Matchboll för Växjö efter fin laginsats
Publicerad: 2021-05-08
Fjärde SM-finalen är slut och Växjö fixade matchboll inför måndagen. Man tog ledningen i första, Rögle studsade tillbaka i andra med två fullträffar, men Växjö kom tillbaka i tredje och tog matchen till förlängning där stekhete Pontus Holmberg blev stor matchhjälte.

Växjö, med ett par ändringar i kedjorna och Erik Källgren mellan stolparna, började kontrollerat och med bra ambitioner. Spelet var inledningsvis ganska böljande, båda lagen skapade några en del chanser, varvat med ett vårdat försvar och puckkontroll. Växjö varierade tempot på ett ganska bra sätt, man tog hem och lugnade ner, för att i rätt läge gå för fullt in i anfallszon.

Efter halva perioden ledde Växjö skotten med 3-6, och Rögle gavs inte samma ytor att agera på som senast. Växjö Lakers tog ledningen i matchen 11:17. Martin Lundberg vann tekning till höger framför Rifalk, pucken gick upp till Linus Nässén, som la ett skott mot mål, och där stod Brendan Gaunce och styrde in ledningsmålet bakom en chanslös Rifalk.

Rögle satte upp ett anfall och fick med sig en utvisning på Ilari Melart, och en bra chans till kvittering. Växjös boxplay höll Rögle på utsidan, men blev till slut överspelade och Everberg kom på direktskott men Källgren svarade för en blixtsnabb sidoförflyttning och räddade ett nästan givet mål. Melart kom tillbaka in på isen igen, och spelet fortsatte 5-5. Växjö avslutade perioden riktigt starkt, och vi fick se bland annat en härlig prestation av Pontus Holmberg som var glödhet även idag. Perioden tog slut, 0-1 i mål, 8-12 i skott på mål och 1x2 minuters utvisning för Växjö.

Andra perioden inleddes med en svettig räddning av Källgren, Daniel Zaar kom i hög fart och drog iväg ett skott som tog på Källgrens klubbskaft, men det var inte slut där. Rögle kvitterade efter följande tekning genom Anton Bengtsson bara 33 sekunder in i perioden. Nu startade också nerven i matchen, och innan fem minuter var spelade så satt både Érik Gélinas och Tim Erixon utvisade för roughing. Spel 4-4 och efter en minut visades även Fredrik Karlström ut för en fasthållning.

Spel 4-3 och sedan 5-4 väntade då, och trots ett ganska bra boxplay, orkade man inte stå emot utan Rögle tog ledningen 07:20 genom skott från Niklas Hansson och en styrning via Häman Aktells ben, otagbart för Källgren. Scenförändringen var total, flera tuffa kampsituationer, och en grym intensitet. Inte alls samma noggrannhet som i första perioden från något av lagen. Rögle kom i en 2-1 situation mitt i perioden men Källgren räddade.

Men Växjö hängde inte läpp, man satte upp flera bra anfall, Brendan Gaunce och Emil Pettersson satte upp ett par fina försök, liksom Holmberg, Karlström och Sylvegård, men Rifalk stod stadigt mellan sina stolpar och avvärjde. Bra avslutning av perioden av Växjö, som kom tillbaka efter Rögles dominans i inledningen, dock inte målmässigt. 2-0 till Rögle, 6-7 i skott på mål och 1x2 minuters utvisning för Rögle, och 2x2 för Växjö.

Tredje perioden inleddes med ett ribbskott från Moritz Seider, efter ytterligare en vunnen tekning av hemmalaget. I övrigt var det ganska händelsefattigt och avvaktande inledningsvis. Pucken studsade och for lite, för båda lagen, och det blev långa spelsekvenser där lagen bara bytte puckinnehav med varandra. Rögle ställde upp i mittzon och Växjö hade svårt att komma förbi. Men som från ingenstans kom kvitteringen, Robert Rosén vann en tekning rakt bakåt till Richard Gynge, som vispade upp pucken i nättaket bakom Rifalk efter 05:48.

Likaläge då och ingen ledning för Rögle att spela på längre. Det var också Rögle som skapade flest lägen, och trycket mot Källgren var stundtals hårt. Växjö valde sina tillfällen att gå framåt, men då blev det å andra sidan ganska farligt framför Rifalk. Matchen stod verkligen och vägde nu, och vid matchens sista powerbreak var det helt ovisst vilket lag som skulle gå segrande ur detta. Med dryga 8 minuter kvar åkte Dennis Everberg ut för en hög klubba på Tim Erixon, och ett jätteläge för Växjö att sätta sig i förarstolen.

Men trots ett riktigt bra powerplayspel lyckades man inte få in pucken i mål. När Rögle blev fulltaliga så åkte Daniel Zaar på Erik Källgren som fick ont, men Källgren reste sig igen och spelade vidare. Hemmalaget gasade på ordentligt, och Växjö fick försvara sig ordentligt. Men, med 01:34 kvar av perioden åkte Rögle på ett lagstraff för felaktigt byte, och Lakers fick avsluta med en man mer på isen. Skulle Växjö kunna överlista Rifalk ännu en gång? Nej, trots ett jätteskott från Joel Persson med 16 sekunder kvar, så höll Rögle emot och vi hade förlängning i Ängelholm. Perioden slutade 0-1, 7-8 i skott på mål och 2x2 minuters utvisning för Rögle.

Fjärde perioden inledde Växjö med en man mer i 26 sekunder, men de sekunderna gick fort efter förlorad tekning i mittcirkeln. Men det behövdes bara ytterligare 34 sekunder innan Pontus Holmberg blev dagens matchhjälte, då han rakade in sin egna retur efter skott av Christian Folin i kortsargen. 3-1 till Växjö i matchserien och Växjö har möjlighet att avgöra i match 5 på måndag. Missa inte det! Matchen i siffror slutade 2-3, 21-28 i skott på mål och 3x2 minuters utvisning för vardera lagen, plus ett lagstraff för Rögle efter slutsignalen.

SM-final 5 spelas på måndag kl 20:00 i Vida Arena, följ gärna matchen på Cmore eller via sociala medier.