Matchboll inför måndag
Publicerad: 2023-04-08
Växjö låg skäret efter i mer eller mindre två perioder, och låg också under med uddamålet inför tredje, där man växlade upp och svarade för en heroisk arbetsinsats när man gick i kapp och om, och sen höll undan hela vägen ut.

Växjö inledde ganska inspirerat och skapade ett par farligheter framför Lasse Johansson redan från start. Frölunda tog dock snabbt upp kampen och vi fick se ett par chanser även mot Larmi, men mest stod kampen i mittzon där båda lagen försökte att stänga ner varandras uppspel. I den 6:3 spelminuten drog Ryan Lasch på sig en avvaktande trippingutvisning i offensiv zon. Emil Larmi lämnade för en sjätte utespelare, och innan utvisningen verkställdes spelade Joel Persson till Robert Rosén som hittade en inåkande Tobias Rieder som dammade upp 1-0 på tavlan 06:23.Växjö spelade kontrollerat och höll gästerna bra på utsidan. Frölunda kom i en två mot etta med Joel Lundqvist som puckförare, men han blev enkelt nerplockad av Joel Persson som helt sonika tog hand om pucken.

Annars var det ganska tillknäppt, med få målchanser, skott på mål var 2-2 efter 13 minuters spel vilket speglade matchbilden rätt bra. Med dryga 4 minuter kvar åkte Kellman ut för en tripping, och det tog inte många sekunder i powerplay för gästerna att kvittera till 1-1. Backskott från Borgman, där Jacob Nilsson snappade upp returen och Larmi var chanslös på den. Om det hittills varit tillknäppt så hände det en massa efter kvitteringen. Lite oreda i Växjös försvar och gästerna fick till flera vassa chanser, men även det omvända när Växjö i ett senare byte ställde till lite oreda hos Johansson. Inga fler mål utan vi gick till pausvila med 1-1 på tavlan, skott på mål slutade 3-8 och 1x2 minuters utvisning för Växjö.

Andra perioden blev bara minuten gammal innan Frölundas första utvisning kom, en tripping signerad Jan Mursak, men Växjö hade stora problem att ta sig in i anfallszon, trots en man mer på isen. Frölunda var fulltaliga igen innan VIDA Arena ens hann blinka. Frölunda var heta, och fick så klart ännu mer energi efter deras framgångsrika boxplay, och man tog också ledningen genom Filip Hasa som hittade nät bakom en helt skymd Emil Larmi. Jörgen Jönsson tog en time-out och samlade killarna, då inledningen av denna period varit allt annan än efter Jönssons bok. Efter timeouten satte Växjö upp ett riktigt bra anfall, regisserat Joel Persson, som syntes vara överallt i anfallszon.

Men snart tog Frölunda tillbaka initiativet, lika svårt som Växjö hade att komma in i anfallszon, lika lätt verkade Frölunda rinna igenom mittzon och ställa frågor till Larmi. Men runt mitten av perioden skapade dock Växjö ett par lägen, och man satte också in ett par tacklingar, bland annat sänkte Hardy Häman Aktell Petteri Lindbohm med en riktig bröstvärmare, kanske kunde det gjuta lite energi hos de blåa. Med 05:09 kvar utbröt lite tumult efter avblåsning i Frölundas zon. Erik Borg och Glenn Gustafsson hade en uppgörelse där glenn först fick en handske i ansiktet, varpå han vevade till och sänkte borg med en höger på hakan. Glenn fick 5+game och Borg 2 minuter roughing efter videobedömning. 4-4 spel i två minuter, sedan 4-5 i princip perioden ut. Chanserna avlöste varandra, men inga mål föll innan perioden tog slut, 0-1 till gästerna i mål, skott på mål slutade 12-10 och utvisningarna fördelades med 5+20 för Växjö och 2x2 minuter för Frölunda.

Tredje perioden tog vid och Växjö kom ut med bra energi, och man satte upp ett fint anfall där först Robert Rosén bommade öppet mål, och sen laddade Lukas Bengtsson från blå och missade målet, men sargreturen gick rakt ut till Manuel Ågren som vispade in pucken bakom Lasse Johansson efter bara 03:44. Frölunda kom i motattack direkt efter men då var Victor Stjernborg inne på isen, Stjernborg svarade för en gedigen defensiv insats i egen zon, och kom vinnande med pucken ur två sargdueller, tog upp pucken over blå, in i anfallszon, och passade Tobias Rieder och bytte samtidigt sida, och Rieder passade tillbaka till Stjernborg som satte 3-2 bara 2 minuter efter kvitteringen. Vilken vändning av Växjö Lakers, och vilket byte av Victor Stjernborg.

Med dryga 8 minuter kvar satte Joel Lundqvist in en riktigt ful tackling på Robert Rosén, och den renderade efter videobedömning i 5+game för gästernas lagkapten för checking to the head. Som tur väl verkade Rosén ok, och han spelade igen i följande byte. 5 minuter powerplay för Växjö, som tyvärr går ner i tempo och tappar allt momentum, och Frölunda hade inga större svårigheter att hålla undan i stora delar av utvisningen. Frölunda ställde upp för en sista push, Roger Rönnberg tog timeout med 2:07 kvar på klockan, och lämnade kassen tom för spel 6-5. Men Växjö gjorde det man är så bra på, att hålla egen kasse fri, motståndarna på utsidan, och även om Frölunda fick ett par avslut, så hade Larmi stängt butiken och Växjö Lakers tar genom Victor Stjernborgs game-winning-goal en arbetsseger och en matchboll inför nästa match i Göteborg på måndag. Matchen i siffror: 3-2 i mål, 27-26 i skott på mål och 1x2 minuters utvisning Växjö, respektive 2x2 minuter för Frölunda utöver vars en 5+game för respektive lag.

På måndag den 10/4 fortsätter semifinalserien i Scandinavium. Observera att pucken släpps först kl 19:30. Hockey ska ju ses live så åk till Göteborg om du har möjlighet, eller följ matchen på Cmore alternativt via Växjö Lakers sociala medier.