Lajunen till Växjö Lakers
Publicerad: 2013-05-07

Växjö Lakers har gjort klart med finske centern Jani Lajunen som närmast kommer från spel i AHL.

Jani Lajunen spelade i finska Blues fram till 2011 innan han skrev på ett NHL-kontrakt med Nashville Predators. Under den gångna säsongen byttes han bort till St Louis Blues.

Något NHL-spel har det dock inte blivit utan 22-åringen har uteslutande spelat AHL-hockey med Milwaukee Admirals och Peoria Rivermen. 

- Han är en centertyp som vi vill komplettera vår centeruppsättning med. Dennis Rasmussen och Robert Rosén är våra offensiva spjutspetsar, Jani Lajunen har sina specilaiteter i defensiven, säger sportchefen Henrik Evertsson. 

- Jani kan spela med bra spelare och göra poäng, men det är inte poängkungens skepnad som han ska ha. Han är en stark tekare, har en bra fysisk närvaro och är nogrann med detaljerna. Han är en väldigt jobbig spelare att möta.

Att just få in en stark defensiv center har varit prioritet. 

- Vi har ambitionen att leda fler matcher kommande säsong och då kommer vi också komma i situationen att lag kommer att forcera mot oss i slutet av matcherna. Där behöver vi spelare som Jani som vet vad det handlar om, kan vinna tekningar och vara med i de avgörande lägena, säger Evertsson.

- Man kan säga att det är Rasmussen och Roséns jobb att fixa ledningen för oss medan det är Jani och Erik Josefssons roll att se till att vi håller den.

Jani Lajunen är bara 22 år men har redan gott om rutin.

- Han har spelat final i finska ligan, spelat VM-final och vunnit guld samt varit i Nordamerika. Och han är bara född 1990. Han passar in i vår åldersstruktur på ett bra sätt, menar Evertsson. 

- Jani är en bra karaktär och har också spelat med Ville Varakas tidigare, vilket absolut inte är någon nackdel. 

Avtalet med Jani Lajunen är skrivet på två år. Kontraktet innehåller gängse NHL-klausul.

Redaktör Jonas Gustavsson