Inför Djurgården – Växjö
Publicerad: 2017-11-16
Under torsdagskvällen vankas det toppmöte på Hovet när trean Djurgården tar emot serieledarna Växjö. Båda lagen är formstarka och lär bjuda på en häftig och underhållande match i huvudstaden i afton.

Äntligen duggar SHL-matcherna tätt igen efter förra veckans landslagsuppehåll. Under tisdagen gästade Lakers bottenlaget Karlskrona och lyckades ta tre nya poäng efter en minst sagt mäktig vändning.

Karlskrona ledde med 2-1 efter den första perioden och bara 35 sekunder in i den andra perioden satte Henrik Törnqvist 3-1 för hemmalaget. Drygt åtta minuter senare small det igen när Marcus Paulsson skickade in 4-1 för Karlskrona. Många trodde att det var spiken i kistan, men inte Växjö. Linus Fröberg reducerade knappt fyra minuter senare och succébacken Joel Persson satte 3-4 innan mellanakten var till ända. I början av den tredje perioden kvitterade Fröberg och med 6.18 kvar av den ordinarie fullbordade Andrew Calof vändningen när han skickade in matchvinnande 5-4. Med blott två sekunder kvar av matchen gjorde Brendan Shinnimin 6-4 i tom kasse.

Segern mot Karlskrona i tisdags var Växjös sjätte i följd i SHL och laget parkerar numera på förstaplatsen i tabellen, tre poäng före tvåan Färjestad, som dessutom spelat en match mer än Lakers. Under denna segersvit har Växjö lyckats göra 25 mål framåt.

Kvällens motståndare, Djurgården, är också ett av seriens formstarkaste lag. Under tisdagen bortabesegrade man Frölunda med 4-3 efter straffar där matchen avgjordes i den sjunde (!) straffomgången. Stockholmarna låg under med 2-3, men lyckades kvittera med endast 57 sekunder kvar av den ordinarie speltiden.

Segern mot Frölunda var lagets femte på de sex senaste matcherna och med den fina formen ligger man på en tredjeplats i tabellen med 34 inspelade poäng på 17 matcher. Man är således endast fem poäng bakom serieledarna Växjö.

Djurgården har visat upp fina defensiva kvaliteter under hela säsongen, men framför allt under den senaste tiden. Huvudstadslaget har nämligen bara släppt in tolv mål under ordinarie speltid på de nio senaste matcherna.

Växjö och Djurgården har drabbats samman en gång tidigare under säsongen, även den matchen spelades på Hovet. Lakers tog ledningen i slutet av den andra perioden, men under slutakten vände hemmalaget och vann till slut med uddamålet 2-1 efter att Lukas Vejdemo svarat för det matchvinnande målet 8.32 från slutet.

Under fjolårssäsongen möttes lagen fyra gånger där Växjö vann tre av matcherna:

• 2016-10-25 | Växjö – Djurgården 5-3
  • 2016-12-08 | Växjö – Djurgården 4-1
  • 2016-12-26 | Djurgården – Växjö 2-3 efter straffar
  • 2017-03-01 | Djurgården – Växjö 2-1 efter straffar

Säsongens enda möte lagen emellan, och de två sista under grundserien ifjol, har alltså spelats på Hovet där matcherna har slutat med uddamålet. Två av matcherna har Djurgården lyckas vinna och Lakers en. Ser man till de tre senaste inbördes mötena har Växjö svarat för fem mål medan Djurgården gjort sex. Det har således varit målsnåla och jämna matcher mellan lagen den senaste tiden. Får se vi se ytterligare en ikväll?

Kvällens match spelas på Hovet, Stockholm, med nedsläpp 19.00!

Visste du att…

… Växjö och Djurgården är de två lagen som släppt in minst mål under säsongen. Lakers har släpp in 30 på 17 matcher och Djurgården 33 på 17 matcher.

… Framåt har Växjö mäktat med 55 mål och endast Skellefteå och Färjestad har lyckats göra fler, 57 stycken vardera.

… Djurgården har gjort första målet i elva av 17 matcher.

… Lakers är såväl bästa hemmalag som bortalag i serien. Kvällens motståndare Djurgården ligger trea på hemmais och fyra på resande fot.

… Växjö har seriens bästa powerplay-procent med sina 29,79%. Djurgården är SHL:s sämsta lag i numerärt överläge där man gjort mål på svaga 11,43 procent av försöken.