6-11 i skott på mål och 1x2 minuters utvisning för Oskarshamn.

Andra perioden inledde Växjö kontrollerat och med bra puckhantering över hela banan. Oskarshamn hade inte mycket att säga till om, men efter 3 minuter kom hemmalaget i ett någorlunda samlat anfall, och Jonas Engström sköt iväg en projektil som klingade ordentligt i ribban, och det blev lite oreda i Växjös försvar och då lyckades Joakim Thelin göra sitt andra för kvällen, men domarna åkte ut för att granska ribbskottet från Engström, och då visade det sig att det var inne, klockan backades och Thelins mål räknades bort, men likväl hade hemmalaget kvitterat 03:01

Knappt minuten senare återtog Växjö ledningen, när Joel Persson hittade Hugo Gustafsson med en riktig smörpassning från egen zon, Hugo visade på grymma skills när han fintade Joe Cannata upp på läktaren innan han vackert la in pucken i mål 03:53. Oskarshamn hamnade lite på efterkälken nu och gästerna tog över mer och mer i spelet. 09:33 kom en ny utvisning för hemmalaget, sedan Hynek Zohorna tryckte till junioren Lukas Käkelä i Växjö rakt in i sargen och fick en tvåa för boarding. Växjö satte upp ett bättre powerplay från start denna gång, men man lyckades inte få till något mål innan hemmalaget blev fulltaliga.

Växjös första utvisning kom strax därefter, då Hugo Gustafsson åkte ut för en fasthållning av klubba. Oskarshamn satte upp ett riktigt vasst powerplay, och man fick läget också men Tomas Zohorna missade avslutet när Åhman var överspelad, i övrigt var Lakers box tät och välspelad även den. Lagen turades sen om att skapa riktigt vassa målchanser, Oskarshamn kom i en två mot etta, där Karlkvist lyfte pucken strax över mål, och sen fick Gynge läget två gånger om men Cannata räddade. Många chanser alltså, men inga fler mål och vi gick till pausvila med följande siffror: 1-1 i mål, 7-10 i skott på mål och vars 1x2 minuters utvisning för lagen.

Tredje perioden startade i fortsatt bra tempo, om än lite mer kontrollerat från Växjös sida. Oskarshamn stötte på problem redan i uppspelsfasen, och hade svårt att hitta igenom mittzon. Det var också Lakers som skapade mest framåt, även om vi fick se en del spelvändningar från Oskarshamn. Och när man väl kom igenom så gick man hårt mot Växjös mål men Åhman spelade lugnt och säkert, och stod emot så här långt i perioden. Men Växjö satte an tonen efter dryga 6 minuter. Gynge fick tag på pucken till Vänster om Cannata, och vänder mot mål. Cannata gick ut för att möta och stöter bort pucken, rakt ut till Robert Rosén, som trots dålig vinkel trär in pucken och vi hade 2-4 på måltavlan.

Växjö stängde ner mittzon effektivt, och det passade hemmalaget ganska dåligt. Man hade något tillfälle då man lyckades sätta upp lite tryck i anfallszon, men Lakers stod upp bra även i defensiven. Och längst bak stod Adam Åhman och gjorde flera fina räddningar. Kul också att Lakejklacken hördes mer än den månghövdade hemmapubliken. Med knappa fyra minuter kvar gjorde Oskarshamn ett felaktigt byte, och nytt powerplay för Växjö. Bra powerplay från Växjö även denna gången, även om man inte fick någon utdelning. Lakers behöll kommandot även efter utvisningen, men Cannata lämnade målburen med en minut kvar och hemmalaget gjorde ett sista försök att komma ifatt i målprotokollet, men Växjö var för starka ikväll och man vinner detta derby med 2-4, skott på mål slutade 22-30 och 3x2 minuters utvisning för Oskarshamn respektive 1x2 minuter för Växjö.

Nästa match är på torsdag den219/10 kl 19:00 då Frölunda gästar VIDA Arena. Hockey ska ju ses live så säkra din plats på: (http://vlh.ebiljett.nu) eller följ matchen på Cmore alternativt via sociala medier.