Växjö Lakers är i SM-final 20/21
Publicerad: 2021-04-29
En femte och direkt avgörande match och en finalist skulle fram. Växjö Lakers höjde sig flera steg från senast och kan vinna den femte matchen med 3-1 och är klart för SM-final.

För den som älskar hockey är väl detta det absolut ultimata. En sista avgörande match där allt ställs på sin spets. I potten, en final och en chans att ta det hela vägen. Skådeplats denna eftermiddag var Vida Arena och den femte och sista matchen i den här matchserien mellan Växjö Lakers och Örebro. Efter en ganska svag instats från Lakers i match 4, så ser man inledningsvis betydligt mer påkopplad ut än man gjorde senast.

Man gör väldigt bra avvägningar när man ska gå och inte gå, samtidigt som man har ett riktigt bra spel i offensiv del. I den 5:e minuten sätter Gynge och Emil Pettersson upp en bra rörelse i Örebros zon. Gynge tar pucken mot blå och gör en överlämning till Emil som tar pucken ut på vänster sida och in mot mål. Samtidigt tar sig Gynge mot mål och med ett fantastiskt instick hittar Emil en instörtande Gynge som bara kan sätta till klubban och vi har 1-0 på tavlan redan efter 4.18.

Efter 8.13 får hemmalaget en jätte chans när Filip Backlund får upp klubban i ansiktet på Drury, och pga av blodvite 2+2 minuter och PP för Lakers. I samma vevea som domarna lyfter armen kommer Emil Pettersson fri men lyckas inte överlista Enroth. Ett ganska bra PP i 4 minuter, fast kanske lite för omständigt och för mycket sökande efter det perfekta läget. Lakers spelar riktigt bra hela perioden och Örebro får inte många stunder i hemmalagets zon.

Med bara 36 sekunder kvar av den första ronden vänder Lakers på egen blå när Calof snor åt sig trissan. Hittar direkt Brendan Gaunce som störtar mot mål och med envishet och lite tur överlistar han Enroth och vi har 2-0 på tavlan inför periodpausen. Lakers vinner skotten förkrossande med 15-1 i den första perioden.

Den andra perioden blir lite mer som andraperioder brukar vara. Båda lagen är försiktiga, eller rättare sagt försöker vara försiktiga. Just med tanke på den långa vägen till båset, så blir det mer kontrollerat, mer chip ut. Men det är trots allt hemmalaget som styr och som håller i taktpinnen. Och som även får de längre bytena. Efter 4.28 får Lakers åter chansen i PP när Mastomäki utvisas för en crosschecking. Men är det nått det gått troll i idag så här långt så är det just PP spelet.

Det är för omständigt helt enkelt och man för lite puckar på mål. Största felet är nog att man hela tiden söker ett bättre läge. Men även Örebro får chansen när Erik Källgren trippar framför sitt egna mål. Men även Örebro har svårt, och kanske t.o.m svårare att få till det. Växjö vinner skotten med 12-7 och leder den statistiken med hela 27-8 efter 40 minuter. Några mål i den andra perioden får vi inte. Närmast ett var dock hemmalaget att antal gånger om.

Den tredje perioden blir ett nervpiller och inte bra för den med dåligt hjärta. Efter 7.41 tar Brendan Gaunce en aningen onödig utvisning i mittzon när han får upp klubban på handskarna på en Örebrospelare. Örebro är klart hetare i inledningen av den tredje perioden och man lyckas krascha sig till ett mål i detta PP. Men, man kraschar för hårt då man är på Källgren och målet döms bort.

Men i den 13:e minuten tar sig Örebro åter in i Lakers zon och man sätter ett bra tryck. Pucken kommer ptill Näkyvä på blålinjen som slänger iväg ett tyst skott. Trafiken är massiv framför Källgren som inte hittar pucken i tid utan den smiter förbi till reducering 2-1 efter 12.25. I detta läge är många nerver utanpå, framför allt för den som tittar på. Med dryga 2 minuter kvar att spela tar Nicklas Eriksson ut Enroth och gästerna sätter allt på ett kort. Men hemmalaget jobbar extremt bra i egen zon och Brendan Gaunce jobbar till sig pucken, lägger en hård puck i sargen. Och vallningen i sargen blir så bra att den letar sig hela vägen ner och in i den tomma kassen för 3-1.

Efter detta är det stängt för dagen och vi kan med stor glädje konstatera att Lakers åter igen är i SM final. Detta för tredje gången i klubbens korta historia. Lakers vinner skotten totalt med 34-18 och matchen med 3-1 och matchserien med 3-2.

På första maj, på lördag alltså hälsar vi Rögle BK välkomna till Vida Arena för match nummer 1 i SM-finalen säsongen 20/21. Nedsläpp har vi kl. 15.15.