Växjö förlorade i CHL-finalen
Publicerad: 2018-02-06
CHL-final inför ett fullsatt VIDA Arena gick i kväll av stapeln mellan Växjö Lakers och finska JYP. En final som JYP vann med 0-2 och står som segrare i årets CHL.

En underbar inramning där taket på VIDA Arena var påväg att lyfta redan innan första nedsläpp i finalen fick en att tänka på SM-finalen 23 april 2015! Men nu var CHL-finalen i gång med härligt fart från både Växjö Lakers och JYP. Det är gästerna från Finland som skapar dom första farligheterna i matchen, men Viktor Fasth börjar otroligt lugnt i Växjös mål. JYP är det bättre laget första 10 minutrarna, men där någonstans så börjar Växjö äta sig in i matchen. Kvällens första utvisning drabbar gästerna då Mikko Mäenpää åker ut för en hakning 2 minuter efter 18:42. Växjö sätter upp ett spel i JYPs zon direkt, men gästerna ligger bra i skottlinjen så avsluten når inte hela vägen fram. Vi har 0-0 efter den första perioden i CHL-finalen. Skotten vinner Växjö med 15-6.

Växjö inleder 2:perioden i powerplay i 42 sekunder. Men man hinner knappt få in pucken i zon och JYP är fulltagliga igen. Växjö är betydligt bättre i 2:a perioden och får längre anfall. Man får ett nytt powerplay efter 7:13 då Jaakko Jokinen åker ut 2 minuter för tripping. Man får dessutom ett 5 mot 3 i 1:11 sedan Janne Kolehmainen drar på sig en interference. Men trots massiv press från hemmalaget klarar JYP ut bägge utvisningar och spel 5 mot 5 igen. Vid 11:04 är det JYP som får sitt första powerplay för kvällen, Noah Welch 2 minuter för hakning. JYP får ett kanonläge, men Viktor Fasth gör en grym sidledsförflyttning och räddar snyggt men Welch åter i spel. Efter 13:40 var det dags för nästa Växjöspelare att besöka botbänken, Andrew Calof 2 minuter för en hakning. Och nu skulle första målet komma, och det är JYP som gjorde 0-1 efter 14:32. Joonas Nattinen får ett tidigt uppspel från egen zon, tar in pucken i offensiv zon och slänger iväg ett chansskott som letar sig hela vägen in bakom Viktor Fasth. JYP tar helt över matchbilden efter ledningsmålet, så när vi går till 2:a periodpausen så ska Växjö vara lite glada det bara är 1-måls underläge inför 3:e perioden. Skotten i 2:a slutar 7-7.

Växjö försöker skapa tryck i inledningen av 3:e perioden, men man har märkbart svårt samtidigt som JYP spelar riktigt bra i egen zon och boxar ut Växjös försök till anfall väldigt bra. Växjö har en puck i mål efter exakt 11 minuter, men som domarna väljer att ta bort efter Martin Lundberg blivit inknuffad i JYPs målvakt Jussi Olkinuora och det är fortsatt 0-1 på jumbotronen. Med 5:14 kvar drar dessutom Växjö på sig ett lagstraff för 6 utespelare på banan, nu börjar goda råd bli dyra. JYP skapar absolut ingenting utan vill mer bara spela av klockan. 2:46 kvar på klockan när Växjö är fulltagliga igen, och nu full satsning mot en kvittering. Med 1:26 kvar åker gästernas Nolan Yonkman ut 2 minuter för en fasthållning. Sam Hallam tar sin timeout och kraftsamlar inför ett powerplay och dramatisk avslutning. Med 19.8 sekunder kvar avgör JYP i tom kasse genom Janne Kolehmainen i den tomma buren till 0-2. Vilket betyder att finska JYP står som mästare i årets CHL. Skotten i säsongens sista CHL-period slutar 9-5 till Växjö Lakers.