Från en till sex datorer

Publicerad: 2011-11-21

INSIDE LAKERS. Statistik fascinerar många och i och med att Växjö Lakers i våras gick upp i Elitserien så ställs också betydligt högre krav på mätningen av statistik.

Ulrik Wolmesjö har suttit i statistikgruppen i elva-tolv år.

– I år så är det många nya grejer jämfört med hur det var ifjol. Vi mäter istid på alla spelare, tacklingar, skott utanför mål, var skotten tar på målvakten, var målvakterna släpper in puckarna och en del annat, berättar Ulrik.

– Just nu är vi tretton stycken i statistikgruppen varav åtta jobbar i varje match, ifjol var vi elva personer och då gick det åt sex personer varje gång. Men den stora skillnaden är att vi bara hade en dator ifjol, i år har vi sex stycken.

Det har alltså hänt mycket under Ulriks år i föreningen.

– Jag började med det här när Växjö Lakers spelade i division ett, men då var det inte för förbundets skull, utan för föreningen. Då åkte vi i egna bilar till alla bortamatcher, förutom att vi täckte hemmamatcherna. Det var tränarna och föreningen som ville ha statistiken, berättar han.

– Kravet på att vi skulle föra statistik kom i och med att vi gick upp i allsvenskan.

När det i våras blev Elitserien så snäppades kraven upp ytterligare. Elitserien (SHL) har ett eget statistiksystem kallat ISA där all statistik rapporteras. Dessutom rapporteras som vanligt all statistik till Svenska Ishockeyförbundet via ett annat system.

All ISA-statistik hittas för övrigt via Växjö Lakers hemsida, och all statistik uppdateras i realtid under matcherna (kolla in ES Arena nästa match).

För att hålla koll på allt jobbar alltså åtta personer i varje match – två stycken i sekretariatet och sex stycken på läktaren. Plus att de som är lediga ibland hjälper till, inte minst med att ha koll på istiden på alla spelare.

– I Jönköping sitter alla nere i sekretariatet, men Hockeyligan vill väl i framtiden att alla ska sitta tillsammans uppe på läktaren, berättar Ulrik om placeringarna i arenan.

Hur mäts istiden egentligen?
– Det är ett smidigt program. Man registrerar vilka som startar och sedan plockar man bara in nya spelare och tiden på den som byts av fryses automatiskt. Och när man sätter in den nya spelaren så startar tiden automatiskt. Det är nästintill 100 %-igt.

Faktum är också att statistikgruppen har sista ordet gällande statistiken.

– Det nya för i år är att domaren kan komma fram och säga målskytt och passningsläggare, men han har ingen rätt till att bedöma assisten. Det ligger på oss i statistikgruppen. Är det något som är tveksamt får vi gå ut till tv-bussen och kolla vem som verkligen ska ha assisten, säger Ulrik.

Och ert ord går inte att ändra?
– Nej, har vi varit ute i bussen och kollat att den och den spelaren ska ha assistpoäng så är det ingen som kan ändra på det. Det är vi och ingen annan som bedömer det.

Så har det inte varit innan… eller?
– Förr för det väl en fem eller sex ändringar per match i efterhand.

Hur intresserade är tränarna av statistiken?
– I varje periodpaus ska de ha istid, tekningar och skott till omklädningsrummet, så visst tycker de att det här är viktigt.

Ulrik Wolmesjö menar att statistikrapporteringen fungerar mycket bra. De två-tre senaste åren har det varit svårt att hitta personer som vill arbeta med statistiken (som sker på ideell basis, förutom två ISA-ansvariga per match som får arvode) men i år har man haft ett strikt schema som följts.

– Det enda som är lite dumt är att sekretariatet är lite för litet, eller rättare sagt lite för smalt. Men allt fungerar betydligt mycket bättre än det gjorde i den gamla hallen, säger Ulrik.

Redaktör Jonas Gustavsson