Pesonen hjälte i premiären mot Brynäs
Publicerad: 2017-09-19
Viktor Fasth och Janne Pesonen blev stora hjältar i seriepremiären mot Brynäs hemma i VIDA Arena. Matchen gick till straffar där Viktor Fasth räddade alla 3 och Janne Pesonen lirkade in sin straff där resultatet skrevs till 4-3.

Matchen inleds i ett riktigt högt tempo från hemmalaget som öser på full fart framåt direkt. Andrew Calof har en jättechans efter dryga minuten, men David Rautio i Brynäs mål lyckas freda sin bur. Efter 2:27 åker gästernas Lukas Kilström ut 2 minuter för roughing. Farligaste läget får dock Brynäs genom Jonathan Granström som får ett friläge mot Viktor Fasth, men skjuter högt över. Och även under hemmalagets powerplay drar Växjös Eric Martinsson på sig 2 minuter för hakning efter 3:45. Brynäs snurrar bra i sitt powerplay, men kommer inte till några farliga målchanser. Men efter 6:01 skulle vi se första seriemålet i VIDA Arena för den här säsongen, och det är gästerna som är ofina nog att göra det. Mikael Johansson bär upp pucken från egen zon genom hela banan, lägger upp den på blålinjen till Juuso Ikonen som slänger pucken mot mål, framför buren står Samuel Asklöf och styr in 0-1 under Fasth. Efter målet tar Brynäs över spelet helt och Viktor Fasth får agera levande vägg åt hemmalaget. Men Brynäs Juuso Ikonen åker ut 2 minuter för högklubba i offensiv zon efter 11:42 och en möjlighet för Växjö att komma in i matchen igen. Man sätter upp ett bra powerplay där Peter Andersson är närmast att kvittera med ett skott i ribban, men pucken vill inte in. Efter 15:10 är det dags för Juuso Ikonen att sätta sig 2 minuter igen efter en hakning, Och återigen skulle ribban vara i vägen för hemmalaget, denna gång är det Martin Lundberg som har skottet i överliggaren, och Brynäs klarar ut sitt boxplay. Men 21 sekunder efter powerplayet skulle Växjös utdelning komma! Adam Brodecki vinner pucken bakom mål till Linus Fröberg, Fröberg skickar upp pucken till Arvid Lundberg, och Lundberg visar att han inte fuskat med sommarträningen och bombar in 1-1 17:31. Hemmalagets Nils Carnbäck åker ut efter 18:14 för tripping. Och Brynäs skulle återta ledningen innan paus i sitt powerplay. Aaron Palushaj skjuter ett överraskande skott i från vänster tekningscirkel som smiter in bakom Fasth vid tiden 18:36. Assist på 1-2 målet får Kevin Clark och Ryan Gunderson. Det är det sista som händer i första perioden och vi går till vila efter 20 spelade minuter med 1-2 och skotten 8-10 till bortalagets fördel.

Andra peioden inleds i ett klart mycket lägre tempo, där bägge lagen slår mycket felpassningar och får inte till något organiserat spel. Gästernas Linus Ölund får ett bra läge efter slarv av hemmalaget i offensiv zon, men Ölunds avslut smiter tätt utanför krysset. Men efter 8:50 kommer en blixt från klar himmel och hemmalaget kvitterar till 2-2! Daniel Rahimi vinner en dumpning långt ner i egen zon, Linus Högberg kommer och samlar upp pucken och slår en smörpassning genom hela banan till Janne Pesonen på offensiv blå, Pesonen trycker sig förbi sin back, kommer ensam mot Rautio, lurar ner Rautio och lyfter in pucken i nättaket. Efter 10:55 åker hemmalagets Robert Rosén ut 2 minuter för hakning och powerplay för Brynäs. Men detta powerplayet får gästerna inte alls till och Växjö klarar ut det utan några större problem. Efter en blockering av Rautio får bägge lagen varsin 2 minutare, Liam Reddox för Växjö åker ut för roughing, och Brynäs Simon Bertilsson för boarding. Men spelet 4 mot 4 gav inga målchanser och bägge lagen fullt manskap igen. Efter 16:23 åker gästernas målvakt David Rautio ut 2 minuter för tripping. Växjös Eric Martinsson har först 2 kanonlägen att ge hemmalaget ledningen för fösta gången, men David Rautio gör 2 kalasräddningar för att neka Martinsson att hänga dit pucken. Men med 2 sekunder kvar av powerplayet står inte Rautio emot mer och Växjö gör 3-2! Janne Pesonen hittar en passning rakt igenom Brynäs box från väster till höger, bort till Elias Pettersson, Pettersson lägger en lätt fin passning till Joel Persson som tar i för kung och fosterland och smäller in skottet mellan benen på Rautio. Vi får en dubbelutvisning efter 19:05 då Linus Fröberg och Kevin Clark står och kramas en stund. Det är det sista i action vi får i perioden och Växjö har vänt underläget i matchen till en 3-2 ledning inför tredje perioden. Hemmalaget vinner även skotten i andra, och det med 10-7.

Tredje perioden inleds med spel 4 mot 4 men där händer inget speciellt att anteckna. Brynäs Johan Alcén åker ut 2 minuter för 4:32 för roughing och nytt powerplay att vänta för hemmalaget. Men Brynäs gör ett riktigt bra boxplay och Växjö skapar egentligen ingenting under dom 2 minuterna. Efter 10:13 åker hemmalagets Eric Martinsson ut 2 minuter för hög klubba och Brynäs får ett bra läge att kvittera matchen. Och man skulle ta den med 11 sekunder kvar i powerplayet. Man vinner en tekning i offensiv zon genom Louie Caporusso bak till Lukas Kilström, Kilström skickar en passning längst med blålinjen till Lucas Carlsson som skjuter direkt och den smiter in under plockhandsken på Viktor Fasth tiden 12:07. Efter Brynäs kvittering blir det spelet väldigt tillknäppt med mycket bök och stök i sarghörnorna där bägge lagen lite slår vakt om sin poäng. Och 3-3 står sig och det blir förlängning. Skotten i tredje perioden slutar 5-5.

Det blir öppet spel med 3 mot 3 med öppna målchanser åt bägge håll. Brynäs Lukas Kilström får ett jätteläge men Fasth är tät, och för hemmalaget har firma Rosén-Kiiskinen ett bra läge och även Elias Pettersson men Rautio är lika tät han. Efter 2:47 åker gsternas Kevin Clark ut 2 minuter för häg klubba och ett kanonläge för Växjö att avgöra 4 mot 3. Och med 35 sekunder kvar av powerplayet drar gästernas Jonathan Granström på sig en 2:a för knätackling och 5 mot 3 för hemmalaget, men hemmalaget får inte alls till spelet och Brynäs klarar ut sitt boxplay och matchen går till straffar.

Där kliver Viktor Fasth fram och tar alla 3 straffarna, och kvällens lirare i hemmalaget Janne Pesonen lirkar fint in sin straff och bonuspoängen till hemmalaget! Nu laddar vi om batterierna för ny match på torsdag då Växjö möter Linköping på bortaplan. Nästa hemmamatch är på lördag 23/9 då Örebro gästar VIDA Arena klockan 15:15.