Rosén tvåmålsskytt när Färjestad besegrades
Publicerad: 2017-12-30
På lördagskvällen var det dags för säsongens sista möte under ordinarie säsong mellan Växjö Lakers och Färjestads BK. En matchserie som så här långt har gått till gästande lag. Lakers har vunnit i Karlstad med 1-3 respektive 4-5 och Färjestad i Växjö med 2-4.

Det blir en väldigt jämn inledning av den här matchen och man byter om att kontra egentligen, för några längre anfall har inget av lagen direkt. Det är Växjö som får första chansen i spel 5 mot 4 efter drygt 5 minuter när Mikael Wikstrand utvisas 2 minuter för slashing. Men det blir inte mycket till PP för hemmalaget som slarvar både i ingångarna och när man väl etablerar sig inne i zonen så går det aningen för långsamt. Den absolut faligaste målchansen inledningsvis har Dick Axelsson som lägger pucken i stolpen från blålinjen.

Efter 13.05 åker Peter Andersson ut 2 minuter för fasthållning och även gästerna får chansen i PP. Men Lakers spelar bra i sitt boxplay. Men detta PP förändrar ändå matchbilden en aning då Färjestad helt plötsligt är det lag som får till långa anfall och vinner också alla kamper utmed sarger och även kamper om lösa puckar. Lakers har just i detta läge väldigt svårt att etablera sig över huvudtaget i anfallszon. Med en minut kvar händer det däremot saker. Först kommer Färjestad i friläge och skjuter i stolpen för andra gången denna afton, och sen i Lakers påföljande kontring drar FBK:s Johan Adolfsson på sig charging utvisning på Shinnimin och Lakers får sitt andra PP för kvällen. Men trots några riktigt bra lägen i slutsekunderna är det mållöst efter första 20 minuterna.

Den andra perioden börjar med utvisningssituationer där först Växjö Lakers har med sig ett PP från första perioden som man i inledningen strular bort genom slarv där Rosén är tvungen att ta en hakning. Även Färjestad åker på ytterligare en tvåa när Carl Jacobsson utvisas 2 minuter för hög klubba på Shinnimin 2.47 in i perioden. Men det händer egentligen ingenting under dessa utvisningar.

Istället får vi en händelserik minut när vi närmar oss mitten av matchen. Först skjuter Adam Brodecki ett skott som till slut går i en båge över Steen i målet och vi har hemmalaget i ledningen efter 7.52. Pucken släpps och i nästa anfall får till slut Rahimi pucken på offebnsiv blå och slänger in den mot Robban Rosén som styr in pucken och vi har 2-0 efter 8.38. Efter Lakers 2-0 mål får vi en mer känsloladdad och grinig tillställning med en massa utvisningar som följd. Med ca 5 minuter kvar är vi äntligen 5 mot 5 på banan igen och Lakers har skapat ett gäng bra chanser så långt. Men även gästerna skapar bra lägen där Fasth kommer upp rejält och beslutsamt. Mot slutet av perioden är det fortsatt riktigt grinigt på banan och det småpratas efter varje avblåsning.

Med bara 41 sekunder kvar på klockan kontrar första kedjan där till slut Robban Rosén gör sitt andra mål för kvällen på pass från Brendan Shinnimin. Därmed hade vi hemmalaget i en tremålsledning efter 2 spelade perioder.

Den tredje perioden handlar de första 10 minuterna om kontroll från Växjö Lakers sida. Med 9.02 kvar tar FBK en time out och i nästa avbrott kommer matchens tredje powerbreak med 8.39 kvar på klockan. Så här långt har verkligen hemmalaget kontroll på läget, men vi alla vet hur lite som krävs för att momentum ska väga över. Sett till chanser är det verkligen hemmalaget som stått för det vassaste så långt. Strax efter powerbreaket får Lakers första kedja ett bra tryck som leder till en utvisning på Lennström. Men Lakers får ingen utdelning efter ett ganska mediokert PP.

Efter FBK rett ut sitt boxplay tror man på en riktig forcering från gästerna. Men istället drar Jesse Virtanen på sig ytterligare en utvisning för FBK, denna gång för hakning. Men Lakers spelar mer safe i detta läge än att gå för fyran. Med 24 sekunder kvar av matchen tar Daniel Rahimi en tvåa för Holding. Men efter en riktigt bra andra period med tre raka mål från hemmalaget så slutar matchen 3-0, och vi går till nytt år med en skön trepoängare.

Nästa hemmamatch är den 11 januari då Karlskrona kommer på besök. Innan dess har vi två bortamatcher mot Frölunda respektive Rögle.

Växjö Lakers önskar alla ett riktigt GOTT NYTT ÅR!!