JAAAA, VÄXJÖ LAKERS VINNER SM-GULDET
Publicerad: 2023-04-24
Växjö Lakers är bäst i Sverige, som uppföljning på serievinsten stänkte man in den första matchbollen ikväll i VIDA Arena! Det var jämt hela vägen ut nästan, men Växjö hittar sätt att vinna, genom stort hjärta, tålamod och en stabil tro på sig själva.

Matchen inledde så som vi är vana vid med ett Skellefteå som tokrusade på allt, vann sargdueller och kom in i anfallszon, där man ställde frågor till Emil Larmi. Växjö höll emot, och gjorde vad man behövde för att få pucken bort från farligt område. Men Växjö stack upp ett par tillfällen också och skapade några heta chanser. Långa spelsekvenser även idag, och klockan tickade över 8 minuter innan matchens första utvisning kom, Det var Brian Cooper som fick åka och sätta sig efter en crosschecking mot Oskar Nilsson. Gästerna satte upp ett bra powerplay, och man fick till flera avslut mot mål, men både Larmi och Växjös box var täta denna gång.

Efter att Växjö blivit fulltaliga så fick man lite mer energi, och man flyttade upp spelet i alla fall temporärt till Skellefteås försvarszon, där bland annat Hugo Gustafsson åkte sig till ett bra läge, men Söderström nekade. Med 04:17 kvar slog Manuel Ågren en puck-out, med en ny tvåa som följd. Ännu ett riktigt vasst powerplayspel från Skellefteå, som gav Oscar Möller fritt mål, men då kastade Emil Larmi klubban, och dök som en fotbollsmålvakt och tar pucken med insidan av stöten, årets i solklart vassaste räddning alla kategorier. Strax efter Växjö blivit fulltalig åkte Petter Granberg ut för en crosschecking, och Växjös första powerplay blev ett faktum. Dock blev det bara dryga minuten långt, i denna första period som slutade 0-0, skott på mål 4-12 och utvisningarna fördelades med 2x2 minuter för Växjö och 1x2 minuter för Skellefteå.

Andra perioden drog i gång med minuten kvar av Granbergs utvisning. Trots att det är svårt att komma igång direkt i powerplay efter paus satte Växjö faktiskt upp en riktigt bra press, där Joachim Blichfeld var så nära att få in en styrning från Lukas Bengtsson. Men Skellefteå blev fulltaliga och kampen fortsatte med lika antal spelare. En stund, för under ett lite längre Växjöanfall pressade man fram en ny utvisning för Skellefteå. Växjö satte upp finalseriens bästa uppställda spel, och man vaskade fram flera lägen, men pucken styrdes och blockades varje gång av gulklädda spelare. Men bra tryck och trötta Skellefteåspelare är ju också i rätt riktning.

Spelet böljade fram och tillbaka, och lagen bytte chanser med varandra. Men 06:38 kvar kom ännu en utvisning för gästerna, en fasthållning av Jonathan Johnson på Dan Sexton, och Växjö ställde upp för powerplay, men denna gång gjorde man inte mycket rätt, utan man strulade till det med dåliga passningar och hela laget verkade vara i osynk. Detta gav bränsle åt gästerna som satte upp en hög press direkt efter att utvisningen var över. Växjö hamnade djupt i egen zon med långt till båset, och det var flera mjölksyrestinna ben innan man kunde krångla sig ur pressen och få till ett välbehövligt byte. Men även om de sista minuterna blev Skellefteås, så blev de sista sekunderna Växjö Lakers. Martin Lundberg och Robert Rosén vann pucken djupt nere vid kortsargen, Rosén spelade bakom ryggen till Glenn Gustafsson som sköt, Martin Lundberg hade gått på kasse och fick returen till sig, han tunnlade sig själv och serverade Rosén fritt mål och 1-0 till Växjö kom upp på tavlan, med 6,6 sekunder kvar av perioden. Vi skrev in följande siffror i protokollet efter andra: 1-0 i mål, skott på mål slutade 9-2 och 2x2 minuters utvisning för Skellefteå.

Tredje perioden började med ett strålande Skellefteåanfall, där Arvid Lundberg fick läget men sköt utanför, sen var det Växjös tur att rada upp chanser, Hugo Gustafsson gånger 2, Joel Persson, Halbgewachs, Häman Aktell, Sexton mfl, det var många som hade vittring nu. Men det var ännu lång tid kvar, och mycket hockey. Växjö var klart hetast i första halvan av denna period, med undantag för Skellefteås första anfall.

Mitt i perioden var det dock gästerna som växlade upp ännu en gång och pressade djupt, samtidigt öppnade det upp för lite kontringar och snabba spelvändningar för Växjö, men ett viktigt skede i matchen nu för båda lagen. Ingen ville göra några misstag, samtidigt var ju Skellefteå tvungna att jaga, om de skulle ha någon chans att förlänga säsongen ytterligare. Med 03:07 tog Skellefteå ut målvakten för en sista forcering. 02:59 kom time-outen från Robert Ohlsson. Med 01:37 kvar grusade dock Victor Stjernborg det hela, när han skickade in 2-0 i tom kasse. Erik Josefsson vann pucken i defensiv zon och serverade Stjernborg i fart. Även 3-0 kom denna gång från Ludvig Nilssons klubba, och Växjö Lakers vinner SM-guld 22/23. Guldmatchen i siffror: 3-0 i mål, 20-18 i skott på mål och 2x2 minuters utvisning för Växjö, och 3x2 minuter för Skellefteå.