Frölunda vinner match 1 på övertid
Publicerad: 2022-04-01
På fredagkvällen drabbade Lakers och Frölunda samman i Scandinavium. En match som Göteborgarna verkade ha som i en ask, till Lakers kunde vända tillställningen till övertid. Där drog dock Frölunda det längsta strået.

Under fredagskvällen var det så dags för Växjö Lakers att stega in i 2022 års SM slutspel och jakten på Le Mat. För motståndet i kvartsfinalen står årets fyra, nämligen Frölunda. Roger Rönnberg mot Sam Hallam. Skådeplatsen för den första matchen i serien är Scandinavium i Göteborg. Ett åter igen backfattigt Lakers åker in i den gamla klassiska arenan och det blir en riktigt jobbig inledning på matchen för gästerna. Å`hman, som fått förtroendet för dagen, får verkligen bli varm i kläderna under den första perioden.

En period som Frölunda vinner överlägset….. på poäng. Man vinner skotten med hela 14-3 och fram till bara några minuter innan signalen ljöd var ställningen i den här statistiken hela 11-0. En sak vet ju de flesta, och det är att man brukar straffas hårt i ett slutspel för minsta misstag, och det fick Lakers åter erfara i den 5:e minuten när Frölunda bryter ett alldeles för långsamt försök till uppspel av gästerna. Och man bryter tidigt i mittzon, och Elmer Söderblom hittar en magisk passning till Patrik Carlsson efter ett väg spel med densamma och vi har 1-0 på tavlan efter 5.00.

Vi den här tidpunkten av matchen är det i stort sett bara ett lag på banan. De korta sekvenser som gästerna får låna pucken handlar mest om att bara spela iväg pucken för att kunna byta. Hemmaspelarna är som bålgetingar samtidigt som Lakers spelar alledeles för långsamt. Man är inte riktigt där alls. Efter 9.10 får man dessutom en utvisning på Rosén, och känslan är hur stor blödningen ska bli innan perioden är slut.

Man löser utvisningen med viss möda, men perioden fortsätter i samma skepnad fram till vi har ungefär 3-4 minuter kvar. Då helt plötligt lyckas gästerna etablera lite tid i hemmalagets zon, få till ett skott på mål, och därefter en utvisning på Mattias Norlinder för en tripping. Och med ett skott på tavlan, ytterligare ett skott på mål i början av powerplay spelet så hittar Olle Lycksell fram till Richard Gynges blad framför Tomkins, och han sätter det tredje skottet i mål och matchen är lika hastigt som lustigt kvitterad efter 18.13.

I ärlighetens namn ska sägas att Elmer Söderblom mycket väl kunde gett hemmalaget ledningen igen i slutsekunderna när han väldigt enkelt tar sig igenom Lakers backar och skapar ett friläge åt sig själv. Men Åhman kommer upp stort i det läget och matchen är helt jämn efter den första perioden.

I den andra perioden blir det inga överraskningar däremot utan matchställningen följer mer matchens utseende. Efter misstag igen där man inte är tillräckligt bestämda i egen zon, så kan Patrik Carlsson göra sitt andra mål för kvällen när pucken sakta glider mellan benskydden på Åhman och Carlsson kan slå in den från när håll i öppet mål. Målet kom efter 6.06 och precis som vid det första målet så är det Elmer Söderblom och Ryan Lasch som står för assisten.

Lakers har jättesvårt att hitta någon glöd över huvudtaget i spelet och det är fortsättningsvis Frölunda som driver den här matchen ganska tydligt. Lakers har sina halvchanser, men ingen som är jättenära att resultera. I den 12:e minuten är det åter dags för ett misstag i egen zon, där man spelar med för små marginaler istället för att lyfta ut trissan. Åter igen är det Patrik Carlsson som ökar på till 3-1 efter ett vasst pass från Ryan Lasch. Hattrick på Patrik Carlsson och retroaktiv utdelning för Frölunda efter en lite jämnare period.

Men sett till helheten efter 40 spelade minuter så var nästan 3-1 i underkant. Gästerna har så långt inte riktigt fått ut alla spelare från bussen, utan många sitter kvar kändes det som. Frölunda vinner skotten även i den andra perioden med 11-7.

I den tredje perioden får vi se en scenförändring som bär hela vägen till kvittering. Lakers lyfter upp sit spel och börjar spela med mer fart och mer fysik, vilket helt plötsligt puckvinster och spelvändningar. Reduceringen kommer redan i den andra minuten av den tredje perioden efter att man etablerat tryck i offensiv zon. Lycksell hittar Joel Persson med ett kort pass och Joel laddar bössan och skjuter direkt, otagbart för Tomkins och vi har 3-2 efter 1.40.

Gästerna har i detta läge fått upp energin av reduceringen och man har jämnat ut matchen spelmässigt. I mitten på perioden ser vi en spelvändning där Gynge spelar fram till en inåkande Joel Kellman vid blålinjen, men istället för att skjuta lägger Kellman ut pucken till Lycksell som trycker upp kvitteringen bakom Tomkins.

Frölunda får sedan en gyllne chans i powerplay när Kellman åker på en riktigt billig utvisning efter 14.16. Men lakers, och framför allt Adam Åhman har bestämt sig för att ge detta en rejäl chans. Man reder ut den utvisningen och tar ma´tchen till overtime. En overtime som är jämn och där avgörandet kommer efter 9.45 genom Jan Mursak. Ett mål som är otvistat då det går via Mursak skridsko och in. En misstänkt sparkrörelse, som domarna ringer på, men väljer att godkänna. En bra upphämtning ledde till en rejält spännande historia som kunde slutat hur som helst.

Nu tar vi den här matchserien tillbaka till Vida Arena för match 2 på söndag. Matchstart kl 15.00. Se nu till att säkra din plats i Vida Arena på söndag den 3 april. En ny fest väntar!