Magisk vändning gav 3 poäng
Publicerad: 2023-12-07
Kvällens toppmöte i VIDA Arena var ett riktigt sömnpiller i dryga två perioder. Färjestad satte sig tidigt i andra perioden i en 1-0 ledning, men 8 minuter in i tredje kom vändningen, och det med besked. Växjö Lakers gjorde 3 mål på dryga 3 minuter, och även om gästerna reducerade i 5-3 på slutet, kom man inte närmare och Lakers spikade slutresultatet 4-2 i tom kasse.

Sexpoängsmatch i kväll i VIDA Arena när Färjestad ställde upp på andra sidan röd. En väldigt sen strykning av Kalle Kossila satte lite annan formation i förstalinan, där Dylan McLaughlin klev in mellan Marcus Sylvegård och Manuel Ågren. Joachim Blichfeld ersatte i sin tur McLaughlin i andraformationen, och Ludvig Nilsson, som var uppsatt som extraforward tog plats i fjärdelinan. Lagen kände lite på varandra under de första bytena, men sen var det Växjö som satte upp flera bra försök mot Carl Lindboms kasse. Färjestad lyckades ta sig ur pressen och kom i en kontring där Emil Larmi fick ta hjälp av sin högra stolpe. Bra fart på isen inledningsvis alltså, och bra tryck på de nästan fullsatta läktarna också.

Trots att Växjö fortsatte trycka på riktigt bra, så kom det något emellan. Emil Sylvegård åkte på en trippingutvisning när en Färjestadsback klev på Emils klubba och gick omkull. Men Lakers svarade för ett riktigt bra boxplay, och faktiskt var man det lag som skapade den farligaste målchansen när Filip Eriksson hittade Hugo Gustafsson i en kontring med en man mindre på isen. Men stärkta av sitt powerplay flyttade Färjestad upp sitt spel även 5-5, och Emil Larmi fick steppa upp. Gästerna hade jobbat sig till en liten fördel mot slutet av perioden, då man stod för lite högre intensitet och högre pucktempo. Man vann också tekningarna i allt högre grad, något som Växjö gjort första halvan av perioden. Men vi slutar med 0-0 på tavlan, 13-7 i skott på mål och 1x2 minuters utvisning för Växjö.

Andra perioden kunde börjat bättre, Växjö fastnade i egen zon, och efter bara 50 sekunders spel tog Färjestad ledningen genom David Tomasek, som ohotad kunde lägga in retur nummer tre från Emil Larmi. Sen bytta lagen chanser med varandra, Växjö skapade ett par fina anfall, och någon kontring där avslutet från Manuel Ågren gick tätt utanför. Sen kom det två ganska klara utvisningssekvenser, Joel Persson fick sin klubba avslagen utan åtgärd, och strax därefter tog man ett rejält livtag på Filip Eriksson och drog omkull honom, framför skridskorna på domaren, men ännu ingen utvisning för gästerna i matchen alltså. Men det kom en utvisning strax därefter, när Carl Dahlström åkte rakt in i Emil Larmi, vilket resulterade i en tvåa för goaltender interference. Men tyvärr var det inget powerplay att skriva hem till mamma om.

Däremot såg det mycket bättre ut i spel 5-5, Växjö skruvade upp tempot lite, och genast hittade man vägar fram till avslut och farligheter, dock var Färjestad mycket effektiva och låg hela tiden i skottlinjen. Det var en rejäl Växjö-press och Tomas Mitell tog faktiskt ut en time-out med 6:30 kvar av perioden. Färjestad tog sig lite i kragen efter time-outen, och det var jämt på isen nu, högst oklart vem som skulle göra nästa mål, eller om det ens skulle bli fler mål. Båda lagen spelade bra defensivt, och både Larmi och Lindbom agerade tryggt och säkert mellan sina stolpar. Nej, perioden slutade 0-1, och skotten på mål 7-14 och vars 1x2 minuters utvisning för Färjestad.

Tredje perioden startade med chanser åt båda håll, gästerna syntes ha en lite lättare väg in i anfallszon, medan Växjö kom till lite farligare lägen när man väl kom in. Om inte det vore för alla Färjestadsklubbor som hela tiden fanns i vägen i skottlinjen. Långa spelsekvenser med få avblåsningar gjorde att tiden bara rann iväg. Men Växjö slutade inte trumma på, visst man öppnade upp lite bakåt för kontringar och spelvändningar, men pressen var ju på Växjö som behövde sätta minst en puck. Var det någon kedja som spelade en frisk och frejdig hockey så var det fjärdelinan med Nilsson, Eriksson och Jakub Stancl. Ungdomarna snurrade runt tillsammans med comebackande Nilsson, och det var också de som hängde upp kvitteringen på tavlan när Jakub Stancl skrev in sig i SHL-böckerna som målgörare för första gången med 08:19 på klockan. 10:10, alltså mindre är två minuter senare, klev ännu en ovanlig målskytt fram, Eric Martinsson hittade bortre krysset efter en fin smörpassning från Brian Coopers magiska klubba. Och vi vrider fram klockan lite grand, till 11:34 då Tobias Rieder noterades för 3-1 efter en vallning via Färjestadsskridsko som ställde Lindbom helt.

Med 7:30 kvar ungefär kom det en Växjöutvisning, där Zach Giuttari fick en tvåa för delaying the game, och var detta biljetten tillbaka för gästerna? Dessutom åkte Elias Rosén ut för en puck-out, och det tog inte många sekunder i 5-3 innan Färjestad, åter genom Tomasek, reducerade till 3-2 och hade fortsatt 5-4 spel i 01:30. Men Växjös box klarade av detta och nu återstod nara några nervösa minuter för alla i VIDA. Skulle Växjö kunna stänga ner detta, eller skulle serieledarna lyckas ta matchen till förlängning? Med dryga minuten kvar lämnade Lindbom kassen, för spel 6-5 för gästerna. Jörgen tog en time-out med 50 sekunder kvar, och Zach Giuttari frälste hela Växjö när han förpassade pucken i det tomma Färjestadsmålet 19:37. Matchen i siffror då, 4-2 i mål, 27-28 i skott på mål och 3x2 minuters utvisning för Växjö, respektive 1x2 minuter för Färjestad.

Nästa match blir borta mot Örebro, lördagen den 9/12 kl 15:15, hockey ses ju bäst live, men har du inte möjlighet till det så följer du med fördel matcherna på Tv4 Play eller via Växjö Lakers sociala medier.