Förlust trots tapper insats
Publicerad: 2020-11-12
Lakers tog ledningen tidigt i matchen, men Skellefteå kom tillbaka och dominerade i första perioden. Mellanperioden gick till Växjö, och tredje var mer öppen, men Skellefteå drog det längsta strået till slut och kammade hem 3 poäng.

Första perioden inleddes med en tidig utvisning på Ilari Melart som gjorde sig skyldig till en tripping. Växjö satte upp en liten men tät box runt Fasth i målet, och trots att Skellefteå tillbringade i princip hela sitt powerplay i Växjös zon, så var det mest runt om boxen man spelade. När man bjöds på skottmöjlighet var det fri sikt för Viktor Fasth som inte hade några större problem att mota puckarna. Skellefteå fortsatte trycka på även i spel 5-5, men Ludvig Nilson fick tag på en förlupen puck och hittade Erik Josefsson på blå, ”Josen” blixtrade till i benen och skrinnade fri mot Arvid Söderblom i hemmakassen, och sprätte upp pucken i vänstra krysset och vi hade 0-1 efter 05:39.

Annars var det mest hemmalaget som hade puckinnehavet, och man kvitterade också efter 10:19 genom Andreas Wingerli. Efter protester valde domarna att videogranska målet, då Wingerli innan han slog in returen stod inne i målgården och störde Fasth. I skottögonblicket var han dock utanför igen och kunde slå in returen från Fasth och det dömdes mål. I situationen efter gjorde Jack Drury en jätteräddning i tomt mål efter att Fasth var överspelad. Men då dömdes straff på grund av att Drury bedömdes lägga sig på pucken vilket man inte får göra. På repriserna såg vi att han inte låg på pucken, men straff var utdömt och Joakim Lindström kunde sätta 2-1 till hemmalaget vid tiden 10:51.

Efter straffmålet var det Växjö som gjorde ett par bra anfall, bland annat var hemvändande Andrew Calof framme och ställde till lite oreda framför Söderblom. Även Drury och Melart gjorde ett par fina byten. Med bara 03.39 kvar kom matchens första powerbreak, och i samband med det också Melarts andra utvisning. Det var Kiiskinen som fick tag på pucken framför Fasth och Ilari tog till en slashing för att avväpna honom. Men åter spelade Växjö bra i boxplay, Melart fick komma in igen och strax därefter tog perioden slut. 2-1 i mål, skotten på mål slutade 13-6 och det delades ut 2x2 minuters utvisning för Växjö Lakers.

Andra perioden började i ett lite lugnare tempo, men ändå lyckades Emil Sylvegård få med sig en utvisning och Lakers skulle få spela sitt första powerplay för kvällen. Växjö gjorde ett ok spel med en man mer, men man lyckades inte komma tillräckligt nära. Man fortsatte dock att spela lite högre upp i banan, och Skellefteå hade inte alls samma lugn och ro med pucken som man hade haft i första perioden. Tempot var fortsatt lägre, och med flera avblåsningar och sönderryckt spel.

Men mitt i perioden trampade Växjö på ordentligt, framförallt genom Emil Pettersson som verkade vara överallt på isen ett tag. Man ställde till det ordentligt för hemmalaget och Stefan Klockare kände sig pressad så pass att han valde att ta en time-out. Men även efter avbrottet fortsatte Lakers ligga på och det luktade kvittering flera gånger om. Överallt var det vita spelare och Skellefteås fina första period var som bortblåst just nu och Växjö hade 10-3 i skott på mål så här långt i denna period.

Växjö fortsatte checka högt och hemmalaget hade svårt att ta sig över mittlinjen, men när man gjorde det så blixtrade det till ibland och våra för kvällen vita hjältar blev påminda om att inte släppa till bakåt för mycket. Men andra perioden tog slut utan några mål, trots flera riktigt bra försök. Siffrorna för denna andra period blev 0-0 i mål, 7-10 i skott på mål och 1x2 minuters utvisning för Skellefteå.

Tredje perioden inleddes med bra Skellefteåtryck, och Lakers fick slå ifrån sig en del. Men efter ett par byten var Växjö med igen och chanserna avlöste varandra på båda håll. Efter knappt 5 minuters spel så blev det ett avbrott för att byta ut en plexiglasskiva efter en tung tackling av Melart på Linus Lindström. Det blev ett ganska långt avbrott, då fyra vaktmästare hjälptes åt för att byta ut den stolpe som gått sönder.

När spelet äntligen kommit igång igen så var det åter Lakers som tog kommandot, men det där lilla sista saknades, eller motades av hemmamålvakten. Samtidigt som Växjö tryckte på framåt öppnade ytorna upp sig på isen och vid ett par tillfällen blev det några Skellefteåkontringar. Men hårt jobb lönar sig heter det, och det hade ju legat lite i luften, kvitteringen kom då Hardy Häman Aktell la ett skott på mål som Martin Lundberg styrde in 07:18. 19 sekunder senare återtog dock hemmalaget ledningen genom skott och styrning av Adam Wilsby.

Efter målen blev det ett högre tempo, men också väldigt mycket slarvigare. Med 05:41 kvar på matchklockan blev Emil Pettersson nergjord och Petter Granberg fick sätta sig två minuter för en tripping. Powerplay väntade och en biljett in i matchen igen kanske? Hemmalaget gjorde ett bra boxplay, och blev snart fulltaliga igen, även om Lakers ställde ett par frågor så var det inte riktigt nära. Med 02:21 kvar på klockan tog Sam ut Viktor Fasth, men som så ofta gled pucken in i Lakers tomma målbur strax därefter. Det var Arvid Lundberg som pricksköt in 4-2 till hemmalaget. Växjö kämpade tappert på slutet med man lyckades inte överlista Arvid Söderblom utan matchen slutade 4-2, skott på mål 28-30 och utvisningsminuterna fördelades till 2x2 för vardera laget.

Nästa match är på lördag den 14/11 kl 15:15 då Luleå kommer till Vida Arena, följ gärna matchen på Cmore eller via sociala medier om du inte har turen att få tag på en plats live.