Vinst efter OT och straffläggning
Publicerad: 2020-03-10
Starkt målvaktsspel och bra defensiv lade grunden till likaläge efter 60 minuters spel. Avgörandet gick hela vägen till straffläggning där Gynge och Bailey tillsammans med Andrén fixade biffen.

I första perioden mot Skellefteå så var det hemmalaget som började bäst, men det var Växjö Lakers som öppnade målskyttet. Marcus Sylvegård snodde pucken från en Skellefteåback och serverade Pontus Holmberg som firade sin 100:e SHL-match med ett fint mål 04:18. Gustaf Lindvall fick lite mer att göra efter Lakers mål, men Skellefteå var snabba på omställningar och det skapades en hel del vassa chanser framför Viktor Andrén också.

Efter periodens powerbreak höll Fredrik Karlström så när på att få pucken bakom Lindvall, men den stannade precis under skridskon på målvakten. Skellefteå gick på hårt i detta skede, men hade svårt att få igenom puckarna bakom uppoffrande backspel, däremot friställde domaren två hemmaspelare men Andrén stod pall även för det försöket. Men en olycklig trippingsutvisning drabbade Sylvegård 14:49 och hemmalaget fick chans i powerplay och kvitteringen lät inte vänta på sig, Wingerli stod på rätt plats när en retur damp ner framför hans klubba. 15:54 var tiden för kvitteringen och Lakers blev fulltaliga igen. Skellefteå hade lite momentum efter sit mål och det var inte långt borta att även 2:an kom. Men med 02:10 kvar på matchuret så åkte Skellefteå på en trippingsutvisning, som inte var en trippingsutvisning och det domarbeslutet tog man ovanligt nog tillbaka efter en liten domarkonferens. En riktig utvisning han vi dock med, det var Adam Pettersson i hemmalaget som åkte ut på en tripping 19:42. Perioden tog slut och vi hade 1-1 på måltavlan, skotten jämna 13-14 och vars 2 minuters utvisning.

Andra perioden började med powerplayet från första, men som alltid är det svårt att komma direkt från paus och spela bra uppställt spel i den spelformen, men man behövde inte spela mer än 1 minut sen blev Marcus Paulsson utvisad för en hakning 01:02. Skellefteå med en man mer på isen i lite över 1:30 sedan Pettersson kommit tillbaka. Men inte heller hemmalaget lyckades med sitt powerplayspel men i samband med att Växjö blev fulltaliga hade Oscar Möller en klingande ramträff. Efter utvisningarna var avklarade var det ganska rörigt på isen, inget av lagen lyckades med det som de tog för sig. Men sen var det Skellefteå som bet sig fast i anfallszon, man skapade många chanser och Lakers hade svårt att hitta rätt i bytena.

Fram till powerbreak var det mycket Skellefteå då, 8-2 i skott på mål vittnade om att Andrén haft fullt upp på kontoret så här långt. Lakers var i brygga efter avbrottet, en puck studsade in framför Lakers mål och det var till slut en hel hög med spelare som sprattlade och försökte hitta trissan som fanns någonstans underst. Lite spel i anfallszon lyckades Horák, Skager och Pettersson ändå prestera, roligt att se Linus Skager, snabb på rören och kvick i vändningarna. Men det var Andréns fina spel som räddade kvar Växjö i denna mittenakt som mer eller mindre var Skellefteås rakt igenom. Dock fick vi se ett mål innan paus, Jacob Micflikier fintade sig förbi sin back och kunde slå in sin egna retur från Lindvall med 18:43 på klockan. Periodens statistik slutade 0-1 i mål, 15-7 i skott på mål och 1x2 minuters utvisning för Växjö Lakers.

Tredje perioden inleddes med ett Skellefteåmål, Toni Kallela rundade Lakers målbur och trädde in pucken under Andrén 00:45. Trist start men ärligt talat inte helt oförtjänt efter förra periodens spelövertag. Skellefteå gjorde ytterligare ett mål strax innan 4 minuter var spelade. Det var Adam Pettersson som styrde in pucken men domarna gjorde wash-out, för hög klubba, vilket man kontrollerade efter avblåsning. Men efter videobedömning godkändes målet, trodde alla i hela arenan när domaren kom ut och pekade mot mitten, men det var tekning utanför Lakers offensiva blå och fortfarande 2-2 i matchen.

Lite mer Växjö efter det bortdömda målet, man såg till att skapa sig lite tid i anfallszon, och kom till avslut ett par gånger, men 08:49 visades Miika Koivisto ut för en hakning, och boxplay väntade. Hemmalaget satte upp ett hårt tryck i sitt powerplay, men både defensiven och målvaktsspelet var uppoffrande ikväll, och denna gången lyckades man inte få hål på Växjös box. Med dryga fem minuter kvar kom känslorna fram lite mer, Skellefteåspelarna kändes lite frustrerade som inte fått utdelning på alla skapade chanser, men med 04:41 kvar åkte Bailey ut för en fasthållning och skulle Lakers orka stå i vägen en gång till var frågan? Men jodå, killarna kämpade sig igenom detta boxplay med. 2 minuter kvar av matchen och spel 5-5, spännande men mest spel mot ett mål. Med stort hjärta och kämpaglöd lyckades Växjö Lakers hålla undan och säkra en poäng.

I förlängningsperioden var det som vanligt mycket hålla pucken inom trion. Lagen turades om att skapa chanser och det var helt öppet i en match som egentligen hemmalaget skulle vunnit under ordinarie tid sett till chanser framförallt i andra perioden. Förlängningens hetaste chans fick nog ändå Växjö, Koivisto hittade Forsbacka Karlsson på bortre med Lindvall hann med i den sidledsförflyttningen. 0-0 efter 5 minuter och ett straffavgörande stod på schemat.

Straffarna Karlström (miss) Kiiskinen (miss) Gynge (mål) Lindvall lämnade för Mantas Armalis Möller (miss) Bailey (mål)

Extrapoängen till Växjö Lakers efter följande siffror: 2-3 efter OT, 37-33 i skott på mål och 1x2 minuters utvisning för hemmalaget och 4x2 minuter för gästerna.

Nästa hemmamatch är på torsdag den 12:e mars då Färjestad gästar Vida Arena för säsongens sista grundspelsmatch. Matchen börjar klockan 19:00 och hockey ska ju ses live, så säkra din plats: vlh.ebiljett.nu