Tjeckiskt nyförvärv klar för klubben
Publicerad: 2018-06-15
Nyhet
Efter 27 dagars tystnad på lagbyggefronten står det nu klart att Växjö Lakers har skrivit kontrakt med den tjeckiske välmeriterade centern Roman Horák.

Roman Horák är född och uppvuxen i staden Ceske som ligger i södra Tjeckien. Där började han liksom sin far och farbror spela hockey i moderklubben HC Ceske Budejovice. Fram till 17 års ålder spelade han i klubben innan han begav sig till Kanada för att testa vingarna i den nordamerikanska juniorligan WHL (Western Hockey League). Efter två succésäsonger skulle karriären ta fart på allvar.

Roman draftades 2009 som nummer 127 i femte rundan av New York Rangers men redan månaden efter tradades han till Calgary Flames vars organisation han sedan skulle komma att tillbringa fyra säsonger i. Idag innehar dock Edmonton Oilers NHL-rättigheterna till Roman fram till han fyller 28 år.

Den 27-årige centern har en lång meritlista med 84 NHL-matcher för Calgary Flames, 139 AHL-matcher där merparten är i farmalaget Abbotsford Heat. De senaste fyra säsongerna har han tillbringat i KHL-laget Vityaz Podolsk där han stått för 115 (59+56) poäng på sina 224 spelade grundseriematcher.

Vänsterskytten har dessutom flitigt representerat det tjeckiska landslaget. Som junior spelade han 62 matcher i landslagströjan och som senior har han spelat hela 87 matcher varav 6 OS-matcher och 16 VM-matcher. Senast kunde man se honom representera Tjeckien i VM som gick i Köpenhamn.

- Vi har sökt en center av rang och det har vi hittat i Roman. Han har en bra ålder och är en relativt komplett spelartyp. Roman har erfarenhet av NHL så väl som VM-spel men vi hoppas trots det ändå kunna hitta ytterligare en nivå i hans spel, säger sportchef Henrik Evertsson.

Kontraktet med Roman är skrivet på ett år.

PR & Kommunikation Carolina Toresson