Första bortasegern i Leksand
Publicerad: 2020-10-08
Lakers skrinnade på torsdagskvällen in i Tegera Arena i Leksand och med solit försvarsspel, en Källgren som stängde butiken och 2 mål framåt tog man med sig alla 3 poängen hem till Småland.

Skådeplatsen denna torsdagskväll är Tegera Arena i Leksand och Leksands IF står som motståndare. I Lakers ser vi lite förändringar inför den här matchen när Marcus Davidsson går in tillsammans med Karlström och Holmberg. Och Emil Pettersson går in och gör Forsbacka Karlsson och Jack Drury sällskap. Martin Lundberg går in i första tillsammans med Rosén och Gynge. I målet startar Källgren.

En bra start på matchen för båda lagen fram till slutet av den fjärde minuten när Josefsson lite olyckligt trillar i en kampduell och drar med sig både motståndare och domare i fallet, vilket ger matchens första utvisning. Just den här utvisningen tar ner kvalitén på helheten även om själv PP spelet från hemmalaget är bra.

Inledningsvis känns Lakers aningen mer påkopplat och sätter hård press på Leksand och deras backar. Efter 6.56 ger det utdelning i form av en utvisning på Patrik Norén. Och även gästerna spelar bra och firma Rosén/Gynge har två riktigt bra lägen utan nätrassel.

Efter 10.50 åker Lakers på sin andra utvisning när Emil Pettersson får vila 2 minuter. Och även om man fortsätter att spela bra i boxplay så ser man efter den här utvisningen att Leksand tar över taktpinne mer och mer. Leksand är också det laget under de första 20 minuterna som skapar mest klara chanser. Mycket pga att man är mycket rakare och lägger mer puckar mot mål. Lakers är fortfarande lite för omständiga och väljer många gånger fel läge att lägga iväg pucken och den hamnar istället i blocket.

En period som sett till helheten är ganska jämn med lite fördel för hemmalaget. Som även vinner skotten med 9-6. Men mållöst.

Först perioden blev mållös, men det blev inte den andra. Och redan efter 2 minuters spel så ringer det bakom Leksands målvakt Juvonen. Robert Rosén hittar in från sarghörnet till Gynge, som skjuter så fort han kan, som han brukar! Pucken tar högt upp på Juvonen som släpper ut en retur som martin Lundberg hugger på och han lyckas lirka in den under Leksands målvakt.

Lakers blir rejält stärkta av målet och tar helt över taktpinnen. Man är också lite tydligare och rakare i sitt anfallspel, även om det kan bli ännu bättre. Men Leksand har svårt med gästernas höga presspel. Lakers forwards ligger på Leksands backar som tappar puckar mest hela tiden.

Men helt plötsligt efter ungefär runt den 14:e-15:e minuten så tappar Lakers tempo och fokus som det känns och Leksand börjar skapa längre och tyngre anfall. Källgren gör så långt en kanonmatch. Men mitt i Leksands momentumövertag hittar gästerna ett kontringsläge när Marcus Davidsson trycker upp, på en egentligen förlorad puck. Pucken kommer ut till Karlström som tar pucken mot mål, fintar skott och hänger sedan 0-2 under Juvonens högerarm. Klockan stannar den här gången på 18.30.

Hemmlaget fortsätter att jaga en reducering men Lakers spelar bra i slutminuten och ger inte Laksand något utrymme. Lakers vinner perioden med 0-2 och skotten med 7-15.

Vi går alltså in i den tredje ronden i ledning med 0-2 och förväntningarna var givetvis att Leksand skulle komma med hela arsenalen dom har. Men Lakers spelar väldigt tryggt och säkert och end gångerna som Leksand skapar riktiga farligheter är i numerärt överläge.

Och numerära överlägen får Leksand inledningsvis av perioden när Emil Pettersson drar på sig dubbla utvisningar i den 3:e och den 9:e minuten. Hemmalaget skapar bara halvchanser trots detta medan gästerna spelar väldigt stabilt i sitt försvarsspel över hela banan både i boxplay som 5 mot 5.

Även Lakers får chansen efter 12.18 när Carter Camper åker på en 2:a. I detta läge av matchen är gästerna mest inriktade på att minimera risken för misstag vilket visar sig i PP spelet. Med 3.33 kvar tar Leksand ut målvakten. Lakers chanser end el gånger och får icing emot sig. Men man reder ut det på ett jättebra sätt och Källgren håller sin första nolla. Skotten slutar till slut 26-26 efter att Leksand vunnit sista med 10-5. Men de 3 poängen följer med hem till Småland.

På lördag kör vi igen när Skellefteå AIK gästar Vida Arena. Nedsläpp kl. 15.15.