Välkommen tillbaka Jörgen Jönsson
Publicerad: 2022-01-21
Nyhet
Sedan en tid tillbaka står det klart att välmeriterade profilen Jörgen Jönsson återvänder till Växjö Lakers. Den här gången för att anta utmaningen som klubbens tredje huvudtränare i SHL-sammanhang.

Med 5 SM-guld, 2 OS-guld och 2 VM-guld på meritlistan är han en av världens mest meriterade hockeyspelare i modern historia. Den 8 april 2009 la Jörgen skridskorna på hyllan och avslutade den spektakulära karriären genom att vinna SM-guld med Färjestad. Kort därefter började hans engagemang vid sidan om isen där han axlat roller så som Assisterande Sportchef, Sportchef, Assisterande tränare och Huvudtränare. Under sin tränarkarriär har han 2 SM-guld på meritlistan, 1 med Färjestad BK och 1 med Växjö Lakers.

Senast vi såg Jörgen Jönsson i Växjö Lakers tränarbås var just våren 2018 när Växjö Lakers bärgade klubbens andra SM-guld efter att ha slagit ut Skellefteå i fyra raka finalmatcher.

Under två säsonger, 2016/17 och 2017/18 kamperade han ihop med Fredrik Hellgren och Sam Hallam i Växjö Lakers tränarbås. Därefter tillbringade han tre säsonger i Örebro Hockey som assisterande tränare innan han begav sig söderut till Schweiz och National League för att ta rollen som assisterande tränare i Davos.

Nu står det klart att han efter säsongen lämnar Schweiz för att återvända till Växjö och anta utmaningen som huvudtränare i klubben.

Det har varit ett mål för mig att bli huvudtränare

- Det har varit ett mål för mig att bli huvudtränare. Att få den möjligheten i Växjö Lakers stabila organisation med assisterande tränare som jag känner sedan tidigare, en GM (Henke) som varje år ställer ett bra lag på isen och en framgångsrik stomme av spelare och ledare i och omkring laget att jobba vidare med är en fantastisk chans för mig.

Vad den välmeriterade 49-åringen ser för utmaningar med kommande uppdrag svarar han så här på;
- Utmaningen är självklart att försöka fortsätta vara en del av den framgångsrika tid som Växjö Lakers har haft. Jag är väldigt ödmjuk inför det och för mig kommer det att vara viktigt att vi alla fortsätter att arbeta tillsammans för att vi ska lyckas med det.

Senast vi såg dig i Växjö Lakers tränarbås var våren 2018. Vad kommer du ihåg från din tid i klubben?
- Mina minnen från senast jag jobbade i Lakers är att det är positiva och härliga människor i organisationen. Det fanns ett driv och en vilja att utvecklas och jag har många fina minnen kvar från när vi vann SM-guld med Lakers. Många jag lärde känna jobbar fortfarande kvar i verksamheten. Det ska bli kul att träffa alla igen!

Med vilket typ av ledarskap kommer du ta dig an rollen som huvudtränare i Växjö Lakers?
- Mitt ledarskap kommer vara ett lugnt och coachande ledarskap. Jag vill jobba med att skapa en miljö som ger energi och utveckling. Att ha kul och bli bättre som individer och som enhet och lag varje dag är viktigt för mig. Jag vill bedriva ett ledarskap som är öppet för delaktighet och idéer från mina övriga ledare och spelarna. Jag kommer ändå självklart att ställa krav på prestation för vi jobbar i en miljö där vi behöver prestera resultat.

Vad har du för vision?
- Mitt mål är att Lakers fortsatt ska vara framgångsrika och stå sig starka som klubb.

Jörgen påbörjar sin anställning i klubben i maj och kommer då att ansluta till Växjö Lakers inför kommande säsongs uppstart.
- Vi är mycket glada över att Jörgen Jönsson kommer vara vår head coach kommande tre åren. Jörgen är en i det absoluta toppskiktet av vinnare som svensk hockey har upplevt, att få vara med och utveckla honom som head coach är minst sagt spännande. Med Jörgen får vi också en person som är välbekant med vår organisation och vad vi står för. De första två åren jag hade nöjet att arbeta med Jörgen gjorde mig övertygad att vi i honom har en framtida stortränare samtidigt om han på ett ypperligt sätt passar in i vår kultur med sin extrema vinnarmentalitet, säger sportchef Henrik Evertsson.

Kontraktet är skrivet på tre år och sträcker sig därmed till och med säsongen 2024/25.

PR & Kommunikation Carolina Toresson