• Huvudsponsorer

Söndag Sön 18 Mars Mar
Tisdag Tis 20 Mars Mar
Torsdag Tor 22 Mars Mar
Lördag Lör 24 Mars Mar
Måndag Mån 26 Mars Mar
Måndag Mån 2 April Apr
Onsdag Ons 4 April Apr
Fredag Fre 6 April Apr
Söndag Sön 8 April Apr
Tisdag Tis 17 April Apr
Torsdag Tor 19 April Apr
Lördag Lör 21 April Apr
Söndag Sön 22 April Apr
Onsdag Ons 8 Augusti Aug
Lördag Lör 18 Augusti Aug
Torsdag Tor 23 Augusti Aug
Fredag Fre 24 Augusti Aug
Torsdag Tor 30 Augusti Aug
Lördag Lör 1 September Sep
Torsdag Tor 6 September Sep
Lördag Lör 8 September Sep
Torsdag Tor 20 September Sep
Lördag Lör 22 September Sep
Torsdag Tor 27 September Sep
Lördag Lör 29 September Sep
Tisdag Tis 2 Oktober Okt
Torsdag Tor 4 Oktober Okt
Tisdag Tis 9 Oktober Okt

TV: Le Mat-pokalen graveras

10 maj 2018 19:00
TV

Se hur det gick till när Le Mat-pokalen för andra gången fick Växjö Lakers ingraverat av den trogne Växjö Lakers-supportern och juveleraren Kenneth Grahn.


Nästan 100 år gammal, höjd och kysst av tusentals Svenska Mästare sedan 1926. Att då få förtroendet att gravera Le Mat-pokalen är stort. Mycket stort. Kanske det förnämsta gravyrarbete jag som juvelerare fått göra under mina mer än 40 år i guldsmedsbranschen. Och nu har jag fått gravera och ”pyssla om” pokalen både 2015 och 2018. Tack Växjö Lakers för förtroendet!

Raoul Le Mat var Ishockeyförbundets förste ordförande, amerikansk äventyrare och återförsäljare av traktorer och sedemera film (MGM) i Sverige och Stockholm. Le Mat var också vår förste förbundskapten i OS i Antwerpen 1920. RLM var filmdirektör för MGM 1926 när han skänkte eller satte upp pokalen som alltså fortfarande lever sitt liv hos de svenska mästarna i ishockey.

Pokalen tillverkades i äkta silver 1924 av det mycket välrenommerade CG Hallbergs Guldsmeds AB, dvs två år innan Le Mat köpte den. Det är en helt vanlig standardpokal som fanns till salu i en mängd olika storlekar. Pokalen har därefter i sentid kompletterats med lock och förgyllda klubbor på toppen. 2000 tillkom en svart sockel med fyra silverplåtar. Att pokalen skulle vara en kopia av originalet, som sägs ha förkommit i början av 50-talet efter en segerfest, är fel och bara en skröna. Denna pokal har alla de stämplar som visar att den är originalet och inget annat, tillverkad i Stockholm av CG Hallberg 1924, i silver och med statens kontrollstämpel, den så kallade ”kattfoten”.

Text, film och foto: Kenneth Grahn