Viktiga tre poäng mot Rögle
Publicerad: 2022-03-08
Sista matchen i grundserien mellan Lakers och Rögle slutar med ytterligare en seger för Växjö Lakers, där avgörandet kommer i den andra perioden och segern skrivs till slut till 4-1.

Rögle BK gästade på tisdagen Vida Arena i en sista drabbning den här grundserien. Inför matchen är det Växjö Lakers som är herre på täppan med två segrar mot Ängelholmarna den här säsongen. Matchen börjar med ett riktigt aggressivt hemmalag som stressar Rögle ordentligt i deras egen zon. Men man skapar inte jättemycket framför Calle Clang i Röglekassen.

Den första perioden är väldigt jämn där bägge lagen har sina stunder där man för spelet. Båda lagen visar på ett stort tålamod i egen zon där båda lagens offensiv har svårt att hitta in på insidan. Vassaste målchanserna får nog tillskrivas gästerna som har 2 stolpskott under de första 20 minuterna. Men spelmässigt är det en jämn period som slutar mållös. Skottstatistiken med 7-6 speglar verkligen den första perioden på ett bra sätt.

Den andra perioden blir mer händelserik än den första. Lakers börjar ta över spelet mer och mer och trycker tillbaka gästerna i ganska stor omfattning. Men första målet kommer inte i ett etablerat anfall utan istället på en kontring iscensatt av Joel Kellman och Olle Lycksell som till sist hittar fram till Ben Thomas som ger Lakers ledningen efter 5.54. Vi hinner knappt jubla klart förrän det ringer igen bakom Clang.

6.02, alltså bara 8 sekunder efter 1-0 målet hittar Pontus Holmberg pucken i det heta området framför Rögles mål och vispar upp den i klykan bakom Calle Clang som står chanslös. 2-0 alltså, och hemmalaget fortsätter att tuffa på. Man skapar långa tunga stunder i Rögles zon vilket till slut genererar en utvisning. Det är Tony Sund som får 2 minuter för en fasthållning efter 8.38. Och då hittar spelgeniet Robert Rosén luckan över centrallinjen fram till Olle Lycksell som dammar in 3-0 efter 9.14.

Lakers fortsätter att ha kommandot och man har ett par lägen ytterligare för att utöka ledningen. Istället får Rögle tag på pucken och komma ner djupt. En crosschecking i ryggen på en hemmaspelare genererar ingen reaktion från domarna. Istället etablerar man fast pucken och till slut kommer reduceringen genom ett direktskott från Valtteri Kemiläinen och 3-1 på tavlan efter 14.57. En händleserik andra period avslutas med en utvisning på Michael Krutil i den sista minuten och Rögle får nått riktigt bra läge att reducera ytterligare.

Men perioden slutar 3-1 och skotten slutar 17-10 till hemmalaget. Dock får hemmalaget med detta börja den tredje perioden i spel 4 mot 5 i ytterligare 1.16. Ett numerärt underläge som man faktiskt klarar av. Men den tredje periodens inledning är gästernas totalt, som stationerar sig i Lakers zon gång på gång. Men det står en revanschsugen och het Emil Larmi i hemmalagets kasse, som bestämt sig den här aftonen.

Avgörandet i den här matchen kommer efter 11.32 av den tredje perioden när Hardy Häman Aktell och Brady Ferguson tar varsen tvåa för roughing och vi får spel 4 mot 4. Denna lilla händelse bryter Rögles forcering lite grann och det utnyttjar hemmalaget på bästa sätt när man sätter ett rejält tryck ner mot gästerna och börjar åter att vinna puckar på löpande band. Pontus Holmberg hittar ut med pucken och hittar en fri Joel Persson som sätter matchavgörande 4-1 efter 11.52.

Trots att det finns mycket speltid kvar så är det förvånande att inte gästerna tar ut målvakten i slutet utan man bara spelar av matchen känns det som. Rögle vinner skotten i den tredje med 8-9 men det är Lakers som vinner den totalt med 32-25. 3 sköna poäng in på kontot i jakten på topp 6. Nästa match är Frölunda på torsdag i Scandinavium, och sedan tar vi oss an Luleå hemma på lördag med nedsläpp kl. 15.15. Se till att säkra din biljett till denna lördagsfest.