Lakers vinner match 1 efter sudden dramatik
Publicerad: 2021-04-10
Äntligen har vi slutspel igen. Lakers börjar hemma mot Färjestad i kvartsfinalspelet. En dramatisk tillställning som Lakers vinner med 4-3 i overtime.

Kvartsfinalen börjar med ett trevande bortalag och ett tydligt spelsuget hemmalag som sätter upp ett hårt tryck mot gästande Färjestad och får pga detta utdelningen redan efter 26 sekunder när Lakers gräver fram pucken bakom mål, och Gaunce förlänger till Koivisto som prickskjuter in 1-0 denna lördagseftermiddag.

Hemmlaget fortsätter att pumpa på ger inte gästerna några möjligheter att ens hitta vägar ur sin egen zon. Lakers hugger som kobror. Åter igen är det Gaunce som hittar in med ett instick framför Haukeland och där står Robban Rosén och trycker in 2-0 efter 2.54. Ett mål som videogranskades, men som godkändes då pucken tydligt låg fri.

Hemmalaget fort sätter att diktera vilkoren och har bud på fler chanser. Men efter ca 12 minuters spel så känns det nästan som att Lakers är lite nöjda, och vill ta det lite lugnare. Vilket Färjestad direkt hugger på och scenförändringen blir brutal och nu är det ombytta roller när Färjestad skapar långa tunga anfall, där man slänger mycket puckar mot mål.

Ett av dom skotten från blålinjen letar sig fram till Fasth som inte ser pucken förrän den träffar honom och trillar ner på en fristående Olle Lycksell som ganska enkelt kan reducera till 2-1 efter 15.21. Och som sagt, scenförändringen är brutal och total. Det är gästerna som i detta läge för matchen och Lakers är ett steg efter hela tiden. Vilket brukar rendera i utvisningar, vilket Vainio får erfara i den 17:e minuten. Han åker då för en slashing.

Och Färjestad behöver bara 41 sekunder på sig i sitt PP spel, innan det åter ringer bakom Fasth när Victor Ejdsell hittar bortre hörnan i målet och vändningen är fullbordad efter 17.08. Perioden slutar 2-2 och 6-10 i skott i favör för gästerna. Växjö börjar första perioden bra, men faller igenom ganska ordentligt den andra halvan av perioden.

Den andra perioden blir helt mållös, men det är ändå väldigt händelserikt. Rent spelmässigt är det Färjestad som dikterar vilkoren under ca 80% av perioden. Man är mycket mer konsekventa i allt man gör där ute. Man ser starkare ut i närkamperna. Redan efter 1.20 så får Lakers stora problem då Martin Lundberg och stiger upp och sätter en sen tackling på Albert Johansson. Martin Lundberg får matchstraff (5+20 min) och Lakers hamnar i ett svårt läge. Man reder dock ut problemen och det närmaste gästerna kommer är ett ribbskott.

Däremot så råkar hemmalaget ut för ytterligare ett avbräck i slutet på minuters utvisningen när Juuso Vainio blir trippad av Ejdsell och skadar sig så pass när han träffar sargen att han får tas ut på bår. Ejdsell straffas med 2 minuter och Lakers får chansen i PP i ca 1.25. Men det är inget bra PP, och det blir ju heller ingen utdelning. Perioden slutar 0-0, men går klart på poäng till gsäterna, som även vinner skotten med 11-14. Växjö gör en liten uppryckning i slutet av perioden.

Den tredje perioden blir ganska lik övriga matchen. Det är gästerna som fortsätter att driva spelet och ser mer explosiva ut än ett lite trögare hemmalag som dessutom gör misstag man inte sett så mycket tidigare under säsongen. Växjö fortsätter dessutom att vara väldigt passiva utan puck, och man lyckas släppa till hela 39 skott mot Viktor Fasth under dessa 60 minuter.

Trots detta, och även ett numerärt underläge redan efter 27 sekunder på Brendan Gaunce så är det ändå hemmalaget som gör matchens nästa mål. Och det är i PP, efter att Färjestad fått en utvisning för för många spelare på banan. Och Lakers behöver bara 5 sekunder innan Ilari Melart visar sitt otroliga direktskott från pass av Koivisto. Ribba in och helt otagbart för Haukeland, och 3-2 till hemmalaget efter 5.27.

Men som sagt, hemmalaget ser sega ut och har svårt, framför allt i egen zon, där passiviteten är märkbar och det är gästerna som vinner de flesta närkamper och lösa puckar. Och det händer precis så när Olle Lycksell river fram pucken bakom mål, hittar Åslund som skjuter snyggt i dribbelrörelsen och överlistar Viktor Fasth till 3-3 efter 14.23.

Efter detta har båda lagen en hel del halvchanser till ett avgörande mål, men perioden slutar 1-1, och vi har 3-3 efter 60 spelade minuter i Vida Arena. Frågan i detta läge är ju givetvis om Lakers har en växel till idag när man kliver in i den fjärde perioden och nästa mål avgör kvartsfinal 1.

Och faktum är att man hade den växeln, och laget visar när dom kommer in att nu går vi för det här. Men det ska sägas att även Färjestad fortsätter att spela bra, och skapar några riktigt bra lägen att avgöra. Och det är just i ett Färjestadsanfall, inne i Lakers zon som avgörandet uppkommer i den 6:e övertidsminuten. En förlupen puck rinner ut i mittzon och snabbast på den är Fredrik Karlström som kommer först och sedan skjuter distinkt till höger om Haukeland och match 1 går till hemmalaget trots en ganska svag instats sett över hela matchen. Men man var aldrig i underläge. Skotten var enormt många denna afton. Hela 74 stycken totalt fördelat på 32 för hemmalaget och 42 för gästerna.

Ny match imorgon igen då vi ser kvartsfinal 2 i Vida Arena med nedsläpp kl 15.00.