Tillbaka till Norrbotten efter seger på övertid
Publicerad: 2019-03-28
Brendan Shinnimin och Dominik Bokk blev hjältarna i kvartsfinal 4 när Luleå kämpades ner efter en övertidsseger med 3-2.

Kniven mot strupen, ryggen mot väggen och allt vad det heter. Det är vad som gäller när vi på torsdagskvällen kom ut till kvartsfinal nr 4 i Vida Arena. Luleå i ledning i matchserien med 3-0 och Växjö måste vinna för att hålla liv i matchserien. Och det syns när pucken släpps att man initialt är redo att anta den här utmaningen.

Redan efter ett par sekunder har man den första chansen när spelet vänder i mittzon och Brendan Shinnimin kommer i en två mot etta med Fröberg. Han lägger pucken fint över centrallinjen till Fröberg som nyper direkt. Tyvärr missar Linus hela målet.

Men Växjö fortsätter i ett rasande tempo och sätter stenhård press på Luleå. Kanske den bästa perioden i hela kvartsfinalserien. Och till slut så blir man belönade för jobbet när Bokk bryter ett Luleåspel på Lakers blålinje och Shinnimin får med sig pucken i en kontring. Shinnimin sätter full fart på högerkanten och vrider in och skjuter vid Lassinanttis närmsta stolpe och vi har hemmalaget i ledning efter 16.05.

Direkt efter målet går hemmalaget ner sig ordentligt, tappar lite positioner i egen zon och Luleå är på väg att utjämna direkt. Men Lakers håller ihop sakerna perioden ut, trots att spelet helt gick över till gästerna. Skotten i den första perioden vinns av hemmalaget med 12-7.

Andra perioden börjar med en utvisning redan efter 1.14 när Luleås Pontus Själlin får vila 2 minuter för en tripping på Tuomas Kiiskinen. En Kiiskinen som senare under perioden tyvärr utgick. Växjö spelar riktigt bra i PP, och båda uppsättningarna skapar riktigt bra lägen efter ett snabbt och effektivt passningsspel. Men utdelning blir det tyvärr inte.

Den andra perioden blir betydligt jämnare och man kan väl säga att lagen byter av varandra med att förlägga långa tunga anfall i offensiv zon. Luleå har skruvat upp allt en aning medan Lakers, framför allt i egen zon känns lite oroligare än i den första. Man kör fast betydligt oftare, vilket både beror på Luleås forechecking och att man själv sänkt farten i passningsspelet.

Båda lagen har chanser under perioden. Men till slut är det gästerna som får utdelning med ca 2.50 kvar av perioden. Ett slumpmål när Erik Gustavsson kastar pucken på mål från sargen uppe vid blå. Viktor Andrén ser ingenting, förrän pucken dimper ner framför honom och in mellan benen. 1-1 i matchen inför en oviss tredje period.

Precis som den andra perioden så börjar även den tredje perioden med en utvisning efter 2.03. Denna gången dock på en hemmaspelare i forma av Niclas Burström, som åker för hakning. Luleå gör ett bra PP, men det dröjer dock till en sekund efter Växjö blivit fulltaligt innan Luleå får in pucken efter hårt tryck mot Växjökassen. Det är Petter Emanuelsson som trycker in ledningspucken efter 4.04.

Efter målet får Växjö lite bättre fart på sakerna igen, och 56 sekunder efter målet är det Johan Harju som får besöka botbänken 2 minuter för en hakning. Växjö sätter upp ett bra PP och till slut kan Brendan Shinnimin göra sitt andra mål för kvällen när han jobbar in pucken som hamnar på isen framför Lassinantti. Målet kommer efter 6.49.

Runt mitten av perioden handlar det mycket om Oscar Engsund som först åker ut 2 minuter för en olycklig situation där han åker på Cederqvist. Luleå klarar av denna tvåa ganska enkelt trots allt. Men bara sekunder efter att Engsund åter kommit in på banan så hamnar han ytterligare i en olycklig situation där Shinnimin brakar handlöst in i sargen. Och den här gången åker Engsund på ett matchstraff.

Men Växjö utnyttjar inte alls dessa 5 minuter i PP. Skapar tyvärr ingenting som hotar gästerna. Istället ser vi en period som rinner ut och vi har åter ett nervigt övertidsspel som väntar i Vida Arena. Lakers vinner skotten i tredje med 9-4.

Senast vi hade sudden i Vida Arena var i söndags i kvartsfinal 2 då det var över efter 4.36. Det efter att Växjö styrt inledningen totalt, och där Luleå avgjorde på första skottet på mål. Idag blev det hemmalaget Lakers som fick en riktigt tuff start i övertidsspelet när Roman Horak redan efter 2.56 åker ut för en odiskutabel tripping. Luleå sätter upp ett långt påfrestande spel i sitt PP, men Lakers ligger rätt och håller ut i detta känsliga läge.

Och trots att Luleå behåller trycket ett tag efter att hemmalaget blivit fulltaligt så jobbar sig Lakers in i spelet igen. Och dagens stora man Shinnimin tar pucken med sig in framför Lassinantti efter 6.25 och lägger pucken otroligt snyggt bakåt där Dominik Bokk kan stöta in pucken i öppet mål.

Vi vinner och tar den här kvartsfinalen tillbaka till Norrbotten för match på lördag. En härlig kväll i Vida Arena, och nu går vi för att få tillbaka ytterligare en match.